© Wilma`s Verden.

   

VALPE-DAGBOK
for AmCar-kullet-
Født 25 juli-09

NUCH Zelini`s Jesus Christ Superstar "Birk" og NUCH Nelvana`s Snowhite in Black "Mira"
INFORMASJON OM FORELDRE

Div bilder:
Badedag 3,5 uker

Tur til Elvenes 6 uker

Tur til Bella`s gård.

Videosnutter

04.10
Så har også Polka reist ut i verden, ho dro med sin nye familie til Leknes i Lofoten, der skal ho nok få det supert som familie og turvenn, kanskje ser vi dem i utstillingsringen også. Men ikke bare det, planen er å trene blodspor også, og ute på Leknes har de meget gode læremestere, nemilg Veslemøy og Storm som ble Norges beste spanielekvipage i år på blodspor. Vi ønsker dem lykke til med "Polka-dott-com" som hun ofte ble kallt her, nå heter hun forresten "Tinka" til daglig.

Tinka med sin familie.


Tinka, nybada og klar for den store verden.


-Denne badinga kunne jeg da klart meg foruten.

Her avsluttes valpedagboka for AmCar-kullet, men det blir nok nytt å finne om dem og de andre Nelvana-barna på nyhetsiden og i tillegg får alle hver sin bildeside etterhvert som vi får inn nye bilder fra eierne. Bildesidene finner dere ved å klikke på den enkelte hund på siden "KULL"

02.10
Lille Polka koser seg her ilag med Wilma og tollertispa Sarah, det skal bli rart når hun reiser i morgen til Lofoten.
Mamma Mira er kommet inn i sin andre ungdom og nyter livet med lange turer ilag med sine turvenninner i Bjerkvik, pelsen bare ramler av og hun er ikke akkurat i utstillingsform etter valpekullet, tar lang tid før pelsen er tilbake for fullt.

27.09
Så var Tango startet på sin reise til kennel Rotälven i Sverige, det er sårt å sende de avgårde når de skal så langt, men er helt sikker på at han skal få det godt hos Mia og Tobbe, der får han dele bo med flere springerdamer.
Lille Polka skal være en uke til, hun ligger nå her og koser seg med alle lekene som hun nå har heeeelt for seg selv.

-godt å ha bestemor Wilma å varme seg på.


-Før Tango dro fikk han hilst skikkelig på "lille-tante" Ylva.

En liten videosnutt med støvsuging, Ylva på besøk og lek med bestemor Wilma. -Video

22.09
Her skjer ting fortere enn "svint". Lambada kom hjem igjen i ettermiddag på grunn av sykdom i familien, og hun er nå allerede reist videre til sin nye familie i Tromsø, der skal hun bo i en stor trivelig familie som har en springertispe på 7 år fra før, der skal hun være familiehund og jakthund og kanskje vi blir å treffe dem etterhvert i utstillingsringen også.
Vi ønsker dem i alle fall lykke til med "lillebanet" og regner med at vi sees i oktober.

Lambada, eller rettere sagt "Tootsie" med sin nye familie.

Ellers har vi hatt litt avkobling på hytta, sååå deilig det var å få ei natt oppe på "Mikkelberget" i høstmørket. Polka, Tango og bestemor Wilma fikk selvfølgelig være med. Gikk helt super å ha med småtassene, de fikk også god trening på kjøring, når de ikke ble bilsyk på denne turen så tror jeg ikke de kommer til å bli det i det hele tatt. Vi kjørte opp med landroveren vår "Gudrun", hun rister, skrangler og bråker fælt og veien opp til hytta er ikke akkurat å kalle motortvei, valpene klaga litt i de verste hompene, men roa seg fort. De storkosa seg med bestemor Wilma både ute og inne på hytta.


Wilma med valpene før vi dro.


Puh.....slitsomt med alle disse bakkene.


Polka må da være den fødte agilityhund, å gå planken falt henne heeeelt naturlig.


-"Bæsta", ser du no rype eller?


På kvelden var det deilig å sove foran den varme peisen.

Rapport fra Karin sier at mamma Mira har det supert, syntes det var deilig å komme hjem og komme i normal aktivitet igjen, hun er leken som en ungspø og bare nyter livet. Her hjemme er det Wilma som har tatt over hennes rolle, litt mer streng i oppdragelsen, men hun ser ut til å nyte hvert minutt med valpene nå når de er bare to igjen.
Har lagt inn en aldri så liten videosnutt som vise hvordan Wilma har tatt på seg "bestemorrollen" og koser seg med de små. -Video

20.09
Så satt vi da hær......bare to igjen, de skal heldigvis være her til neste helg, blir jo alt for stille når man er vant til at det er full fart og stormende jubel med 8 små og 2 store i hus. Tror Wilma synes det er kjempedeilig å få være mer i sentrum, hun koser seg masse med de som er igjen og har litt oppdragelse på dem.
I dag reiste Disco eller nå kallt "Tassen", han er nå på tur med fly til Oslo og skal flytte inn hos en veldig trivelig familie på Jevnaker.

Storebror og matmor med "Tassen" (Disco)


"Ludo" (Samba) med sin nye samboer.
Han skal bo her nord i noen måneder til før han setter snuten sørover og bosetter seg i Oslo, så han får vi se litt mere til før han drar så langt avgårde.

