© Wilma`s Verden.

   

VALPE-DAGBOK FOR KUNST-KULLET.
(Rindi`s Pablo Picasso / Collowin Heather of Hutton)

2008
Some information in english below the norwegian text.

Informasjon om foreldre her.
Information about the parents here

Flere bilder av valpene: 4 uker , 6 1/2 uke , 7 uker , 7 1/2 uke og hos veterinæren
Se video av Kunstkullet her.
En liten filmsnutt av de to tispene her.

02 august.

Chili 10 uker.
Å nei, å nei, nå blei det vel stille her heime. Chili dro ut i verden med sin nye familie i går, han får litt av en kjøretur som skal reise helt ned til Halden, men han har jo allerede god trening på bilkjøring så det skal gå fint og hans nye familie var veldig trivelig
og vil ta godt vare på han.
Litt rart å tenke på at det hele er over og 7 småtasser har fått seg familier og skal være deres beste venn på godt og vont i mange år framover. Vi er så glad for alle tilbakemeldingene vi har fått fra ALLE valpene og familiene, de har sendt mailer, ringt, sendt bilder og SMSer og ringt så vi hele tiden vet at det har gått godt med dem alle, vår forverttispe Ylva har vi flere gang vært sammen med, hun er her i Salangen i sommer og det har vært kjempeartig både for Chili, Wilma og meg å få treffe dem innimellom.
Nå skal vi få konsentrert oss om hyttebyggingen, gjenstår MYE arbeid, men Wilma er nok glad for at det blir fjelltur nesten hver eneste dag framover. Ho e blitt vanvittig leken og trenger mye trim nu.
Så får man vel ta vaskekosten fram, vaske ned valperom og pakke sammen alt som har med valp å gjøre for denne gang, så får vi se om det blir valper i kassen igjen til neste år :-) Nå avsluttes denne valpedagboken ,men Wilma`s dagbok vil nå oppdateres ofte.

Chili med sin nye familie.

01 august.
Ja, nå sitter æ hær da tidlig på mårran med blandede følelser...........Chili skal reise i dag....og han skal reise langt. Det er vanskelig når han nu har vært aleina her med oss i nesten 2 uker og vært med oss på alt, man blir så alt for knyttet til dem, men han må nok ut i den store verden og det er jo noen der ute som har kjørt siden i går morgest, som gleder seg fryktelig og som nok skal ta veldig godt vare på han. Chili fikk tatt sine første svømmetak også før han forlatt nord-norge, dette blir vel et kull med storbadere (på godt og vont :-)) både Ylva og Balder har kastet seg ut i vannet og svømmer som bare det.Har dere forresten sett at flere av valpene nå har fått egne hjemmesider, det er vel supert, så artig å kunne følge med dem og se nye bilder. Nei, nå må jeg gå og gi Chili et lite bad så han er ren og pen til hans nye familie kommer.

27 juli (kveld)
Har fått lagt inn bilder fra Chili`s fjelltur under Fotoalbum - 2008 - Turbilder
27 juli.
Så har vi vært på fjelltur noen dager, været var ikke det beste, men vi hadde det supert allikavel. Lille Chilimann var også med og måtte sitte i ryggsekken mesteparten av turen, på turen opp syntes han det var helt greit, men på hjemtur peip han litt og hadde mest lyst å fly over lyngen ilag med Wilma. Han har vært en super kar å ha med på tur, tilpasser seg alt nytt med stor ro og bare koser seg. Fikk bryna seg på ekstremkjøring i landroveren på alvorlig hompete vei, vært med i båt og sovet i telt. Matløsta hans er nå på topp og han har begynt å skjønne at man bør ut for å tisse, men det skjer da enda uhell i huset om vi ikke passer han godt. I går var han også med på et stort slektstreff, gjett om han ble stjerne blandt ungene. Han fikk og trent seg på å sove aleina i buret i bilen, protesterte litt først, men la seg så ned og sov som en stein og etter det så var buret bak i bilen helt OK å være i. Skummelt å ha en liten tass igjen aleine såpass lenge, man blir så utrolig glad i dem og verre blir det den dagen han skal dra, men har stor tro på at han skal få det perfekt hos sin nye familie i Halden. I natt har vi sovet hjemme og drar nå til fjells igjen for å frakte hytta opp til tomta vår. Nu blir det hektiske tider framover, jeg begynner på jobb og vi starter for fullt opp med hyttebygging, så har ikke rukket å få lagt inn bildene fra fjellturen enda, men det kommer snart. Har fått mange trivelige rapporter fra hans søsken som har funnet seg godt til rette i sine nye hjem.

Her er da Chili og "onkel" Neo i full lek.
22 juli.
Fikk et flott bilde av Wilma fra Balders familie i Bodø, ikke mange bilder som er lagt ut av henne i det siste for hun ser absolutt forferdelig ut i pelsen, ho mister absolutt ALT etter et valpekull og har verken beheng eller ryggpels igjen, verst er det med innsektene som nå har fri tilgang og ho blir ille oppstukket, tenker vi må kle på ho noe når vi skal på teltur i fjellet, lille Chili får vi vel og finne noe å ta på så han ikke blir oppspist av klegg og mygg han også.
Chili begynner å bli vant til bilkjøring nå, han ligger gjerne i dørken foran og der finner han fort roen. I dag ble det hele 3 bilturer på han. Chili lever nå sammen med oss som om han var vår og får masse sosialisering, han blir tøffere på mamma Wilma for hver dag som går og hun må nå sette litt grenser for rampen så han ikke blir helt umulig.
Got a picture of Wilma from Balder`s family in Bodø, not many picks have been taken lately of her because she has absolutly no coat left after having the puppies and looks awful. Insekts are terrible on her back and we need to find her some clothes before we take our tent-trip in the mountains, also little Chili will need some protection against the bugs.
Chili is really getting used to travelling in the car, and today he has been for 3 trips. For every day that goes, he becomes tuffer with his mama, and Wilma has to correct him more so he doesent become totaly crazy :-)

Wilma totalt pelsfri.

21 juli.
I dag har Chili hatt det travelt, først har han vært på "by-tur" ilag med søster Ylva og cockervalpen Enja på 12 uker. De tok no billarm og aktivitet i sentrum med stor ro og var nå mest opptatt av hverandre, gjett om han var glad da han så søster Ylva.
I kveld tok vi med oss Chili og Wilma og dro en tur til Rørbakkvannet, hadde avtalt å møte Lill Karin med springergutten "Ailo", Veronica med cockervalpen "Enja" og vår forvert Kristin med Ylva. Ylva imponerte med å ta sine første små svømmetak, ikke verst i en alder av 8 uker, ho skal vel bli like badegal som sin mor Wilma som bare elsker å svømme. Chili og Enja syntes det holdt med å våte labbene litt i vannet foreløpig. No ligg Chili rett ut her i senga til Wilma i stua og e stuptrøtt, så får vi se om han sover hele natta han og som faktisk flere av hans søsken allerede gjør, de sover faktisk helt til 07.30 tia. Har fått masse trivelige tilbakemeldinger fra de nybakte valpeforeldre, alle synes det går supert og valpene har slått seg godt til ro i de nye hjemmene.

Ylva følger etter "tante", mens Chili og Enja er enige om at sånt kan man da vente litt med


Endelig, der fikk jeg fast grunn under beina.
Ylva imponerte oss med å ta et par svømmetak og syntes vann var helt OK

20 juli
Nei no blei det så alt for stille hær, i ettermiddag dro Buster og Bajaz så nå er det bare lille Chili igjen. Han får være mest mulig sammen med oss for han sturer litt, men han har da mamma Wilma og trøste seg på, ho elsker å ligge å kose seg med han og skjemmer han vel litt bort. Har fått rapport fra alle som har reist og det går så flott, Bajaz hadde blitt litt dårlig på turen og kastet litt opp, men det hele var glømt da han kom fram og traff den eldre springertispa i familien (Mira).

Her er bilder av alle familiene som har hentet sine håpefulle:

Balders familie i Bodø


Theo`s familie på Ankenes


Buster`s familie i Trondhjem


Piffi`s familie i Bjerkvik


Ylva`s forvert og eier fra Salangen


Bajaz med sin nye samboer fra Narvik.


I formiddag hadde Chili enda selskap av sine to brødre Bajaz og Balder.


Nå har han bare mamma igjen som han kan utfolde seg med og ha litt kampleker,
Wilma er gjerne med på den leken.

19 juli (8 uker)
Nå har 4 av valpene forlatt redet og dratt ut i verden. Theo til Ankenes, Buster er på tur til Trondhjem, Piffi er dratt til Bjerkvik og Ylva til sin forvert som er på Sjøvegan for tiden. Det blei fryktelig stille her og guttene som er igjen har stura litt, ja, ikke bare dem, jeg synes selv det er litt leit, men vet de er kommet i gode hender og får det godt. Har fått rapport fra alle og det har gått over all forventning, alle 4 har slått seg ned og tar det hele med stor ro. Wilma har nå noen gang vært inne hos valpene etter hun har spist og gulpet opp sin mat og til og med gitt dem en liten melkeskvett, ikke rare skvetten igjen, men valpene er veldig glad for den kosen. Vi strevde med ståbilder i går, og som vanlig blir vi aldri fornøyde, slutta av da vi hadde fullt på kameraet og hadde tatt 299 bilder IGJEN. Man blir vel aldri fornøyde heller, men det blei nå som det blei og vi orket ikke styre mere med det. Bildene finner dere i linken over på "8 uker "
4 of the puppies has now left us, it is a bit sore, not only for me, but also for the 3 boys left. 2 of them are leaving tomorrow and one will stay for another 2 weeks. Yesterday we struggled with the standing-photos, and again we tok 299 picks and still not satisfied, but then we were so tierd and I guess we will never be satisfied so you can see the result at the link abowe under
"8 weeks"

VEKTSKJEMA/WEIGHT-CHART
Alder/age CHILI THEO BALDER BAJAZ YLVA PIFFI BUSTER
Født/Born 470 510 490 480 420 370 490
1 uke 800 810 780 760 795 710 820
2 uker 1130 1150 1090 1120 1130 1080 1200
3 uker 1570 1600 1580 1620 1580 1580 1750
4 uker 2500 2460 2390 2540 2390 2360 2600
5 uker 3350 3240 3220 3340 3190 3190 3340
6 uker 4500 4400 4470 4600 4300 4200 4450
7 uker 5400 5300 5400 5400 5200 4900 5300
8 uker 6600 6100 6800 6500 6300 5900 6300

Theo ble veid 1 1/2 døgn før de tyngste gutta og i sammenligning skal nok det legges litt ekstra til, Buster, Ylva og Piffi ble veid 1 døgn før de siste (Balder, Bajaz og Chili). Ikke akkurat noen lettvektere noen av dem.