 

19.09
Puh......det har vært hektisk tid. Vi har tatt 8 ukers bilder (bare DET krever sin kvinne), 4 av valpene har reist til sine nye hjem, huset er fullt av ungdommer for tia og Mira har reist hjem.
Døgnet skulle absolutt ha hatt flere timer og jeg skulle så gjerne hatt litt mer tid til hver valpekjøper som kommer. Men mange av de treffer vi igjen nu og da og regner med vi blir å ha litt telefon og mail-kontakt med de som er lengre unna.
I går dro Polka på sosialiseringsbesøk til Stine og tollerne, hun kom hjem igjen i formiddag, fornøyd og glad, hadde vært noe usikker på strikkmetalltrappa og det gjør hun forresten rett i, ellers hadde ho sovet i hele natt og ikke en eneste tisseflekk, ikke verst.
Ellers har Lambada, Hip Hop, Hula Hula og Rock reist ut i den store verden, tilbakemeldingene så langt er supre og alt går bare fint med dem alle. De som skulle reise i dag fikk være i stua etter at de hadde blitt badet, Tango fikk også lov å være der, men bare en liten tur, det viste seg å være VEEEEEEEldig dumt, han hadde nemlig fått smaken på "det gode liv" og hadde ikke tenkt å sitte på kjøkkenet å se på de heldige søskene som fikk være i stua ilag med de voksne og alle trivelige menneskene, så han remja som en stukken gris, i ett, til slutt lot vi de gå ut så han kunne glemme det hele. Da han og gjengen kom inn igjen hadde han tydelig glemt det og tusla pent inn på valperommet og la seg der. I ettermiddag og i kveld har gjengen vært så stille og rolige, nesten som de sørger litt, har aldri sett de så rolige (er visst håp for disse og :-))
Snakket nettopp med Lambada`s familie eller nå kallt "Diana", hun har tatt flyttingen med stormende jubel, ikke et pip fra hun dro, bare logret og vært glad, husvarm fra første minutt, hilst på nabohundene og syntes det var toppers, har allerede lært seg sitt og dekk, spiser som en hest, tisser store tissedammer hver tiende minutt :-)

Jeg har litt trøbbel med å ta farvel med de små.

Lykke til ute i verden kjære småtasser.


Khira (Hip Hop)`s familie


Thea (Hula Hula) `s familie


Rock`s familie.

VALPENES VEKT (de 4 hannene først)
Navn:
1 uke
2 uker
3 uker
4 uker
5 uker
6 uker
7 uker
8 uker
Tango
660
1070
1460
2330
3350
4300
5200
6500
Samba
670
1065
1470
2230
3100
4030
5000
6000
Rock
670
1100
1630
2360
3250
4040
5000
6300
Disco
660
1005
1450
2040
2800
3500
4400
5500
Polka
650
1120
1540
2260
3000
3800
4700
6200
Hip Hop
710
1150
1560
2200
3000
3700
4700
5700
Hula Hula
680
1060
1490
2240
3000
3850
5000
5900
Lambada
630
1000
1510
2220
3100
3950
4900
590018.09
I dag har jeg vært hos dyrelegen med hele gjengen, de fikk helsesjekk og ID merking, to som skal inn i hundemiljøer har også fått parvovaksine. Ingen av valpene fikk noen som helst anmerkninger og alle fikk bemerkninger som "en rolig og behagelig valp" ...........hah, skulle bare visst for ei fart det kan være på dem når galskapen slæpp laus :-) Men de er ikke så ille gærne om man holder på med en og en heldigvis, da er de mest bare kosen. Trodde vi skulle få bemerkning på Lambada som har en yderst liten navelbrokk, men dyrelegen sa han ikke ville kalle det for et brokk da den ikke er åpen og bare en mikroskopisk liten kul. Tøffinger var de også, kun Lambada kom med et yderst lite pip da microchipen ble satt inn, og den nåla er tykk.

15.09
Ja,ja, så har man prøvd det og..........var på skogstur med hele gjengen ALEINA i dag. Gjengen blei superglad for tur og sprang "gærning" rundt om i skogen. De voksne hadde og full fart og rampen etter, plutselig sto æ dær med bare 3 valper og kunne ikke se resten, men de dukka no opp igjen så snart æ begynte å plystre. Skogen va også FULL av sopp, det va store mengder overalt i ulike former og farger, hadde et svære strev med å unngå at de spiste av all soppen, de skulle jo smake på ALT på deres vei og ikke aner æ hvilke sopper som e giftige.
Etter 20 minutter med mye styr (for meg) satte æ gjengen tilbake i bilen og fikk pusta ut, heldigvis sitter innkallinga så alle kommer momentant når æ plystrer.
Søkkanes artig med video, så har lagt inn en liten snutt fra turen så kan dåkker se galskapen sjøl :-)


Lambada.Rock


Samba

14.09

FOR en overrsakelse Mira fikk i dag.
Bardu Hund kom med blomsterlevering og gavekort på interflora til Mira.
De har det som tradisjon å gi blomster til de hundene som i løpet av året blir Champion.
Vi takker og bukker så mye, kjempeartig var det.


Har lagt inn ny video fra valpegården. -Se videosnutter.

12.09 (Ettermiddag )
7 ukers dagen blei feira med tur til Lavangen, der har de besøkt gården til tante "Bella", potetåkeren til tante "Tuva" og en liten tur i fjæra.
Kjempeartig syntes de det var og på tur heim sov alle veldig tungt, de fikk formiddagsmaten servert i stallen også. Mira var mest opptatt av å prøve å komme seg inn til kaninene og fikk også nærkontakt med to av kopplammene som ikke er redd hunder i det hele tatt, hun ble mest forundret og lukta litt på dem.
Her finnes bilder fra turen.
Og litt video fikk jeg og tatt -Videosiden

12.09 (morgen)
7 uker gamle i dag, no går tia så alt for fort.
Nu e det virkelig "trøkk" i gjengen, de har full "go" når de er våkne og det merkes at de er mange.
Her har vi da strevet med stå-bilder igjen, ingen, absolutt INGEN var greie i går kveld, og uten en tredje person med for å lokke de litt framover så er det ikke alltid så enkelt, kan og være at de var veldig trøtte da vi holdt på ganske så seint, men noe ble det da og vi får håpe at 8 ukers bildene kan taes utendørs og går greiere.
De har nå fått sin siste ormekur herifra, bruker Baniminth, den er mild og grei, når valpene får så må alle dyr i huset få, så gamlemor Wilma skal være bar avmasket nå :-)
I dag er det faktisk litt oppholdsvær så håper jeg kommer meg en tur ut på tur med valpene, siden jeg er aleina så tror jeg det er best å dele gjengen opp i 2 og tar jentene med på en tur og guttene på en.
Vi har også kommet fram til stamtavlenavnene, de finner dere under hodebildene på 7 ukers bildene.
7 ukers bilder finner dere under linken over.

10.09
Nu begynner det å bli virkelig liv i gjengen, det er tydelig at de snart renger mer stimuli og få komme i hvert sitt hjem, de springer etter hverandre i rasende fart og det blir fort trøbbel når de ikke helt har funnet grensen på hvor hart det er lov å bite, men denne tiden er viktig og de får god læring i bitehemming. Karin kom i går og vi fikk tatt en liten klipp på valpene da de var trøtte. I dag fikk de sitt andre bad så nå dufter de så deilig så, etterpå ble varmelampa tatt fram så de tørket fort.

-helt hærlig å ligge her under varmelampa og bli tørr og varm.
08.09
No e det rektig dårlig vær, har pøsa ned i hele formiddag og vært storm i kastan. Men no i ettermiddag har regnet gitt seg litt, men e sterk vind. Trodde valpene ville vegre seg for å være ute når det blås så ille, men neida, de har storkosa seg og vært skikkelig i storform, aldri har de vært så lenge uta og styra før de har villa inn og sove. Mira fikk seg en stor overraskelse i kveld, plutselig sto ho matmor Karin midt i stua, gjett om det va ei tøtta som blei paff og overlykkelig, virket som at valpene også kjente igjen stemmen til Karin for det var spontanreaksjon på dem da hun begynte å snakke med Mira i stua.
I går var et gjeng fra barnehagen her, jeg hadde sendt beskjed dit at de var hjertelig velkommen på valpevisitt, kjekt for valpene å få være litt ilag med unger og noen unger trenger også å få litt kontakt med dyr, det var en gutt stakkar som syntes at både stor og små hunder var skumle. På mandag kommer muligens et nytt gjeng fra barnehagen innom. I går ettermiddag hadde vi også besøk av ei som skal ha en av guttene, ho bor såpass nært at hun kan stikke innom når hun lyster, til vinteren skal hun flytte tilbake til Oslo der hun egentlig bor så da blir det "Osloenser" av lillegutten.

Noen synes kjøkkenet er best å sove på og orker ikke gå inn på valperommet for en liten blund.

06.09
I dag har det vært godt med sosialisering, vi har vært på kjøretur til Elvenes. Alle syntes det var kjempeartig å komme på en ny og spennende plass. De var heller ikke særlig redde for vannet, men gikk ikke så langt ut. Da vi hadde vært en god stund begynte 4 ørner å kretse høyt i lufta over så vi tok ingen sjangser og fikk rampen i bilen og dro hjem igjen. Kjøreturen gikk helt greit, en hel del piping på turen opp, men så og si alle sov på hjemoverturen. Vel hjemme la alle seg til å sove, men plutselig hørte vi en valp som skreik så sårt fra valperommet, det var lille Hip Hop som hadde tydelig vont i en fot, etter nøye undersøkelse fant vi brodden til en veps sittende i mellom tredeputene, fikk den ut, men det svei nok veldig og hun ville ikke trå på foten. Snakket med veterinæren som sa vi godt kunne gi 1/4 prednisolon tabelett for sikkerhetskyld, heldigvis hadde jeg det. Hun fikk noe hevelse i foten, la seg til å sove her i stua så vi kunne følge med henne og etter 1/2 time var hevelsen nede og hun nesten topp i foten, nå i kveld er hun helt fin igjen. Det er himla mye veps for tia og den er sløv så den havner ofte på gulvet eller ute på plattingen og marka, er livredd for at en liten valp skal smake på den og bli stukket i munnen, så mye verre om de hovner opp i hals og svelg, så nå går vi vepsevakt til enhver tid.
I dag har det og vært besøk til valpene, de som skal ha en av tispene har vært på utstillingen i Ballangen og tok turen innom her på hjemvei, kjempekoselig var det å treffe dem igjen.
Mira har vært pusk i dag, hun fikk jo ikke særlig dårlig mage da Wilma blei syk og jeg trodde hun var over faren og bare hadde et snev, men i dag har hun vært i samme form som Wilma da hun fikk magesjau, men nå begynner hun å få formen opp igjen og sitter her og bare vil ha mat, nå håper jeg vi er ferdig med denne magesjauen.
Turbilder finner dere her.
Under linken NYHETER finner dere siste nytt fra utstillingsringen.