17 juli. (7 uker og 5 dager)

Med så mye aktiviteter, blir lille Ylva veeeeldig trøtt.
Det er mye aktiviteter om dagen, så hærlig når man har ferie og kan bruke hele dagen på hundene. De har vært på skogstur til Flåget med Wilma og Neo, alle synes det er stor stas med nye områder og lukter, de er og blitt rå på innkalling, den sitter nå spikra.
Se bilder fra turen her.
I går ble alle badet og frisert litt igjen, de var da ikke så glad for badingen, men frotteringen etterpå var hærlig. Etterpå bar det en tur til veterinæren, de fikk alle ID-merking og helsesjekk, alt står supert til med dem og veterinæren syntes det var et veldig jevnt kull. Se bilder fra veterinærbesøket her.
Alle har nå fått nye hverdagsnavn som vi har begynt å kalle dem og de er slik:
CHILI skal fortsette å hete -CHILI
TIMIAN- heter nå THEO
NELLIK- heter nå BALDER
PEPPER - heter nå BAJAZ
ROSMARIN- heter nå YLVA
PIFFI skal fortsette å hete PIFFI
KARRI- heter nå BUSTER
A lot is happening during the days, and yesterday the gang went for a trip in the woods with Wilma and uncle Neo, they really enjoy to explore new areas and all exiting smells, see the pictures here.
After the trip they got a bath and a little coat-trim, and in the afternoon we went to the vet for their health-check and ID-chip. The vet was very satisfied and said they are wery even and in exellent health. See pictures from the vet-visit here.
They hav now got new names from their new owners:
CHILI- will be called CHILI
TIMIAN - is now TEO
NELLIK- is now BALDER
PEPPER- is now BAJAZ
ROSMARIN - is now YLVA
PIFFI will be called PIFFI
KARRI - is now BUSTER

15 juli.
Stine er bare helt superduper, ho har da filmet valpene, redigert og lagt filmen ut på YouTube, dere kan se filme her.
I tilleg ble det laget en liten film av tispene da vi strevde med å velge ut hvilken som skal bli forverttispe, det er nå bestemt og Rosmarin (Ylva) blir vår og forverten sin mens lille Piffi skal bli Bjerkviking, se filmen her.
My friend Stine is just great, she has filmed the litter, redigated and put it out at YouTube, se the film here.
In our search to find the female to keep in our kennel, she also made a video of the girls, it is now decided that Rosmarin will stay in our kennel, but live with her co-owner Kristin. Se the film here.
14 juli.

Mira og Karri
I går kom Karin og Mira på en liten ferie hit, Mira har nå blitt ganske så trygg på å være ilag med de små "piraiaer", men synes det er best med en eller to av gangen.
Rampen har vært på tur igjen til Elvenes i dag, ikke samme supre vær, men vi hadde oppholdsvær i alle fall. Litt piping i bilen på tur opp, men på heimturen sovna de alle. Har lagt inn noen bilder fra turen her.
Wilmas vennine "Molly" fikk hilse på valpene i går, det gikk helt supert, ho brydde seg ikke så mye, men de syntes ho var kjempespennende og DIGER.

Å, hærrejemeni, du va vel diger.
(Nellik og Molly)
13 juli. (7 uker og 1 dag)
I går feira valpene 7-ukers dagen sin, det er nå full fart og alle er i fin form, veldig jevne i vekt og i psyke.
Det blei tatt 7-ukers bilder, ingen enkel jobb å ta ståbilder, vi skulle kanskje trent litt mer på det, men har prioritert litt andre aktiviteter så da blir resultatet deretter.
Været har vært supert og de har vært mye ute, det er nå nesten ingen bæsjing nattestid og dagtid gjør de alle slike ærend ute, de kan nå gå ut og inn som de vil og de fleste velger å gå ut for å tisse også. Jobber hardt med å finne hvilke som skal hvor, tenker vi har det klart innen onsdag. Bildene finner dere i linken over under "7 uker"
Yesterday they celebrated their 7th week birthday, it`s now a lot of action and everyone is in good health, very resembling in weight and psyke. We have also taken 7-week picks, not a easy job, and I guess we need to practise a bit moore, so the result of the picks is not the best. You find pictures under the link "7-weeks" abowe.

10 juli.
Våkna brått i morgest med et forferdelig leven fra valpene, spekulerte på hva i all verden har skjedd med det hærlige kullet vårt som normalt sover til langt over 08.00 om de ikke blir vekt. Da jeg kom ned blei jeg møtt med en bæsj midt i stua, men helt umulig at noen kan komme seg over bommen til valperommet ......?????.....så kom Pepper springende mot meg og jeg spekulerte meg grønn...........sååååå kom jeg til å huske at vi hadde jo Pepper ilag med oss i stua seint i går kveld, han har da lagt seg til å sove og var blitt oversett da vi la oss, så han har da vekt opp heile gjengen med å stå på utsiden og erte med at -"ha, ha, jeg får nå være her ute mens dere må være dær". Han har sovet heile natta aleina uten et eneste pip, bare vært oppe og bæsja en tur, så vi får tenke på det som god trening for han, men heller dårlig erfaring for teppet i stua :-/
Innkallinga på valpene sitter nå skikkelig godt, vi plystrer på dem og da vanker det litt godis selvfølgelig, og når vi skal ha dem inn plystrer jeg fra valperommet, heile gjengen kommer da stormende og tripper rundt beina for de vet at da kommer godisene i form av tørt valpefor dalende fra himmelen. De som skal ha valp venter nok i spenning nå for å høre hvilke de får, valpene forandrer seg fort og det skjer så mye den siste uka at jeg nok får vente til da, disse linjene er også litt sein i utviklinga.
Alle har nå valgt stamboknavnene til valpene sine og det blir slik:
Taste of Art - Bjerkvik
Cool Creation - Sjøvegan/Tromsø
Prefect Stroke - Ankenes
Piece of Art - Oslo
Special Design - Narvik
Nordic Art - Trondhjem
Made by Picasso - Bodø

08 juli (kveld)
Rampen har vært på sin første kjøretur, det va litt piping på turen opp til Elvenes, men på heimturen va de så trøtte at vi hørte kun et lite ynk og så sov heile gjengen. Vi hadde med oss alle 7 valpene pluss mamma Wilma, storesøster Bella og "onkel" Neo. Valpene syntes det var helmax å få springe vilt på sandstranden, noen våtet også tærne i vannet, det er ferskvann så vi slipper heldigvis noe bading i etterkant, de voksne storkosa seg med bading og bunn gass i sanden.
Se bilder fra turen her.
This evening the puppies have been in a car for their first time, we went to a great place (Elvenes) where they could run around free. See pictures here.

08 juli.

Rosmarin.
I går fikk gjengen ormekur igjen, ingen løse mager å se så alt er vel.
Været er fortsatt supert og i dag la vi et aldri så lite blodspor på plena til de små. Alle snuste som gale, ingen var spesiellt redd for lukta og de snuste opp godbitene en etter en.
Today they have experienced what their nose is good for, we made a litte blood-track with som treats in and let them try it, everyone found some of the treats, but we had one star....Karri, he was exellent, did the whole track and found most of the treats in short time.

CHILI: Vimset litt rundt, men hadde interesse for blodlukten, holdt på i ca. 2 min.


TIMIAN: Var kjempeflink, spora nesten hele sporet og plukket godbiter, jobbet i ca. 4 min.


NELLIK: Gjorde også en flott jobb, tok seg god tid til å spise godbiter i sporet før han søkte videre.


PEPPER: Blei så gira at han mest virra rund, fant noen godbiter i sporet,
men hadde nok for stor fart til å klare å følge det. Ikke noe å si på interessen der i gården.


ROSMARIN: Viste litt interesse, men kunne ønsket mer,
hun og vimset litt rundt, fant noen godbiter, men så syntes hun fotografen var mye mer spennende.


PIFFI: Var ganske så lik Rosmarin i sitt søk,
men jobbet litt lengre, hun og synes fotografen var mer interessant.


KARRI: Dagens store stjerne, Karri presterte å gå hele sporet,
plukket de fleste godbiter på kort tid, han ville gjerne fortsette etterpå.

06 juli (6uker og 1dag)
I går var valpene 6 uker, tiden flyr og det er nå bare 2 uker igjen til de første drar, må si jeg gruer meg litt, blir så utrolig glad i dem, men det ville nok blitt litt av et kaos om man skulle beholde heile gjengen.
De har lagt på seg over et kilo siste uka og har utvikla seg mye. Har tatt 6-ukers bilder, ikke alle står supert og Chili var helt umulig å få til i dag så det ble aldeles ikke bra, men sånn er det nå en gang med valper på 6 uker..... IKKE SÅ ENKELT :-)
Puppies has passed 6 weeks, only 2 weeks until the first of them leave, it will be hard, they are so lovely, but it would be total kaos if we should keep them all.
They have gained over 1 kilo last week and has developed a lot. Have taken 6-week picks, but not all of these is good, Chili was impossible today and did not want to stand right, not even his head-pick was good, but that`s how it is with 6 week puppies.....NOT EASY:-)

 

05 juli.
I dag har de fått prøve seg på rype. Artig å se en slik spontanreaksjon på viltlukten. Alle hadde stor interesse og plukket opp rypevingene, noen mer ivrige enn andre, faktisk var jentene mest ivrige, Rosmarin tok hele den store rypa og dro den med seg, mens Piffi gikk ut i søk etter rypene var fjernet og leita lenge. Gutta var og kjempeivrige, Timian var den som først ville hilse på Stine som satt i valpegården, men så fikk han interessen opp for rypa og ble helt opphengt i den, resten av guttene tok teften med en gang de kom ut og heiv seg over den spennende fuglen. Valpene ble tatt ut en og en så de ikke fikk påvirke hverandre, men fikk utforske dette hver for seg.

Chili: God interesse for fuglen, bærer vingen rundt og legger seg ned for å nappe fjær av den hele rypa.


Timian: Brukte litt tid på å hilse på folket før han tok rypevingen og apporterte den, la seg og ned for å nappe fjær av den hele fuglen.


Nellik: Bærte litt på vingen, ville helst bare ligge og spise litt på den.


Pepper: Hadde stor interesse og forsøket seg på å få med seg den store fuglen, endte med at han og la seg ned for å nappe den.


Rosmarin: Den eneste som klarte å få med seg hele den store rypa, ho var kjempeivrig, bare se hvilket driv ho har i travet sitt med rypevingen i munnen.


Piffi: Tok raskt rypevingen i munnen, ville ikke apportere, men rygget avgårde for å forsikre seg at hun fikk ha denne delikatessen for seg selv. Etter at vingene var fjernet brukte hun lang tid på å søke etter dem og var veldig ivrig.


Karri: Hadde super interesse, apporterte faktisk vingen 2 gang for så å legge seg ned og nappe den hele fuglen.


Etterpå kom Kristin som skal være forvert, hun hadde med flere i familien. Valpene er kjempetrygge på alle som kommer og har fått mye sosialisering på unger som har vært på besøk.
I helga er det mye aktivitet på Sjøvegan med Millionfisk arrangemanget, så det er mye støy, fiskekonkurransen starta med rakettshow, heldigvis hadde vi tatt inn valpene da det starta for vi får det rett foran huset, bare Wilma, Bella og Neo var ute på verandaen, det gikk supert, ingen hadde noen stor reaksjon, men Wilma tror jo det er nyttårsaften og ser etter lysene som hun helst vil springe etter.
Skal spille rakett CDen til valpene så de blir litt vant med slike smell.

03 juli.
Noen gang går ting så utrolig fort, i dag kom faktisk svar på DNA testene til Piffi og Rosmarin og begge er fri/normal (gjett om jeg jubla), så her er det fritt valg på øverste hylle når det gjelder tispevalget, har store problemer med å finne en favoritt, begge har sine kvaliteter og må nok vente til like før levering før jeg bestemmer meg, godt at vi slipper å vente på svaret fra England. sendte DNA testen til Elvis i dag, blir spennende å se hva den sier og Werner har vært i HD røntgen. Pappa "Pablo" er på tur til Verdens utstillingen i Stokholm og vi krysser alt vi har av fingre og labber for han. I går var jeg, Bella og Wilma på en liten fjelltur ilag med Stine og Neo -Bilder
Har også tatt noen stemningsbilder fra verandaen dere kan kose dere med.

Piffi er sååååå glad i mammaen sin.-Du har vel tenkt å være snill med dem? -JADA mamma


Bella og lillesøster Rosmarin.


Bella blir tryggere på valpene for hver dag som går og synes nå det er kos å være ilag med de.


Timian, Nellik, Rosmarin, Piffi, Bella, Karri og Pepper i bakgrunnen.

01 juli.
I dag har Wilma og Bella vært med på fjellet, hærlig for begge. Og i kveld har Stine og tolleren "Neo" vært innom, Neo er hærlig med valper og stupte rett inn på valperommet, valpene stussa litt på denne rare karen, men ingen var redde for han og synes heller det var artig med besøk. Gjengen blei litt urolige i kveld, jeg stussa litt på hva det var for det var enda et par timer til mat, slapp dem ut og da viste det seg at heile gjengen var bæsje-trengt, supert at de nå helst velger å gå ut i gresset for slike ærend. Neo tok på seg oppgaven med å være valpevakt mens de gjorde sitt fornødende, og da han varslet om at nå kommer det folk spurtet alle små til døra og ville inn, dette er instinktet som sier "gå i dekning" om de voksne varsler. Ellers er det mye besøk til valpene så de får godt med sosialisering, jentene er også her nå og de er kjempeflinke til å styre med valpene, etterpå tar de gjerne med seg en valp hver inn i stua og gir litt fangkos foran TV`n. Wilma har redusert betraktelig på kvoten i melkebaren, har og redusert maten hennes så ho ikke blir alt for tykk og hun får nå mere voksenfor i tillegg til litt valpefor. Ho e i super form og ser ikke så verst ut tatt i betraktning at hun har valper, men pelsen.............usj, ikke akkurat i utstillingskondisjon den, det tar evigheter før hun får tilbake det lange behenget under og bak, men det er vel prisen for et hærlig valpekull. I morgen kommer kanskje storebror "Elvis" innom, skal bli artig å se han igjen, men det ryktes at han er overgrodd og tror ikke det blir tid til trimming av pelsen for de skal videre på ferie så det får vi vel ta ved en senere anledning.
30 juni.
Christel og familien reiste i morgest, var så trivelig å se dem igjen. Har fått god hjelp til både trimming, bilder og vi har fått skikkelig studert de små håpefulle. Ikke enkelt å velge hvem av tispene vi skal beholde, de har begge sine kvaliteter og er stadig i forandring så det blir enda en stund til det valget taes.
5 ukers bildene er nå klare, noen er trimmet når ståbildene er tatt, andre ikke, men på hodebildene har alle fått en god klipp så vi får fram litt mer av hodeformen. Været er supert og valpene spiser alle måltid utendørs nu, men vil helst inn for å sove. Bella er også her på ferie, ho synes de små er litt rare og spretter fort unna når de kommer for å leite etter pupp. Bildene finnes på linken over (5uker)
Christel and her family left for Sweden this morning, it was so nice to see them again. She has helped me with the coat-trim, new picks and we really had time to study the puppies, not easy to pick the female that we shall keep in our breeding program so that have to wait until they are older. 5 week picks are now ready, som puppies are trimmed at their standing-pictures, some are not, but all are trimmed at their head-pictures. You find the new pictures at the link abowe (5 weeks).
28 juni. (5 uker)
I går kom Christel og familien, så trivelig å se dem igjen. Nå er det tidlig og alle ligger og sover enda så jeg har fått veid rampen som har lagt på seg mye på ei uke. Bilder spørs det om vi rekker å ta i dag da vi skal en tur i Polar Zoo og så blir det grilling i kveld, Tuva og Bella skal også komme innom en tur for å hilse på "oldemor". Været har snudd og nå skinner sola, ikke så veldig varm enda, men det blir flott for valpene å være ute litt i dag. Blir nok godt med sosialisering også for Christel og Martin har 3 barn mellom 6 og 11 som koser seg med valpene. Henrik fyller faktisk 11 år i dag så det må vi vel feire litt.
Her er i alle fall vekttabellen, Chili topper lista med sine 3350 gram, men Pepper og Karri er hakk i hel, Tispene er nå like tunge selv om Rosmarin ser ut som hun skal veie kiloet mer enn Piffi. Men det er et utrolig jevnt kull og forskjellen mellom største og minste er bare på 160 gram. De ligger ganske jevnt med forrige kull på 5 uker, bare Plumbo (Werner) var litt større.
Yesterday Christel and her family came all the way from Gøteborg, so good to se them again. This morning I have weighed the puppies and they have all passed 3 kilos, only 160 grams in difference from the biggest (Chili) and the smallest (Piffi and Rosmarin).
The weather has changed for the better and today we will visit Polar Zoo, so maybe the 5-week picks have to wait until tomorrow.

26 juni.
Her forandrer ting seg fort, en del av de som har vært mer forsiktige enn andre har nå vist seg å være tøffere enn de andre, og Rosmarin som alltid har vært først ute med alt og stormer ut i det meste er nå mye mer forsiktig med nye opplevelser og de fleste andre er før henne ut i det nye rare. Men ho er ikke akkurat pysete, og med gutta hamler ho opp som ingenting. Karri (lille Pablo) som har vært litt småpysete er nå blandt eliten når det gjelder å erobre nye opplevelser. Nesten hele gjengen har forresten VELDIG glade haler, noe de nok har arvet etter sin far, for han hadde virkelig en lykkelig hale og er kjent for å gi valper med lykkelige haler. Været er fortsatt kaldt og i dag fikk de være en liten tur ute. I mårra kommer familien Collowin og da håper vi på litt godvær og regner med Christel gir meg god hjelp i å ta stå-bilder av rampen i helga, nå spørs det om jeg får tid å oppdatere og legge inn så mye bilder før de er reist, men det kommer i alle fall over helga.
The puppies are changing all the time, the ones that was a bit carefull in the beginning is now the ones that is first out in new experiences and are the tuffest ones, Rosmarin, who was first in everything earlier, is now more carefull and waits until the others have done the new happenings first. Karri (our little Pablo) who was a litte sissy earlier, is now amoung the tuff guys. Almost the hole gang has VERY happy tailes, some even extreme :-), this we beliwe is an inheritance from their father Pablo who also has a "Hapy Tail". We still have bad weather, but hope it will be better during the weekend, tomorrow Christel and her family from kennel Collowin arriwes and we really look forward to se them again. I belive Christel will give me a professional helping hand with the 5-week picks, but i guess there will be little time for me to update our webpage during the weekend, hopefully I will have lots of time on monday to update all news about the puppies.

24 juni
I dag har heile gjengen og Wilma fått sin andre ormekur, de blir litt snurte på meg når de får severt rett i munnen sånt kliss som ikke smaker fantastisk akkurat, men ingen er blitt dårlige i magen. Har forsøkt med 4 måltider pr. dag, men da spiser de dårligere så vi holder oss på 3 ut uka så får vi se. har nå gått fra Starter og helt over til Hill`s valpefor. For tia e det dårlig vær (kaldt og regn) og valpene får holde seg innendørs. Etter å ha vært mye på kjøkkenet så er dette nu et krav fra deres side, blir ikke tolerert å være innestengt hele tia inne på valperommet, de går og til verandadøra og vil nok ut å utforske vidrere den spennende verden der ute, får håpe det blir bedre vær til helga. Innimellom tar vi en og en ut i stua så de får vært litt alene med oss, Timian og Piffi har vist seg å være de største kosegrisene på fanget. I går var jeg og Wilma på en liten fjelltur, ho kan nu være på ganske lange turer uten å få melkespreng. No mister ho også ekstremt med pels og om ikke lenge kan vi vel kalle ho Engelsk Springende Nakenhund.
Today they all has been de-wormed again, not happy when they taste the stuff, but it goes down. Have tried to serve them 4 meals pr. day, but then they did not seem to hungry so we will continue with 3 meals this week. Have advanced from RC starter to Hill`s puppy, and there is no problem with their stomages. The weather is bad for the moment, so they are mostly inside, they now demand to come into the kitchen, and the puppyroom is no more exiting. We have also started to have one puppy at the time with us in the livingroom, Timian and Piffi is the ones that loves most to cuddle. Wilma is loosing all her furm now and soon we can call her an English Naked Spaniel.
22 juni.
I dag har valpene fått mye sosialisering og i kveld da vi skulle ta stå-bilder måtte vi vekke en og en for de er stuptrøtte. Ståbildene ble no ikke noen stor suksess, alle huker seg ned litt og blir lange og flate, men det blir nok bedre etterhvert. De fikk seg en liten tur ut i dag og spiste mellommåltidet der og fikk samtidig lagt fra seg skikkelige "ku-ruker". Familien fra Ankenes som skal ha en av hannene har vært her og hilst på, de har 3 barn så valpene fikk skikkelig sosialisering, nå er jo den største 15 år og ikke akkurat barn lengre. Senere kom min søster Karin, min mor og mitt tantebarn Marina, ho syntes jo valpene var så goe at ho helst skulle hatt med minst 2 stykker hjem. Og i kveld kom Lill Karin og Kristin, Kristin skal være forvert for en av tispene, og vi fikk da god hjelp under fotograferingen. Så dere finner da ståbildene under 4 uker i linken over.

21 juni. (4 uker)

Har satt inn buret og alle har vært innom og sovet litt.

Så va rampen blitt 4 uker og mye skjer i både kropp og sjel. De er gode og runde og lider absolutt ingen nød i matveien, skal veie i morgen, i dag har det blitt lite tid så både ståbilder og veiing får vente. Det har vært et vekslende vær, men når sola har titta fram har det vært varmt, så de har vært ute for første gang i dag, det gikk over all forventning, snusa, undersøkte og smakte på det rare grønne gresset. Dagens mellommåltid ble også inntatt utendørs, så deilig med småvalper som tømmer magen sin etterpå ute. Wilma`s datter Mira har vært her i dag, var usikker på om Wilma ville slippe henne til valpene, men det gjorde hun, hun bare fulgte nøye med henne i starten at hun var forsiktig, og det var ho, utrolig spennende å se hvordan hundene leser hverandre og hvor forsiktig Mira var med de små. Tok en mengde bilder da de var ute i dag og har lagt dem inn på en egen side som du finner her. Håper å få tatt ståbilder av gjengen i mårra.
The little rowdies are 4 weeks old today and a lot is happening both in body and soul. They seems to have all the food they need and are happy and satisfied. They have been outside for their first time today when the weather was good, it went very well and the puppies investigated and tasted the gras, they even had one of their meals served outside. Wilma`s daughter, Mira was here today, and Wilma did not mind at all her beeing with the puppies, she kept an eye on her at first to make sure that all was OK. Mira on her side was so gentle with the puppies, and it was a great experience for all. Tok a lot of photos when they were outside and you can find them here. Hopefully we will take standing-picks tomorrow.