Har lagt inn ny video fra dagens tur, kvaliteten er ikke den beste da den er litt lang.

Mens vi venter på utstillingsresultater så har vi kosa oss med en hodestudie av gjengen.

05.09
Væl...tok vesst feil helg ang. kurset i Bardu hund, det e jo neste helg, ja, ja, går litt fort i svingene her.
I dag har det vært storbesøk her, Mira fikk besøk av besteforeldre og tanta si, gjensynsgleden var stor, selvfølgelig kom også matmor Karin og ho blir over til i morgen.
Jeg og Karin har forsøkt oss på ståbilder igjen, enklere når man har en tredjeperson som kan lokke litt, så det blei no det det blei, dere kan jo se under linken 6 uker.
I mårra tidlig skal vi sitte klar ved telefonen, Ylva, Bajaz og Piffi skal nemlig på utstilling i Ballangen, fikk høre i dag at dommeren de skal ha ga mye blått og gult ut til de rasene hun dømte i dag så det blir mektig spennende å høre hva det blir til i morgen, vi ønsker dem i alle fall lykke til.
04.09
Her har helt klart vært noe smittsomt som har gitt diarè, nå har nesten alle valpene hatt suppeavføring som heldigvis gir seg fort, Mira fikk det i går morgest, men var fort fast i magen igjen og Wilma var uvel i går ettermiddag. Hva det skyldes er vanskelig å si, men tydelig smittsomt siden Wilma også fikk det. Heldigvis er det en mild form som retter seg fort, er usikker på om Polka har vært dårlig i magen om ikke så er det vel hennes tur i dag og da skal det hele være over, alle er i hvert fall i fin form. Mulig vi tar oss en tur ut i dag på tur.
I morgen kommer "bestemor" Karin og blir til søndag, og noen flere fra hennes familie kommer opp for å se de små "slektningene" sine og hilse på den dypt savnede Mira som nå har startet nedtelling til hjemreisen, bare 2 uker igjen så kan hun gå tilbake til sitt normale deilige liv i Bjerkvik.
Det skal være kurs i helgen i regi av Bardu Hund , foredragere er Runar Næss og Tess Erngren, temaet er "Forstå din hund". En av våre valpekjøpere skal delta på kurset og vi regner med hun tar turen innom og hilser på de små som har vokst MASSE siden hun var her sist.
02.09
I morgest når jeg kom ned så hadde noen hatt skikkelig diarè, fant fort ut at det var Lambada, hun virket litt slapp og hadde ikke topp matlyst så da fikk hun seg litt Zoolac som er en pasta som regulerer tarmfloraen. Lambada ble fort bedre og er nå på topp, men utpå formiddagen ble Rock og Disco slappe og fikk også diarè, så jeg ga like godt hele gjengen Zoolac. Hva som har utløst dette er vanskelig å si, men da jeg tok turen innom veterinærsenteret nå i ettermiddag for å kjøpe mere Zoolac tok jeg like godt de to guttene med for en sjekk. Veterinæren fant ikke noe spesiellt og ba meg bare se til at de fikk i seg veske, og sendte med tabeletter jeg kan gi om de ikke er bedre i løpet av kvelden. Er de fortsatt slappe i morgen så får jeg dra ned igjen med de, men siden Lambada kom seg fort så gjør nok Rock og Disco det også . Jeg er vel litt "hønemor" og litt hypokonder når det gjelder valpene, men diarè er ikke å spøke med da valpene er så små og sjøre og trenger mye næring.
Stine og tollerne har vært her i natt og vi hadde planlagt å dra på tur med valpene i dag, men pøsregn og diarè gjorde at vi utsatte det, tok oss en liten tur i marka med de voksne og var gjennomvåte på et øyeblikk, da var det deilig med omelett med nyplukka kantareller og varm kakao etterpå. Nå skal vel ikke vi klage så mye på været, ser Vestlandet sliter med mye større mengder nedbør og flom i følge bildene til Inger på Desperado.
31.08.
Tantene, Tuva og Bella var innom en tur i går, Tuva som har valpestell friskt i minne har lært seg å snakke til valpene, hun holder de over snuten om de trenger korrigering, Mira har ikke kommet så langt at hun gjør dette, ho satt og så på Tuva som styrte med oppdragelse av hennes små gullonger...........tenke seg til......bare komme hær å tro at hun kan oppdra MINE små.........nei, det likte ho dårlig, gikk bestemt fram til Tuva, stram i blikket og dytta til ho, Tuva tok hintet og fant ut det var nok best å la mammaen sjøl ordne opp med rampen.
Var en trivelig ung kar innom her fra Jevnaker på valpevisitt, hans foreldre skal ha en av guttene og da passet det jo bra at han er her oppe i militæret for tiden og kunne ta en tur innom. Artig at vi får enda en "Nelvana-gutt" på Jevnaker.
Har laget en ny liten filmsnutt der de koser seg i valpegården, de har nå fått inn ei stor grein også som er deilig å gnage på. Se Videosnutter i linken over.

30.08
Hær går det unna, rampen er hele 5 uker og har full fart nå.
Heldigvis er været for det meste supert og de kan være mye ute, nå blir det ikke mange tissedammene på turen ut, de har fått fart på småtassene og rekker å komme ut før tissestopp.
Har vært mye besøk i helga og masse sosialisering. Stine og hundene har vært her, Monica og Bajaz med flere, storebror Jon Ståle og Trude, bestemor Karin og selvfølgelig Vilde og Irene som elsker å kose seg med de små. Stine og Monica hjalp til med å få tatt 5 ukers bilder så vi prøvde oss på ståbilder, ikke så enkelt å få det til i denne alderen, men jeg legger de nå ut selv om de ikke er perfekte.
I dag blir det ormekur på alle, når de små får ormekur så må også de voksne få.
I dag begynner vi å gi mat 4 gang om dagen for nå har Mira begynt å trappe ned på melkeproduksjonen, de to bakerste pattene er gått ned og produserer ikke noe særlig med melk lengre.
5-ukers bildene finner dere i linken over.


"Onkel" Bajaz er rolig og tålmodig med gjengen.


-Skal det være en liten brillevask?-Eller hva med litt frisering?Disco på oppdagelsesferd.Rock har planlagt å bli fotball-stjerne-

25.08
Fint vær for tia og valpene er ofte ute. Litt kaldt under utemåltidene morgen og kveld så da er de ganske så raske ute. Innkallingstreningen begynner å sitte nu, men ikke alltid de klarer å lokalisere meg med det samme, denne innkallingstreningen bruker å sitte som spikret og er grei å videreføre for nye eiere. Når vi skal på skogsturer med alle 8 så er det veldig praktisk å kunne kalle inn hele gjengen i full fart.
I morgest tok vi Wilma og Mira med oss på en tur i fjellet, godt både for oss og hundene å strekke på beina, kokte oss kaffe på hytta på Mikkelberget. Mira er ikke vant med sauer og syntes de var kjempespennende, men det gikk greit å gå uten å sette ho i band, måtte bare være litt bestemt med damen og fortelle at man absolutt ikke får springe etter disse merkelige skapningene.
I dag ble det kloklipp igjen, hele 180 klør måtte under tanga, både Wilma og Mira trengte jo også litt pedikyr.

24.08.
Har vært mye besøk i det siste og valpene storkoser seg i all oppmerksomheten.


Sarah Pari koser seg med valpene.


Sååå deilig å få være i stua og sløve i bestemors seng.


-Da sover vi så vanvittig godt

 

I dag kom det besøk av en koselig familie fra Ballangen som venter på en av tispene, ikke bare, bare å rive seg løs å dra hjem igjen og vente nesten en måned før de kan hente gullet.

Line med Polka


Vilde med Disco.


Karin kom også i dag og blir til i morgen. Her kosa ho med Rock (no må du ikke bli sjalu Kristin :-))

22.08
Helt utrolig at de er 4 uker allerede, bare 4 uker igjen før de første drar. Nå er de litt ute om dagen, og har fått 2 av sine måltider i dag på uterestauranten like utenfor kjøkkenet.
Alle har lagt på seg godt den siste uka, de får nå mat 3 gang om dagen og sluker i seg hver bit de får.
4 ukes bildene ligger under linken over.

 

21.08
Et fantastisk vær igjen, så valpene har fått sin første tur ut i dag, forsiktige først, men ble fort varm i trøya og koste seg skikkelig i sola. Ylva er også kommet på besøk, hun var veldig forsiktig med valpene og Mira synte det var helt greit at hun var ilag med dem, bestemor Wilma har ikke den store interessen for å delta, hun tenker nok at det får dere "ungspø" ta dere av, jeg kan heller være med i oppdragelsen når de er en tanke større.
Er jo blitt hekta på videosnutter så ny video fra valpene er ute ligger under linken Videosnutter.


Polka er den fødte fotomodell og poserer gjrne for fotografen.


Ylva var så forsiktig og hærlig med sine små "lille-tante-barn"


-Er det noe jeg kan hjelpe til med? Jeg tar gjerne den ledige stillingen som "Nanny".