Timian enjoys the new bed.

19 juni.
Heile gjengen har fått kloklipp igjen, passa på når rampen akkurat hadde lagt seg til å sove og det gikk over all forventning, de slapper veldig av i fanget og det hjelper på når man skal klippe 126 små klør. Wilma har fått lang tur igjen som ho satte stor pris på, men pelsen hennes har nå begynt å falle for fullt, ho blir vel like hårløs som ved forrige kull, absolutt ikke så lekker, men det kommer jo tilbake en vakker dag. Vi driver med hyttebygging for tia og i mårra tenkte jeg å ta Wilma med og gå opp for å besøke Dag som stakkar må steve aleina nu når æ bare e opptatt med valpene, hun vil da være borte fra valpene i over 3 timer, men det ser ut til å skulle gå veldig greit, får bare passe på at hun har tømt jurene før vi går og at valpene er gode og mette. Valpene har nå fått hele valperommet og orienterer seg godt. De er ofte på kjøkkenvisitt så området økes raskt. Rosmarin er som en rakett når hun hører platen blir fjerna, ho kommer i full fart med logrende hale og resten av gjengen etter ho. Nu og da går en valp seg bort og kan ikke finne "hjem" igjen, det kan da høres høylytt og den må da geleides i riktig retning.

18 juni.
I dag har vi hatt besøk av Monica fra Narvik som skal få seg en "samboer", hun skal ha en av hannene og den karen kommer nok til å få det helt fantastisk. Foreldrene har en tispe på 9 år fra kennel Nimblewhit, så nå får den godt voksne damen noen å rejere over.
Valpene får utvidet sitt område litt etter litt, nå har de halve valperommet og trives godt med større plass og etter helga regner jeg med de får hele rommet, tenkte også de skulle få ta seg en tur ut i helga om været er bra. Innimellom har vi åpen porten inn til kjøkkenet, noen er veldig forsiktige og kommer lurende rundt hjørnet, men andre kommer tassende inn på kjøkkenet som den mest naturlige ting, Rosmarin er den som er mest frampå, hun har hele tiden vært den som er først ute med alt og som kommer logrene i turbofart når vi kaller på ho.
Fikk en avbestilling i dag på en av hannene, de hadde størst ønske om tispe og hadde funnet tak i en. Men ikke no problem, vi har god tid til å finne et godt og aktivt hjem til en håpefull liten tass.
Today, Monica from Narvik came to visit us, she is waiting for one of the mail-puppies, and that little fellow will have the best of homes, her parents also have a springer, a lady who is now 9 years old.
The puppies has extended their area, they now have half of the puppyroom and after the weekend they will have the whole room. We also have started to open the gate into the kitchen sometimes, some of the puppies are carefull and doesent go to far from their room in the beginning, but others are tuffer and dare more, the little black/white female, Rosmarin, is the tuffest one, she just run out in the kitchen and could not care less that she was alone from the other ones, she comes running fast with a happy Pablo-tale when we call her.
Today we got a cancellation on one of the males, the family wanted a female most and they had now found one, but we still have a long time unil delivery, an I beliwe we will find a good and active home for a lovely male.

16 juni.

Endelig har jeg fått lagt inn 3-ukers bildene på sia, det er alt for tidlig å begynne å streve med ståbilder og har lite hensikt, så det blir hodebilder av gjengen, til 4 ukers bildene skal vi forsøke oss på ståbilder.
I går hadde vi forresten trivelig besøk i valpekassa av familien fra Bjerkvik som skal ha den ene tispa, kan være vanskelig å ikke forelske seg i en spesiell, men de holder sinnet åpent og koste like mye med alle valpene, det vil nok drøye ganske så seint før jeg bestemmer hvilken tispe vi skal beholde, skal også DNA-teste tispene så jeg har litt oversikt over det også og håper vi ikke må vente så lenge på svaret.
Finally the 3-week picks is ready and you find them under "3 weeks" link above.
15 juni.
Rampen ha fått tenner..........så nå klør det godt i gommene og piraia-faktene har startet. De leker mye mer med hverandre og reagerer med en gang noen kommer inn i rommet. Har vært litt hektisk i helga så 3 ukers bildene får jeg nok ikke lagt ut før i mårra. Nå skal jeg jobbe i 2 uker og da tar Dag over som valpepasser, nå har det ikke vært noe jobb så langt, men de skal i løpet av neste uke starte med 3 måltider pr. dag. I kveld kasta vi ut valpekassen for nå trenger de litt mere tumlerom, til å begynne med deles valperommet i to så området ikke blir alt for stort i begynnelsen. De fikk og spise av det store valpefatet i kveld, det gikk supert, mye gris blir det, men Wilma er grei og ordner opp etterpå. Jentene har vært flinke med sosialiseringen og det merkes på valpene som slapper helt av i fanget på dem og der sovner de fort. De har blitt veid i dag og lille Piffi er ikke minst lengre, det er faktisk førstefødte "Chili" som er, men de fleste ligger litt over 1,5 kilo, "Karri" er fortsatt størst og er hele 1750 gram.
The little rowdies has started to get their teeth, so now the "piraya-gestures" has started. They play a lot with each other now and react as soon as somebody enters the room. This weekend has been a bit busy so havent put out the 3-week picks yet, but hopefully tomorrow.
Have taken away the puppy-box and they now have half of the room to tomble in. This evening they had their first meal from the puppy-bowl, it went great, but a lot of mess that Wilma has to clean up after them.
Have also been weighted this evening, Chili, is now the "smallest" and little "Piffi" has gained a lot, "Karry" is still the biggest, he is now 1750 gram.13 juni
.Hei folkens!
Sjekk kor stødig vi e blitt tel beins no.

Chili og Pepper

Nærmer seg 3 uker og får nå litt valpemat 2 gang om dagen, foreløpig får de ikke spise så mye de vil og fortsatt er Wilma`s melk hovednæringa. Men alle e kjempeglad i maten de får og magene er faste og fine så får øke litt på nå og la de få spise seg mette snart.

Nellik koser seg med karbonadedeig, starter og valpemelk.

Tuva og Bella var innom en tur og fikk seg klippt i går, Wilma slapp dem inn på valperommet, men dyttet Bella bort da hun ville helt oppi valpene, Tuva derimot synes disse små levende pølsene var merkelig, ho stakk først hodet inn i rommet, rygget ut og satt seg på kjøkkenet VEEEELDIG forundret, men etterhvert kom ho inn og satt og så på mens Wilma matet dem, skal bli artig når valpene blir større og kan få hilse ordentlig på sine storesøstre.
I dag kom også jentene så nå er det full sosialisering på gjengen, godt å ha slik eksperthjelp, de har jo vokst opp med hundegal mor og har lært mye, vært med på begge fødslene til Wilma var de også og kan en masse nå om valpestell.

Men det tar på å styre med valper, så heile gjengen har sovna.

Her har jentene fått med seg flere til sosialiseringen.

10 juni
I dag har gjengen fått sin første ormekur, det var nok ikke det beste de har smakt og noen ristet på hodet for å prøve å bli kvitt den ekle pastaen, nå får vi håpe det ikke blir noen dårlige mager. I kveld fikk de og en ny liten smakebit på karbonadekjøttdeigen, det er ikke rare kula de får og alle ville absolutt ha MERE, får øke gradvis så vi unngår magetrøbbel, nærmere helga blir det smak på Starter også.
09 juni.
Her skjer ting fortere enn svint.......i mårrest da jeg kom ned og begynte å romstere med forsekkene ble det plutselig liv i kassa, de har nå begynt å høre litt og øynene er kommet helt opp. Nå reagerer de når jeg kommer inn, ser bevegelsene mine, lukter og kommer logrende og pipende. Forsøkte å gi en yderst liten smakebit med rå karbonadekjøttdeig iblandet litt eggeplomme og husholdningsfløte, skal love dere det blei et skikkelig gris, de blei helt gira og noen forsøkte å patte dette i seg mens andre var litt mer siviliserte og kosa seg skikkelig. Den flinkeste er Rosmarin, hun ser ut til å ligge hakket foran alle i alt og når jeg er der inne kan hun sitte og myse etter meg og strekker snuten i været for å lukte. Har måttet øke rasjonene til Wilma litt også, hun har klart sagt fra i dag at hun ville ha et ekstra måltid og kunne se på valpene at de ville og ha mere melk, ser ut til at melkeproduksjonen går litt ned når Wilma får litt mere trim om dagen også.

07 juni (2 uker)

Nå har de blitt 2 uker gammel og så langt har alt vært bare idyll, men nå begynner snart morroa, valpene har begynt å tisse på egenhånd så nå blir det fortere grisete i kassa. I løpet av uka skal jeg begynne med avis i en del av kassen i håp om at de søker dit etterhvert for å tisse.
De har og begynt å komme med små bjeff og knurrelyder og såvidt begynt å vise interesse for hverandre. Har forsøkt meg på 2-ukers bilder, men ikke så enkelt når man er aleina og skal styre både valp og kamera. Valpene er blitt veid i dag og de ligger på samme vekt som forrige kull på 2 ukers dagen, Piffi er fortsatt minst, men det står ikke om mye og Karri er fortsatt den største.
Puppies are now 2 weeks and everything has been idyllic, but soon the fun begins. They now urinate by themselves and I will put newspaper in the box during next week and hope they choose to pee on that.
Now and then I hear little barks and growl and the interest for one another has barely started. I have taken 2-weeks picks of them, not easy alone with the camera in one hand and trying to control the puppy in the other.
The puppies has been weighted and they have almost the same weight as Wilma`s last litter at the same age. Piffi is still the smallest one, but not much difference now, and Karri still the biggest.

06 juni.
Alle har nå stabla seg på beina, men ser ut som de har fått et par cognac for mye, de tryner omtrent hvert andre sekund. Øynene har små glipper på alle nå. De hiver seg over pattene når Wilma kommer inn og hun synes nok det er litt sårt i pattene da de klorer mye, dermed ble det kloklipp for andre gang i dag. Molly har vært her på besøk mens husfolket hennes var borte, Wilma stoler full ut på henne og synes det er stas å få vise frem de små, Molly derimot synes de er litt skumle disse små, men ho korra seg opp i senga på valperommet og sov en liten middagslur ilag med oss. I mårra er det veiing og skal prøve å få tatt 2 ukers bilder, Dag er enda borte på jobb så det blir vel ikke de beste bildene.
All puppies are up on their feet now, but it looks like they have got a couple of cognac too much, they tumle over every other second. They throw themselves over Wilma when she comes to feed them, and it seems that she is a bit sore, so today I had to cut their nails again.
Tomorrow I will try to take 2-weeks picks of them, Dag is still away at work so the quality will not be the best.
04 juni.
Nå begynner vi så vidt å ane små sprekker i øynene, men de ser nok ikke noe spesiellt enda, like etter øynene er åpnet så er de litt sløre i blikket og det tar litt tid før de ser klart, riktig godt syn tar det flere uker før de har.
Vi har et fantastik vær for tia og jeg har nå fått tid og mulighet til å dyrke en av mine andre lidenskaper...nemlig hagen. Det kommer en tid etterhvert da jeg nok ikke får tid til hagen så får passe på nå når valpene er små og alt er bare idyll.

03 juni.
Begynner å bli mer bevegelse i kassa, men fortsatt verken hører eller ser de så livet er bare mat og soving, det er skjelden jeg hører noen lyder, kun hvis en ikke har funnet seg en patte når Wilma er inne og serverer. I natt sov jeg adskillig bedre, har flytta opp igjen i mi egen seng, Wilma kom etter og syntes det var himmelsk å sove med meg på loftet, men ho måtte ut i natt og var et par gang nede for å tømme pattene. Snart skal øynene begynne å åpne seg og etter det begynner det virkelig å bli livlig.

Timian har en liten kosestund og er "Konge på haugen"

02 juni.
Valpene har nå begynt å stable beina under seg, prøver seg på vaklende ustø skritt for så å tomle over i neste sekund. Nå blir det bare veiing en gang i uka om alt ser OK ut. De er blitt kjempeflinke til å finne fram til pattene og de spiser ofte selv om det ikke ser ut til at de er skrubbsulten, de er gode og runde og får helt klart nok melk.
I dag fikk jeg oppleve noe spennende.......nemlig å hilse på ulvevalper på vel 3 uker - Bilder
The puppies have now started to stand on their feet for in the next second to tumble over. They often eat and it is quiet in the bed exept when the milkbar opens, it seems that Wilma has plenty with milk.
Today I had the privilege to visit 3 weeks old Wolf-puppies in Polar Zoo -Picks

01.06
Usj, i går kveld fikk vi en aldri så liten krise her, i all idyllen med deilige valper, sprek Wilma og et fantastisk vær oppdaga jeg plutselig at det ene juret til Wilma var DIGERT og knallhardt, her var det bare å hoppe til og hjelpe, la varme omslag og masserte, masserte, masserte og tømte, heldigvis ingen betennelse enda, temperaturen var normal og det kom ren fin melk ut i store mengder, så jeg la til de største gutta for å hjelpe meg med jobben og etter den tredje hadde patta seg ferdig var juret mykt og fint igjen puh, blei litt stressa der, ønsker absolutt ingen mastitt nå. Hvorfor det ble slik vet jeg ikke, kanskje har hun for mye melk, kanskje har ikke valpene tømt dette på ei stund, hvem vet, men for sikkerhet skyld gikk jeg ned litt på matrasjonen i går kveld. I dag har alt vært som normalt, men det skal sannelig ikke mye til for at ting snur seg fra idyll til ille. Har vært på en times tur i skogen i dag med Wilma, det har hun absolutt ingenting imot.
Må i tillegg nevne at Mira tok ny storeslem i Tromsø i dag og reprise på gårdagen - Nyheter
Fikk en overraskelse på døra i dag, lekker premie fra Troms elghundklubb for Wilma`s viltsporchampionat - Div.bilder
Last night i discovered that one of Wilma`s udder vas huge and hard, started to massage and got the biggest boys to help me emty it, so after 1 our it was much better and we avoided a mastitt.
Today we got a nice price for Wilma`s bloodtrackingchampion - Div bilder

Our young Mira did the best in Tromsø this weekend - Mira

31 mai. (1 uke)
I dag har vi feira 1 ukes dag med kake og greier. Valpene har nesten dobla vekta sia fødselen så alt er bare supert, minste er nå 710 gram og største er 820, ganske jevn størrelse foruten Piffi som ligger bare litt under.
I dag har de fått kloklipp, ikke alltid enkelt med små kropper som oppfører seg som åmer i hendene, men det gikk da fort og smertefritt.
1 ukes bilder er og tatt, men Dag er jo ikke heime for tia så det er ikke like enkelt aleina og uten "proff"-kameraet hans. Klikk på linken
"1 uke" i raden øverst for å se bilder.
PS. Ta en titt på nyhetsia, der finn dåkker splitternytt om Mira.
Today we celebrate their 1 week birthday. They have almost dobbled their birth-weight and seems very healty. Smalles one, Piffi, is now 710 gram and the biggest, Karri, is 820 gram.
I have cut their claws today, not easy when they move like a worm in your hands.
Have also taken 1-week pictures, but it`s not the best picks, Dag is away at work and I only use my little camera, and the puppies is always moving around. You can find pictures at "1 week" link above.
Take a look at the english side and the News, our Mira did well in Tromsø today.

30 mai (6 dager)

Heilt normale sovestillinger, tenk på det dere som venter på valp..........hvordan i all verden skal dere kunne følge opp og videreføre den luxus disse har med levende hodeputer, spørs om ikke dere må ofre deres hoder nattestid så den lille får sove :-)
Tror forresten vi har gjordt en megafeil med avelen vår........vi har fått en grisunge, det er Timian, han har kommet i stemmeskiftet og hører presis ut som en grisunge i nød når han skriker etter mat.
I dag har jeg fått hjelp av Kristin og Veronika til å ta bilder av småttingene, så her er da ryggbilder av dem 6 dager gamle.


KARRI

CHILI

NELLIK

PEPPER

PIFFI

ROSMARIN

TIMIAN

I beliwe we must have done something really wrong in our breeding program........we got a pig.....it`s Timian, he really sounds like a little pig when he is crying out for the milk :-) (Picks: puppies 6 days)

VEKTSKJEMA/WEIGHT-CHART

Alder/age CHILI TIMIAN NELLIK PEPPER ROSMARIN PIFFI KARRI
Født/born 470 510 490 480 420 370 490
1 dag 495 540 515 500 455 375 490
2 dager 520 560 530 520 485 390 505
3 dager 575 595 570 570 540 440 560
4 dager 640 645 630 610 590 500 630
5 dager 690 710 695 675 665 550 695
6 dager 755 760 730 730 750 635 78029 mai (5 dager)
Wilma er i storform igjen, for ikke mange dagene siden var det så vidt hun orket å gå i hagen og nå har hun allerede full fart i skogen, det er imponerende å se hvor fort de kommer seg etter fødsel. Hun kommer og sier i fra at - nå vil jeg på tur. I dag fikk hun teft av hare, tok av så det suste, spora opp haren og jaget den over en haug før ho var tilbake igjen. Valpene spiser, sover og vokser, synes denne gjengen er oftere i matfatet enn forrige gjeng. Lille Piffi ligger ennå litt under de andre i vekt, men hun er da absolutt ikke lita, bare normal og resten av gjengen store. Har forsøkt å hjelpe henne litt i pattekampen så hun ikke blir skjøvet bort og bare får restene, hun har lagt på seg 50 gram sia i går så det går helt fint, Rosmarin er den som har økt mest sia i går, hele 75 gram, ho ser ut som ei pære i fasongen. Gutta er ganske så jevne og ligger rundt 700 gram. Skal prøve å få tatt noen bilder av småttingene i mårra.
I mårra tidlig kommer Mira med familien, ho skal på utstilling i Tromsø og skal innom her for trimming av pelsen.
Wilma is up and running again, now she wants to go for longer walks in the woods every day, and today she got the scent of
a hare, tracked it down and chased it over a hill, one should not belive that she for only few days ago did not walk more than around the garden cause she was so heavy, impressive to see how fast they recover.

28 mai (4 dager)
Her går alt bare helt supert. Wilma virker å være i storform igjen og vil gjerne være med på turer i skogen og strekke på beina innimellom. Det plagsomme juret har roet seg helt og er nå nesten som normalt. Valpene vokser også med stormskritt, men lille Piffi har bare lagt på seg 40 gram, mens storebror Karri har økt med 70 gram sia i går kveld. Piffi kunne nok lagt på seg litt mer så får se om jeg skal gi henne litt tillegg så hun kan nå igjen resten.
Everything is supert with all puppies and mother. Wilma loves to go for trips in the woods now to strech her legs, and she seems to have enough milk too, she really looks great after the heavy time and long-lasting birth. Little Piffi is the one that has gained less since yesterday, only 40 gram, compered to her big brother Karry (70 g) it is not much.
Maybe I will give her som extra so she can compere better in the "milkbar".

27 mai (3 dager)
Her går alt bare supert, men vi må ofte sjekke det ugreie juret til Wilma, ingen betennelse så langt og noen av valpene klarer godt å patte av det. Fikk inn noen hyggelige meldinger i dag, sjekk NYHETER
Wilma ser ut til å ha godt med melk og valpene vokser så vi nesten kan se det.

26 mai.(2 dager gammel)
Nei å nei, for et surrehue æ e.......Wilma e jo ikke født den 24, men selvfølgelig den 26, to av mine tidligere hunder var født 24 og 26 april så det er vel derfor jeg har surra litt, men nå er da feilen retta opp, sorry Wilma.;-/
Her går alt bare supert, alle spiser godt og Wilmas mage er utrolig nok helt fin etter alle etterbyrder. Vi håper og tror at alle etterbyrdene er kommet ut. Tempen ligger litt under 39 og det er helt normalt like etter fødsel. Det juret med dårlig melkekanal og en patte som er vanskelig å få godt tak på er litt hardt, noen av valpene er kresne og vil ikke ta den, mens andre igjen tar det de får og suger seg godt fast, prøver å massere den i tillegg så vi får håpe vi slipper en jurbetennelse her. Vi har fått oss en skikkelig skrikerunge også, det er lille Piffi, den minste av alle, hun skriker høylytt om de store gutta kommer og bøller henne vekk fra pattene og hun pleier å klage sin nød når hun patter og melken ikke kommer ned, for så å lage skikkelige go-lyder når den kommer. I natt gjorde Wilma noe med problemet, Piffi skreik da de store bare bølla ho bort, Wilma reiste seg opp, dytta Piffi helt til andre siden og la seg mellom dem med pattene til Piffi så hun fikk fritt valg i baren, da blei lillemor veeeeldig fornøyd.
Det er de 4 store gutta som kom først som har litt løs mage, antagelig har de fått rikelig med råmelk da de lenge var alene i melkebaren, Wilma vil ikke ta opp etter dem så det må nok æ gjøre. Ingen av valpene hadde sporer så det slipper vi å fjerne denne gang. Om noen dager må vi nok gå i gang med kloklipp da de allerede har litt lange klør, de har og mye pigment på snuten, forrige kull var helt rosa da de var født så disse ligger en hakk foran i utviklingen, men som Bodil på knl. Mi-Mio sa:
Disse har jo allerede nådd konfirmasjonsalder :-)


Chili, Piffi, Rosmarin, Karri, Timian, Nellik og Pepper

Kl. 21.00
Valpene har lagt på seg mellom 15 og 30 gram sia i går og det er supert, den som har økt mest er Rosmarin, Piffi, den andre tispa har lagt på seg 15 gram , men ho e god og rund så alt er normalt.