20.08
I dag har det blitt mye sosialisering og mere skal det bli da vi nå venter besøk av Piffi med familie.
Matmor Karin og Vera kom på besøk i dag. Vi fikk oss en fin tur i skogen med Wilma og Mira, etterpå fikk vi bada Mira som hadde rulla seg i en råtten mus og stinka ille, når vi først var i gang så tok vi like godt å bada heile gjengen, valpene protesterte lite, men noen ble litt skjelven og kalde. Godt å ha så god hjelp til dette, Stine som også var kommet var handtlanger, jeg bada dem, Karin og Vera tørket. Mamma Mira hjalp også til med tørking og varming av våte små. Etterpå tente jeg varmelampa på valperommet så de ble fort tørre og varme. Å så lekre de blei, vanvittig forskjell, når de går på aviser på valperommet så blir de full av sverte, og for ikke å snakke om matvanene da........de har jo regelrett lagt seg i valpematen. Men i dag gjorde vi noe med mat-problemet, det var tydelig for liten plass rundt valpeskåla så Dag laga en matskål til av en bit takrenne, nå ble det mere sivilisert eting på dem. Stine hadde med seg sine tollere Zarah og Neo, de fikk hilse på noen av valpene, det gikk bare supert.
Ligger noen bilder fra dagens hendelser her.

19.08
Her avanserer jeg, eller i alle fall forsøker. Har prøvd meg på litt filming av gjengen og lagt filmene på YouTube.
Ellers så går det "fort og gæli", det måtte en klokilipp til i går, maten går ned på høykant, Mira tar kun fersk avføring så jeg må inn ofte å fjerne "loppene" som kommer VELDIG ofte, tisseavisene får fart på seg m.m.
I dag utvida vi området så de har hele valperommet, og i dag har noen vært en tur innom kjøkkenet, det syntes de var spennende, noen var forsiktige på det glatte gulvet mens andre tok det helt greit.
I går var det besøk i valpekassa av en familie fra Ballangen som skal ha en av tispene, kjempetrivelig at de kom og hilste på, som alle andre som skal ha valp forsøker også de å ikke forelske seg i en spesiell da vi først velger ut hvem som skal hvor helt på slutten, men det er lov å komme med ønsker så ser vi hvordan det klaffer. Kjempetrivelige var de i alle fall og det skal bli morro å bli bedre kjent etterhvert.
Linker til videoene finnner dere over.

Begynner å bli litt mere sivilisert i matfatet, de går gjerne rundt i ring mens de spiser.Har begynt å leke mye mere også.

17.08
I går hadde vi besøk av Karin og Kristine, de skal ha en av tispene. Hadde med seg en trivelig shaefertispe på 3 år som mamma Karin trener i bruks og lydighet. Valpen skal datteren Kristine trene både i lydighet, bruks og utstilling, det skal bli så spennende å følge med hvordan det går og regner med vi blir å treffest ofte på utstillinger.
Må etterhvert få til et "Nelvana"-treff for nå begynner det å bli en hel del av oss, eller om vi får med noen flere spaniel-eiere og gjør det til et større spaniel-treff.

Som dere ser begynner det å bli mektig trangt i matfatet. Mira er tolmodig og flink og gjør sitt beste for at alle skal nå til pattene.

16.08.
Blei dårlig tid til å ta 3 ukers bilder i går, men nå er de endelig på plass. I dag heiv vi ut valpekassen, de trenger nå mere tumleplass og har fått halve valperommet foreløpig. Ikke så gode enda til å orientere seg, men det er ikke lenge til, man ser utviklinga hver eneste dag, det går så vanvittig fort at man nesten ikke henger med i svingene.
De får nå Starter med valpemelk 3 gang om dagen, det blir et forferdelig gris så valpene blir litt klissete, tror nok jeg snart skal kutte ut valpemelka for det er den som blir mest klissete.
De vokser som bare det og det er bare 180 gram i forskjell på minste og største. Disco er minst på 1450 gram, Rock har tatt for seg i matfatet og har nådd 1630 gram.
Nå når de har passert 3 uker så begynner vi sosialiseringen for fullt, nå er det fordel at folk kommer innom, både barn og voksne. Andre hunder skal vi vente litt med til de er litt større og kan følge litt mer med på det som skjer.
I går kom en gladmelding inn fra Veslemøy og Storm som har vært med på NM-blodspor, de ble nr. 5 og beste spaniel, hørte rykter om at Inger og Chelly og så var blandt de 6 beste, vi gratulerer så mye.


Rock, Lambada og Polka.

13.08
Typisk, når man har mest å oppdatrere og fortelle om på sia så ryk selvfølgelig dataen. Men no har æ hatt kyndig hjelp, fått sletta alt og lagt inn på nytt så no håper æ det holder.
Valpene har vokst mye og synes æ ser forskjell hver dag. De har nå over noen dager fått litt rå kjøttdeig uten salt med iblandet valpemelk og Starter. De elsker det, og vil bare ha mere, men de får ikke spise seg mette enda og får nu ei god teskje morgen og kveld. Mira spiser enormt, ho har ikke mye på sibeina så ho får mat OFTE og MYE, minst 6 gang om dagen.
Valpene har begynt å lære seg å gå på avisene i kassen å tisse, men ikke alle har skjønt det så det må byttes ofte så både de og Mira slipper å ligge i tiss.
De er mye mer oppegående og herjer litt med hverandre etter mating, er bare så lekre no når øynene er skikkelig åpne og begynner å få litt mere kropp og ikke bare "pølseform" :-)
Det er tatt en del bilder og skal se om æ får lagt inn noen i mårra.
Å, glømte jo å fortelle at Karin (Miras matmor) var her på besøk, Mira blei kjempeglad og fikk kosa masse på fanget, ho har nok savna ho selv om ho e vældig opptatt for tia. Storebror Jon Ståle og kjæresten var også innom så ho Mira hadde reine familiesamlinga hær, no venter ho bare at han matfar skal komme og se på de små underverkene, men å dra hjem.......nei det har ho ikke tid til enda.

10.08.
Endelig får jeg tid å skrive litt og har fått lagt inn nye bilder av småtassene under linken "2 uker" over.
De har lagt godt på seg og er vanvittig jevne i vekt, største og minste skiller bare med 150 gram, så Mira har nok melk og gode patter til dem alle.
I går kom Wilma hjem etter en ukes ferie i fjellet i Sverige, stor gjensynsglede på både to og firbeinte, Mira la seg flat på ganggulvet til mammaen sin, og Wilma sjekket henne skikkelig og fikk beundret det enorme puppestellet (tror nok hun blei en smule sjalu :-))
Regner med vi snart får besøk av Karin (Mira`s forvert og medeier) som har vært på feirie, tror hun blir bra paff når hun ser hvor mye de har vokst og utvikla seg. Syntes jeg så reaksjon på dem i morgest når jeg begynte å rote med for-sekkene, tror nok hørselen kommer mer i løpet av dagen. Førstemann eller rettere sagt dame kom over kassen i dag, det var Hula Hula som var så ivrig etter å nå mammaen sin, så nå har vi satt på en ekstra kant som bør holde til kassen skal ut i slutten av uka.

09.08
Lovte jo bilda i går, men her går det litt i 140 for tia med konfirmasjon og det hele så bilder må visst vente til mandag.
07.08
Ikke så mye å fortelle, valpene sover, spiser og vokser. Nå har øynene åpna seg mye mer, men de ser ikke så klart ennå, regner med hørselen kommer om få dager også. De er blitt gode på å stable seg rundt om i kassen og begynner å få god fart på beina.
I dag har det vært et trivelig par innom for å hilse på, de skal ha en av hannene, normalt bruker vi å vente til valpene er passert 3 uker før vi tar imot valpebesøk, men de kunne bare nå og vi hadde jo veldig lyst å treffest. For Mira`s del virker det ikke som det er noe problem med fremmede innom, hun er veldig glad for besøk. Matlysta har steget enormt, og nå synes jeg hun maser etter mat konstant, gir henne ikke fri tilgang, men hun får mat VELDIG ofte, prøver å regulere matinntaket etter melke-forespørselen i valpekassen.
I dag kom endelig Dag hjem, ble noe forsinka da det selvfølgelig var tåke ute i Nordsjøen da hans helikopter skulle komme, hans sønn Linas og en kompis av Linas fra Nederland kom også i dag, og i morgen kommer jentene (som forresten fyller 14 år i dag, GRATULERER) da blir det fullt hus og stormende jubel i heimen. Driver å forbereder Linas sin konfirmasjon som vi skal ha på søndag, han konfirmeres aleina i det lille kapellet i øvre Salangen, har fått konfirmasjonsundervisninga av en teolog i Nederland og han er selvfølgelig også her i Norge for å være med å feire den store dagen.
Godt at valpene er så små enda så det ikke er så mye arbeid med de og man kan få vært med på feiringa.
I mårra er de 2 uker og da skal det bli nye bilder og veiing av gjengen.
05.08.
I dag har Stine og tollerne "Zarah" og "Neo" vært hær, Mira syntes det var trivelig med selskap ute, men vi lot de ikke komme inn da Mira ikke kjenner de godt nok. Været er fortsatt fantastisk så vi er for det meste ute.
Stine hjalp meg med å ta noen bilder så jeg fikk laget nytt forsidebilde. Og som dere ser på forsidebildet så begynner det å bli en aning med åpning i øynene. Kan også se små tendenser til lekebiting på hverandre.
Men foreløpig er de bare veldig uskyldige små go-klomper som verken hører eller ser.

Tango er den av valpene som har fått fram mest tan-farve over øynene.
04.08
Man skal no ikke klage.........men no e det væl varmt om dagen. Mira har heldigvis vanvittig matlyst selv om det er hett, tror hun kunne spise hver andre time om hun fikk. Det går store mengder vann, flere gang om dagen tar vi oss en tur bort i bekken, Mira elsker å drikke bekkevannet som er iskaldt og deilig. Var på tur tidlig i morgest og venter nå på at det skal bli såpass svalt at vi kan ta en kveldstur.
Fikk rapport fra Wilma som er på fjellet, ho storkoser seg og bader masse for å kjøle seg ned, ho bare elsker å ligge å svømme. Men jeg hadde glømt å fortelle dem at det kan være litt trøblete å fiske med dubb når ho e med, det fikk de raskt erfare, Wilma apporterer ALT som kastes ut og settes hun fast mens man kaster så ræmjer ho som en stukken gris.