25 mai.
Stakkar Wilma, for en strabasiøs tørn hun har hatt, vi fikk hele 5 hanner og 2 tisper, alle er i kjempeform, men det tok sannelig sin tid det hele og Wilma var veldig sliten en periode. Det som antagelig tok hardest på henne var den laaaange utblokkingen og at guttene i kullet er ikke bare store, men ENORME, og den siste kom nå lenge etter de andre, han er en liten "Pablo", lever/hvit og 490 g. Sist kull hadde hun og et par store hanner, men nå fikk hun 5 stk mellom 470 og 510 gram, ikke bare å få ut slike kjemper. Hvorfor hannene blir så store, ja si det, nå har vi forsøkt å være forsiktig med foringen og startet først etter 5 uker med å gi LITT valpefor til Wilma, og hun er aldeles ikke overvektig nå etter fødselen. Tispene ligger på 420 og 370 gram, ikke spesiellt små de heller, men de var såpass små i forhold at de bare ploppet ut uten problem. Tenker jeg blir boende på gjestesenga inne hos Wilma i alle fall en ukes tid for å se at alt går greit.
Vi vil takke dere alle som har fulgt oss underveis både på nett og mobil, så beklager jeg at vi ikke har tisper til alle som ønsket seg det, men FOR et gjeng med lekre hanner. Vi sender våre gratulasjoner til den stolte far "Pablo" som ble 3BIG på show mens Wilma fødte.
-Bilder av lekkerbiskene kommer i løpet av dagen.

KUNST -KULLET.
Nr. 1. Sort/hvit hann, mye sort og smalt bles veide 470 gram. - Black/white male.
Nr. 2. Sort/hvit hann, mye sort bredt bles veide 510 gram. -Black/white male
Nr. 3. Sort/hvit hann, smalt hoftebelte veide 490 gram. -Black/white male
Nr. 4. Sort/hvit hann, bredt hoftebelte og en extra spiss på ryggen veide 480 gram. -Black/white male
Nr. 5. Sort/hvit tispe, halvt om halvt og har spettede felt på ryggen veide 420 gram. - Black/white female
Nr. 6. Lever/hvit tispe, mørk over rygg veide 370 gram. - Liver/white female
Nr. 7. Lever/hvit hann, "Pablo" junior veide 490 gram. - Liver/white male

Poor Wilma, she realy had a hard time with this HUGE puppies, all in all, we got 5 males and 2 females, all in god health. Last one is "Pablo" junior, a liver/white male that looks like his father.
Wilma sends her love to the proud father and congratulates him with 3 in group when Wilma was delivering.

KL. 22.00
Det var sannelig godt å få seg litt søvn i natt, men våkna i 06 tia med at Wilma peste, vi tok henne med ut en tur i tilfelle der var etterbyrder som ville ut, men ingenting kom, så jeg la meg ned til å sove igjen, våknet kl.07.00 med at Wilma vasket noen så grundig, og når jeg skulle se ordentlig etter så jeg at det var jo kommet en valp til, sååååååå lenge etter, ho hadde fixa alt selv og antagelig spist denne etterbyrden også (håper vi), det var mini-Pablo som hadde venta så lenge med sin entrè.
Alt er stille og rolig i valpekassen og det ser ut til at de har godt med mat for en del av de som kom tidligst har lagt på seg opp mot 30 gram, de to levervalpene som kom sist har kommet opp igjen i sin fødselsvekt, det er normalt at valpene går litt ned i vekt etter fødselen. Ikke rart det blir noen med bløte mager nå de spiser så mye, så vi gir zoolac til 2 av de store nå, Wilma får og zoolac på grunn av alle etterbyrdene hun klarte å snike i seg, var ute til lufting nå og var nesten helt super i magen. Hun har snudd tvert om i matveien og vil bare ha mat hele tiden nå, men vi begrenser det litt for å unngå diare og for mye melkeproduksjon, får heller øke litt gradvis. Temperaturen til Wilma har ligget rundt 39 grader som er helt normalt i de første dagene etter fødselen. Jurene er myke og hun er i fin form etter den harde fødselen.
Valpene har nå fått arbeidsnavn med tema KRYDDER, dette er navn som bare brukes mens de er her så vi kan skille dem fra hverandre og vite hvem vi snakker om, riktige navn har tema KUNST og hverdagsnavn i de nye hjem får eierne tenke på selv hva de ønsker.
All puppies are well and growing, Wilma is also hungry again and take god care of them. I made a weight-chart so you can see them grow. The two liver/white ones was born today so they have not gained any weight yet. All puppies have got names from spice and this names are only "working-names" for us to use so we know who is who. In their pedigree they will have "Art-names", and the new owners have to come up with the daily-names.

BILDER AV DE HÅPEFULLE 1 DAG / PICKS OF THE PROMISING ONES 1 DAY .

TUSEN TAKK FOR ALLE TRIVELIGE HILSENER VI HAR FÅTT BÅDE I GJESTEBOKA OG PÅ SMS.

24 mai (dag 63)
07.00
: Hele natten har Wilma strevd med utblokking, men ingen valper enda. Nå kan det da ikke være så lenge igjen.
No puppies yet, still blocking and waiting.
08.30: Temperaturen er oppe i 37.9 som er normaltemperaturen til Wilma, så NÅ skal det være ting på gang :-)
The temp is now at 37.9 wich is Wilmas normal temp, so now we expect something to happend soon. :-)
16.30: Ja denne utblokkingen tok sannelig sin tid. Kl. 15.25 kom den førstefødte, en sort/hvit hanne med mye sort og veier 470 g.
The blocking took a looong time, but finally the first one has arriwed, a black/white male with a lot of black and 470 g.
17.30: Stakkar Wilma, her er reprise fra forrige gang, først en stor hanne på 470 g, så en som var veeeelidig vanskelig å få ut på hele 510 g, også denne med mye sort. Hm, skal vi få et overtall av hanner denne gang? Flere igjen og forhåpentlig er disse mindre og lettere å få ut, vi satser på noen småfrøkener også snart.
Poor Wilma, as last time she had 2 big males to strugle with, first one at 470g, next at 510g, hopefully we will se som girs soon and that thei come easyer.
Bouth males are black.
19.30: Oj, oj, her blir det et skikkelig guttegjeng, det har til nå kommet 4 STORE (alle over 470g) sort/hvite gutter, men der er flere igjen så vi har fortsatt håp om noen jenter også.
So far Wilma has got 4 BIG (all over 470g) lovely black/white males, but there is more left in the stomage so hopefully there is any girls too.
21.30: Wilma tok en laaaang kunstpause for så å gi oss en liten frøken på 420g, også denne sort/hvit. Men det er i alle fall en valp igjen.
Wilma had a looong brake, and then she delivered a little girl 420g, also black and white. At least 1 puppy left.

23 mai (dag 62)
08.30
Det har vært lite med søvn i natt, Wilma startet med utblokkingen og måtte i tillegg ut. Nå ligger hun bare og peser, kaster opp, puster tungt og vil hele tiden ut for å komme seg til hiet sitt, mat vil ho ikke en gang lukte på. Hun har kravd litt i valpekassen, buret og i sengen til Irene. Dag drar nå til Harstad og på tur hjem henter han jentene, slik det ser ut så får de vært med på fødselen og vi satser på Wilma venter til over midnatt med den første så disse også kan ha bursdag den 24.
Not much sleep tonight, Wilma has started the blocking and also needed to go out during the night. Now she is heavy breathing, vomiting and want to go out all the time to dig in her nest.
Hopefully she will wait until past midnight before the first puppy is born so this ones also can celebrate their birthday at the 24.

18.00.
Vi sliter fortsatt med utblokkingen, det er en strevsom tid og kjenner at nå skulle jeg absolutt hatt litt søvn før natten som antagelig blir hektisk. Wilma vil ofte ut, ho peser, skjelver, skriker litt, graver, kaster opp og puster tungt, dette har pågått siden i natt og vil vare fram til fødselen som sikkert blir i natt. Tempen har i dag ligget på 37.3, om den har vært lavere så har jeg ikke fått det registrert, men den skal opp til normalen før valpene kommer. Klarte å få i ho litt kokt kylling og etterpå drakk ho kokekraften, vi får se om ho holder på det.
Hard times this blocking, could really need some sleep before the night and hopefully the puppies arriwe, but not easy to sleep when Wilma is having a hard time and I am so exited. Her temp has been 37.3 today, dont know if it has been any lower, but needs to go back to normal before the first puppy.

Denne utblokkingen kan ta hardt på kreftene.

21.30
Ja, så er det bare 2,5 timer til vi har bikket over til den 24, har god tro på at vi klarer det, temperaturen han nå steget litt (37,5), men er ikke på normalen ennå. Wilma vil nå at jeg skal ligge i sengen på valperommet ilag med ho, så da gjør jeg det. Stakkar Dag blir aldeles aleine han :-).
Only 2,5 ours left until the 24th, so I beliwe we`ll make it. The temp is now 37,5 , but not back to normal yet. Wilma wants me to stay with her in the puppyroom, so no I have moved in for a while, poor Dag, all by him self now :-)

22 mai.(dag 61)
Kl. 16.00
Wilma er grei hun, nå har hun klart å vente slik at jeg er klar og har tatt ferie. Foreløpig er tempen normal og ingen andre tegn på at fødselen er nær, men jeg har en følelse om at det kan bli våkenatt med oppblokking så tenker jeg skal ta en litt ekstra lang middagslur i dag. I mårra på dagen må Dag til Harstad så håper ikke vi er midt i fødsel da, kan være greit å være 2 om noe skulle oppstå.
Wilma is "the best", she had desided to wait with the delivery until I had started my vacation , who started today. The temp is still normal, but I have a feeling that something might happen tonigh.

Kl. 22.00
Lite nytt å berette, Wilma sover mye, men når vi er ute så ønsker hun aller mest å komme seg inn i hundegården antagelig for å grave videre på det flotte hiet sitt under ripsbuskene. Tempen er nå i kveld 37.4, litt lavere enn normalt, men ikke mye. Tipper jeg rett så starter hun utblokking i natt eller i mårra og valper natt til lørdag, da får vi reprise fra sist da hun fødte lørdag den 24 september, Wilma var og født den 24 april, kanskje det er vårt lykketall, vi får se. Disse små "kunstnerspirer" lar vente på seg, kanskje de trenger litt inspirasjon som andre store kunstnere, så tror jeg får sette meg ned med malerpenselen i mårra.
Not much to tell, Wilma sleeps a lot, but wants to go out in the dog-yard to dig in her nest under the currant bush
when she is outside.
The temp is now 37.4, a bit lower than normal, but not much. If I guess right, she will start the blocking tonight or tomorrow and have the puppies late friday night/saturday morning, mabye this ones will be born on saturday the 24 as her last litter, that too was on saturday the 24, Wilma herself is born on the 24 of april, mabye that is our luckynumber, we`ll see.

Kl.22.15
Oj,oj, vi ble visst slått av Lotta på kennel Mi-Moi også, der har det da kommet 2 vakre små damer i dag, vi gratulerer sååå mye og er misunnelig på dere som har fødselen overstått. Men som det heter, ALLE GODE TING ER (nr) 3, så vi satser på at dette også går bra.

21 mai (dag 60)
Kl. 10.00
Intet nytt her. Temperaturen ligger konstant på 37.7 og Wilma er rolig. I natt måtte hun ut å gjøre fra seg og var litt urolig så det blir litt dårlig med søvn for tia. Har klippt bort de flotte skjørtene hun hadde som bare er i veien ved fødselen, det var med tungt hjerte da det tar EVIGHETER før de er tilbake like flotte. Tror ikke det skjer så mye i dag så jeg satser på å komme meg på jobb når Dag kommer hjem og avløser meg. Magen måler nu ca. 84 cm.
No news yet, Wilma is calm and the temp is still 37.7.
She had to go out during the night and were a bit uncomfortable so it is not easy to sleep.
Her lovely skirt has fallen for the scissors, I`m not happy to do that, it takes ages before they are back to normal, but it is better during birth and the time after. Her stomage is now 84 cm.
Kl. 21.00
Fortsatt stille her, men Dag tok tempen i ettermiddag og registrerte da et lite temperaturfall på 37.4 og nå i kveld var den 37.5, men om den har vært lavere, ja si det, sist hadde hun ikke så stort temperaturfall, men vi registrerte at hun var nede i 37.1 før utblokkingen startet.
Nå vil vi gratulere Vibeke og gjengen på Kennel Fru Hansen i Danmark som vant kappløpet vårt om hvem som fikk valper først, der kom det 7 i dag, så spørs det da, blir det Wilma eller Lotta på kennel Mi-Mio som tar andreplassen.
Still quiet, the temp was 37.4 this afternoon and still is a bit low, but is something happeneing soon??? that is the big question. Mabye we can get some sleep tonight ;-0
20 mai (dag 59 i drektigheten)
Vi venter og venter og Wilma vokser, nå har hun fått skikkelig pæreform og hadde ikke egnet seg på "catwalken" akkurat. Hun spiser litt, men ikke så mye som jeg skulle ønske. Valpene er til tider veldig livlige og da spesiellt en turbosak midt på venstre side, får se om vi kjenner igjen den etter fødselen :-). har nå startet å måle temperaturen, den ligger på 37.5 - 38 som er samme som ved forrige kull, vi kunne ikke se noe stort temperaturfall sist, men det var nede i 37.1 på dag 59 og hun startet da utblokkingen dag 60 og fødte valpene natt til dag 61, så vi kan forvente at noe begynner å skje i MÅRRA.......hjeeeeelp, jeg har jo ikke ferie før torsdag ettermiddag så spørs om ikke jeg bør gjøre noen avtaler med jobben.
Waiting and waiting, Wilma looks like a pear and is not fit for the "catwalk" at the time. The puppies are lively and we have started to take the temperature which is around 37.5 - 38.0, same as last time. Last time she started the blokking at day 60 and the puppies was born at night to day 61, so we can expect something to happen anytime now. Soooo exiting :-)
17 mai (8 uker drektig)
HURRRRAAA FOR 17 MAI.

Normalt pleier vi å dra på fjelltur 17 mai, men i dag har været vært surt og Wilma kan jo heller ikke være med så vi har bare holdt oss i heimen og spist god mat. Wilmas mage har sunket mye og hun har det tydelig lettere, må ikke ut å tisse på natten om ho blir lufa seint. Har hatt problemer med å få i ho mat, men i dag har hun klart å spise 2 små porsjoner. Nå er det under ei uke igjen og vi må være forberedt på valper fra onsdag så tenker vi starter med temperatumålingene på tirsdag, jeg har nå tro på at de kommer natt til fredag eller fredag, håper i alle fall det for da har jeg tatt ferie. Har fått handlet inn det vi trenger til fødselen, Starter valpefor er også i hus og mens jeg var i "Byen" så fikk jeg handlet inn valpepermer, men hvor mange skulle jeg ta var jo det store spørsmål???
Kjøpte 8 stk så får vi se om ikke det rekker.
Har tatt ferske bilder av Wilmamor, 8 uker drektig er hun hele 81 cm rundt magen, blir spennende å se hvor mye hun øker i omfang den siste uka.
HURRAAAY today we celebrate our Constitution Day, normally we go for trips in the mountain this day, but the weather is bad and Wilma can`t join us now so we just stayed at home.
Wilmas stomage has lowered a lot and her apetite is better. Less than a week left until the birth, sometime after wednesday we can expect the puppies to arriwe, I belive they will come late thursday night or friday.
Today, at 8 weeks, Wilmas stomage is 81 cm.


Tung i magen 8 uker drektig.

8 uker og 81 cm. rund magen

7 uker og 76 cm rundt magen.

6 uker og 73 cm i magemål.
14 mai (7,5 uker drektig)
Wilma har det tungt for tia og vi gleder oss til magen siger ned og det blir litt mindre press i buken, hun må ofte ut og tisse og matlysten er fryktelig dårlig, nå forsøker vi å lokke med boksmat, vom, fiskekaker o.l. sammen med foret og da klarer hun å spise noe, men ikke all maten, får nå 4 måltider pr. dag og orker ikke noe særlig tur, 15 - 20 min. er toppen og det i somletempo. I dag har vi hatt besøk av begge våre forverttisper, Mira og Bella, begge har løpetid, så ikke bare er de like, men har også samme løpetidssyklus. Nedtellingen til fødselen har startet som faktisk er ventet i slutten av NESTE UKE :-))))))
Wilma is having a hard time now, lots of pressure on her stomage, and we look forward to the next step when the stomage lowers and the pressure is not so bad. At the time she does not want any food, and we have to add som extra tasty treats to make her eat it, hopefully this also will be better next week.
Today our Bella and Mira have been on a visit, bouth of them are in heat at the moment, started with only 1 day between.

11 mai. (7 uker drektig)
Endelig har vi kjent valpebevegelser, med litt tålmodighet kan man lett kjenne at de beveger seg der inne. Wilma har ikke økt så mye i bukomfang den siste uka, men hun virker å ha det fryktelig tungt for tia, kan bli litt feil i målingene også da det er vanskelig å treffe riktig plass hver gang og puppene begynner å bli store. Har forresten fått ut noen melkedråper også. Ho har nu begynt å sove sammen med oss så ho kan få gitt beskjed om ho må ut på natta, og det må ho......her blir det dårlig med søvn for tøtta e så urolig og klarer ikke ligge i samme stilling for lenge og fryktelig mye sukking og stønning. Matlysten e dårlig tidlig på dagen, men ho spiser alt etterhvert.
Her er noen ferske bilder av Wilma 7 uker på vei.

With some patience it`s easy to feel the puppies move now. Wilma`s stomage has not increased much the last week, but she seems to have a hard time at the moment, lots of moaning and heavy breading, and feel really stuffed. She now sleeps with us and it`s not easy to get a good nights sleep when she moves all the time because it`s hard to stay in the same position for to long.
Here are some picks of her 7 weeks pregnant.


Wilma i dag 7 uker drektig.
Wilma today, 7 weeks pregnant.

Wilma 7 uker drektig september 2006
Wilma 7 weeks pregnant september 2006

7 uker drektig og 76 cm rundt magen. 7 weeks pregnant and 76 cm around the stomage.

-sammenlignet med 6 uker drektig (73 cm.) er det ikke store forskjellen.
Not much different compered to 6 weeks pregnant (73 cm.).

08.mai.
Her skjer det lite, og med tanke på at valpene skal vokse ca. 3 cm i løpet av uka synes jeg ikke Wilma har øket noe i omfang, virker som hun este ut tidlig for så å roe ned litt på tempoet, og bra er det, jeg begynte faktisk bli redd for at det var skikkelig storkull på gang, slik hun ser ut nå så er hun litt rundere enn sist og også da hadde hun en periode det hun ikke vokste så mye i bukomfang. Begynner å få ganske stort puppestell nå og har noe drektighetsflytning. Matlysta er ikke på topp tidlig på dagen, men maten går ned, men på kvelden da hun får oppbløtt fôr går det ned på høykant. Hun får nå mat 3 gang om dagen og regner med å måtte gå over til 4 måltider i løpet av neste uke. Får hver dag en times tur i skogen der hun kan styre tempoet selv, og har fortsatt litt driv igjen. Ny valpeskål er bestillt, Lactazor skal være på vei og Starter er bestillt til Finnsnes, i tillegg er alle valpetepper, laken og handduker vasket og klare, nå er det bare småting igjen som skal handles inn. Jeg synes denne ventetia er uenderlig laaaaaang, skulle så gjerne hatt alle svar her og nå, .....blir det mange, går alt bra, hvilke kjønn o.s.v. .....skulle så gjerne også kunne svare våre valpeinteresserte på om det blir valp å få, men de får leve med samme spenningen de også.
Hun driver og for tiden og spekulerer i hvilken stil hun skal kjøre som nybakt mor.....skal hun satse på den sikre goe gammeldagse "bestemor"-lignende stilen, eller skal hun gå for noe helt nytt og sprøtt......kanskje "biker"-stilen ville være noe???
Ta en titt her og se Wilma prøver ut disse to stilene: Div. Bilder

Not much happening at the time, Wilma`s stomage has not increaced much the last days so I dont beliwe it is so many more puppies than last time when she had 7, but she is a little bit bigger this time (today:74 around the stomage at the biggest)
She has eaten every meal, but not so fast early in the day, but in the evening she bolt`s the food, we feed her 3 times a day, but from next week she will need 4 times a day. Every day we take her for a trip in the woods at least an our and she still have some speed left.
Not much left before we are ready for the puppies, have ordered a new puppy-bowl, Lactazor is on its way and RC Starter (puppyfood) is coming to a shop near us. Lots of bed blankets, sheets and towels are washed and ready, it feels like we have waited for a loooong time and this last 2 weeks will be like 2 months.
At the time Wilma is testing different styles, should she be a god old "grandma"- mummy or will she go for a more crazy style like "bikers"
Check it out here:
Div.bilder

06.05- LITT SPEKULASJONER OM KULL-TEMA.
Vi har spekulert ei stund på hvilket tema kullet skal få,
ideene har vært mange og har i lang tid tenkt på "Gambler"-kull
da avl gjerne er litt gambling, men i går kom det inn et forslag om kunst-kull
og da pappa til kullet heter Picasso hadde jo det passet perfekt.
"Gambling" kan vi jo spare til et senere kull.
Navnene vil jo selvfølelig få kennelnavnet Nelvana foran seg.
Her er noen forslag til "Kunst"-navn, vi tar gjerne imot flere forslag.

For some time we have speculated in the theme "Gambling" for this litter, but yesterday a mail came with the idea about "Art"-litter. Would be perfect since the fathers name is Picasso. Here are some possible names, but if you have any idees, please send a mail :-)

Taste of Art
....Palette
Prefect Stroke
Artistic touch
Painted by- Picasso
Modern Art
Matisse,
Renoir,

Claude Monet,
Rembrandt,
VanGogh,
Made by- Picasso,
Leonardo- DaVinci
Cool Creation
Art Wave
ModernAbstract


Hand Painted
Crazy Caricature
Nordic Art
Free Art Compotion
Graphic Design
Great Grafitti
Special Design
Art of the North
Piece of Art
Weidemann

04.05

Litt ufasong vel 6 uker "på vei" Mål: På det smaleste 62cm og 73 på det bredeste

03.05. (6 uker drektig)
3 uker igjen og Wilma er sååååå vanvittig drektig, så mye mer og tidligere enn forrige gang. Ho har lenge drevet å stønnet, er nå blitt dryg uten å være fet, klarer ikke følge med på fjellturene, men tar livet helt med ro og får heller rolige turer i skogen. Matlysten har vært på topp så og si hele tia. De siste dagene har vi hatt det veldig varm og da vil ho helst bare ligge inne. Ho velger for det meste å ligge på kaldt gulv og klarer ikke å ligge i senga si så lenge, har fakstisk aldri før opplevd at ho har gått ned av min seng om hun har fått sove der, men nå har hun et par gang valgt gulvet istedet for matmor`s varme myke seng. For noen dager sia begynte ho også å grave under ripsbusken der ho grov forrige gang ho var drektig, men da starta gravingen først 1 uke før nedkomst. Ho har vel denne gang god peiling på hva som kommer og skal forberede seg godt. men det skal bli spennende å se hvor mange det blir, synes ho ser drygere ut denne gang enn sist. Det ble ikke tatt mål av buken sist så jeg har ikke noe å sammenligne med der.
I dag dro vi til Grøtland og grillet i godværet, Wilma var ikke før kommet ut av bilen før hun lå på svøm i det iskalde vannet, ho syntes nok det var helt fantastisk i disse tunge tider.

Vårt lille "TANGSPRELL"

Wilma kunne svømt hele dagen om ho fikk lov.

For Pablo har vi valgt å legge inn litt informasjon på engelsk fra nå av så kan han få følge med i denne spennende tiden.

For Pablo, who does not understand norwegian, we will write some news in this diary in english so he can take part in this exiting times. My english might not be the best, but i belive he will understand it anyway.
3 weeks left and Wilma is huuuuge, and so much more pregnant compared to last time. She can no longer follow us on our trips in the mountains, but only take smaller trips in the woods. A few days ago she started to dig her nest under one of the currant bush in the garden, the same place as she choosed last time, but then she started when it was 1 week left. It seems that she wants to be ready in good time for this puppies.

29.04
Vi føler oss så utrolig priviligerte som får tatt flere ultralyder på Wilma etterhvert som fostrene utvikles, en av dyrlegene her driver å trener seg på dette og Wilma er en super "prøvekanin". Derfor har vi igjen vært i ultralyd, og tenk......denne gang var hun ganske sikker på at hun så 6 kanskje 7 små valper, mer håper vi da ikke det er, 7 hadde hun sist og det gikk helt supert. Vi kunne også se hjerteaktivitet og at valpene rørte på seg,
helt utrolig å få sett.

Denne gang valgte vi å barbere magen for å få se best mulig.


Her telles det...... 1, 2, 3, 4, 5, å herremin..... 6, å kanskje enda en. Det skal bli så spennende å se
om det blir dette antallet som kommer ut, kan ikke tenke meg at det er enda flere.


I dag er fostrene ca. 38 dager, slik ser de ut på dag 39.

28.04
Her stønnes og uffes det som bare det, Wilma virker å ha det tyngre med denne drektigheten enn den forrige. Sist hadde hun full fart i skogen helt til det var et par uker igjen, nå tar hun det mye roligere på tur og ligger ofte å stønner og uffer seg. Magen vokser for hver dag og hun ser tydelig drektig ut. Wilma ble overlykkelig når Dag sin sønn Linas som bor i Nederland kom inn døra i dag, og om 3 dager kommer Dag hjem, da skal vi få henta fram valpekassen og gjordt klart valperommet som trenger en storopprydding og vask.
26.04. (5 uker drektig)
I dag er det 5 uker sia vi var i Finland og besøkte Pablo, så nå gjenstår 4 uker til fødsel. Wilma er i fin form og har hatt full fart på tur i dag. Nå får hun maten fordelt på 3 gang om dagen og vi begynner gradvis å blande inn valpefor.
25.04
I dag har Wilma vært på fjelltur i et fantastisk vær. Ho har enda god fart og energi, men da vi kom heim syntes ho det va godt å stupe i senga. Ho har no skrevet litt om det i dagboka si.
23.04.
Her skjer ting fort, Wilma begynner allerede å se drektig ut og puppene strutter skikkelig nu. Ho har den siste uka begynt å stønne og uffe seg, det er nå tidlig synes jeg, sist merka vi ikke noe slikt før det var ca. 2 uker igjen, men ho veit vel ka ho går til no:-). Matlysten er nesten som før, men nå kan hun se en stund på maten før den går ned. Avl er jo reine gamblinen så dette blir et "Gambler" kull, kom gjerne med forslag til navn. Har selv funnet mange fine som: Casino, Poker Face, All or Nothing, Gambler, Jackpot, Royal Flush, Queen of Hearts .......
21.04
I dag har Wilma ikke vært like hyppen på mat som før, hun spiser alt, men ikke med like stor iver, fra nå av vil hun starte å legge seg ut og se mer drektig ut, ellers er formen hennes fin.
Har fått flere meldinger på om at det er stor mulighet til at det kan være flere valper enn 3-4 da det ofte er vanskelig å se utfra ultralyden. Forstår godt dere som går og venter på valp gjerne skulle visst om der er en til dere, men her må man bare smøre seg med tålmodighet å vente og se hvor mange og hvilken fordeling av kjønn det blir.
20.04 (4uker og en dag)

HURRRRRAAAAA.
No har vi vært i ultralyd og Wilma er helt klart drektig. Har vært veldig usikker den siste uka da vi ikke kunne se noen flere tegn på drektighet, sist mista ho matlyst etter 3 uker, men denne gang har hun spist som en hest, kansje det ikke blir så stort kull, hvem vet. Vi så 3 kanskje 4 fosterblærer, men vi barberte ikke magen så der er mulighet for at det finnes flere som ikke kom fram på skjermen.
På bildet til høyre sees en blære veldig godt helt til venstre og en til litt mer uklart ved siden av, det som sees over disse er nok trolig bare refleks av disse.
Nå kan vi begynne å forberede oss på valper, her må det samles litt mer aviser, ferien og permisjon kan planlegges og vårvasken i huset e nok greit å ha unnagjordt før fødsel.


Her ser vi i alle fall to småttinger.


Wilma er kjempeflink til å ligge i ro og lå hele tiden og kikket på skjermen, skulle nesten tro ho visste ka ho så på.
Ho har forresten fått seg nytt skjerf, der står det da: "KAMPHUND (jeg kjemper mot overvekt)"
-men no skal no jenta få lov til å få det lille extra på sibeina, ho trenger nok det.
19.04 (4 uker etter parring)
Her e vi akkurat like klok på om det er valper som for ei uka sia, Wilma har ikkje gitt oss noen flere tegn på at det er noe på gang og har hatt super apetitt hele tia, må si at æ blir ganske usikker. Men det skal no ikke vare lenge, enten så blir det ny ultralyd i mårra eller så tar vi det på mandag. DA skal det gå å få et klart svar. Resultat fra ultralyden blir lagt ut på siden så snart som det over hodet e mulig å få det gjordt :-)
13.04 (3 uker etter parring)
På søndagsturen vår i dag tok vi oss en tur innom veterinærsenteret og tok ultralyd på Wilma. Det er veldig tidlig enda og vanskelig å se, men vi så da flere små mørke "blærer" som vi antar er valpefostre. Tar en ny ultralyd om ei ukes tid for å få et sikkert svar. E ikke bombesikker enda, men har god tru på at der er småtasser på gang. Matløsta er fortsatt på topp og vi aner iblant tendenser til å ville stjele mat, nå skal ho ikke få skylda for å stjele mat, det har jo kun har vært en tanke foreløpig :-)
06.04 (2 uker sia parring)
Synes æ kan se forandring i puppestellet til Wilma nu, en aning mer struttende.....og håpet stiger :-)
04.04.
En av hundene har kasta opp i dag, men når ingen av oss var hjemme, er det vanskelig å si hvem, kanskje litt i tidligste laget for at Wilma skulle være uvel p.g.a. drektighet, er jo bare 2 uker sia og hadde forventa det om ei ukes tid, men hundene har ikke fått i seg noe uvanlig og det er heller skjelden at vi opplever at de kaster opp, så jeg har nå mine håp likavell :-)
01.04
I kveld ville Wilma ligge å sove i fanget mitt og det er ikke noe hun til vanlig gjør, normalt tar ho gjerne en tur innom fanget, men er snar å gå ned igjen. Så håpet stiger på at ho e drektig, ventetia på å få svar på den store "påskegåten" om der blir valper er uendelig laaaaang.
30.03 - 1 uke etter parring:
En uke har gått sia vi var i Finland, foreløpig er det umulig å si om her er valper. Wilma sover mye og har uendelig tålmodighet med sin datter Mira som er på besøk for tiden, Mira forsøker å få Wilma med på lek, men da blir hun bare oversett og det er utrolig hva Wilma tolererer for tia av den unge jyplingen. Sist hun var drektig sov hun også mye fra første dag, men nå har hun vært på fjellet så ofte at hun vil være trøtt etter dette også. Så om det er tegn på drektighet, ja det får vi vel vite om et par uker.
Livmål før parring var: 49cm på det smaleste.

MUHOS I FINLAND
23.03


Pablo forsøkte på litt mer romanse på dag 13,
men Wilma hadde vært litt brysk med han et par gang så han tok det veldig forsiktig.
Det ble ikke flere parringer så vi satser at den på påskeaftenen var fulltreffer.


Baskethill`s har flott turterreng utenfor huset og vi fikk oss et par fine turer med hundene.

22.03 Påskeaften
Vi starta kl. 04.00 fra Sjøvegan, godt å komme avgårde så tidlig, lite trafikk og et fantastisk vær.

Måneskinn på Herjangsfjorden.


Fikk med oss soloppgangen i Sverige, frostrøyken ligger tykk over Tornetresk.

Ankom Muhos kl. 13.00 og ble godt motatt av Jaana og Timo på kennel Baskethill`s.


Gjett om det var en kar som var glad for å få damebesøk.


Sorry Wilma og Pablo, men nå er det på nett.

Påskeaften ble det parring og de hang sammen ca. 25 min.,
bare de nå ikke har laget bare påskekyllinger :-)
Etterpå feiret vi med deilig middag, vin og selvfølgelig badstu,
det er vel ikke en gård i Finland som ikke har badstu.