03.08
Puh......vi har det varmt i dag, temperaturen har ligget på 27-28 grader og det har nesten ikke vært
et vindpust å oppdrive.
Tok Mira med en tur i skogen kl. 07.30, må gå tidlig og seint da det er for varmt på dagen. Ellers har æ kjøla meg selv ned med vann fra vannsprederen og Mira har fått bløta hode, ører og hals innimellom.

(Lambada, Rock, Tango, Disco, Hula Hula, Polka, Hip Hop og Samba)
Mira har nå masse med melk og de små vokser fort og gæli, de har nå begynt å stable beina under seg , men ser ut som de har vært på en kjempefest da de ramler over i annet hvert steg.

Lovte dåkker sku få en liten rapport om hvordan det kan se ut når man skal ukes bilder ALEINA av valpene.
Ta en titt her.

02.08.
Hær er varmt for tia og Mira bare ligger rett ut i varmen, har kjøla ho ned med litt vann på hals og hode, det syntes ho var deilig. Spiser godt og har masse melk så de små er fornøyde og det er bare idyll i valpekassa.
I dag fikk ho storbesøk, hennes bror Santo er på ferie her nord og tok turen innom så vi fikk hilse på han. Mira kom ut til han og heiv seg på rygg så han fikk virkelig studert det lekre puppestellet hun har for tia, hun syntes det var helt greit at han var hær, men hadde ikke så lyst at han skulle komme inn, ho ble ikke sint, men når han sprang opp på trappa, sprang ho og stillte seg mellom han og døra, tydelig for å markere "hit, men ikke lengre". Santo er blitt riktig kar og bilder finnes på hans egen side.
Wilma dro på ferie i går, hun skal være med min søster og familien på fjelltur i Sverige og kommer ikke hjem igjen før neste søndag.

01.08 (1 uke)
Her feirer vi både 1 ukes dag og at Mira nå er mye kvikkere, i dag ville hun faktisk leke også, apetitten har tatt seg opp enormt og hun har godt med melk. Nå trenger jeg ikke lengre gi noe tillegg.
Har tatt 1 ukes bilder ALEINA i dag, det kan være et stor prøvelse iblandt, men det er såpass seint nu at dåkker skal få en større utbrodering av det i mårra.
Men bildene blei ikke så ille til slutt, dere finner de i linken "1 uke" over .

Lille "Polka" ligger og koser seg i mammas halsgrop.

Tan fargen over øynene begynner å komme fram på noen, Rock er vel den som har minst tan til nå, sees mest bare under halen foreløpig.

Vekta har økt betraktelig sia i går.

VALPENES VEKT (De 4 hannene først)
Navn:
1 dag
2 dager
3 dager
4 dager
5 dager
6 dager
7 dager
Tango
455
480
505
550
585
615
660
Samba
450
470
510
540
560
600
670
Rock
420
470
505
550
590
620
670
Disco
415
430
460
510
555
585
660
Polka
425
460
490
530
560
600
650
Hip Hop
470
480
500
550
620
635
710
Hula Hula
430
450
465
500
565
630
680
Lambada
420
450
465
520
555
585
630


Kveld:
Mira er bedre, men ikke på topp enda, har gitt litt erstatning til de minste, men ser at jeg godt kan gi litt til da noen har lagt lite på seg siste døgn. Nå spiser Mira valpeforet gjerne tørt, men har ikke den største appetitten. Dyrlegene er flinke til å følge opp, en annen har helgevakt nå og hadde fått rapport, hun ringte i kveld for å høre hvordan det går og vi ble enige om at jeg ringer om ikke temperaturen går ned til nærmere normalen i løpet av mårradagen.
Alle 120 klør fikk seg og en klipp i dag da de begynte å bli litt lange.
I mårra tidlig skal vi sitte klar å vente på telefon fra Lofotutstillinga, Bajaz og Ylva stiller der i juniorklasse, Ylva er totalt nedrøytet og har fått løpetid så det kan jo bli en morro affære :-)

 31 juli (6 dager)

Veien mellom glede og bekymringer er utrolig kort.
I går virket Mira slapp og ville ikke spise, fikk i ho en liten bit rekonvalesentfor på boks og litt havresuppe med eggeplomme, fløte og druesukker. Tempen lå og på ca 39, tenkte det måtte være varmen vi har for tia som satte henne litt ut. Veide valpene på kvelden og de hadde lagt på seg mindre enn forventet. Mira ble veldig slapp nærmere natta og bare lå rett ut, tok temperaturen igjen og den var blitt 39,75, med 8 små i valpekassen tar man ingen sjangser så da bar det avgårde til veterinæren, hun som hadde vakt var ute på oppdrag så vi avtalte å møtes i Bardu på deres klinikk dær. Før jeg dro ga jeg Mira litt mere havresuppe, da kvikna ho litt til igjen, men hadde fortsatt forhøyet temperatur da dyrelegen målte den. Miras jur er helt fine så hun mener at det nok er en begynnende livmorbetennelse på gang. Hun fikk ei sprøyte med penicilin og Metacam som senker feberen og er smertestillende. Mira var nesten som ny da vi kom hjem, nå ville hun ha mat og spiste hele skåla med oppbløtt valpefor uten noe annet tilsatt. Nå skal vi fortsette og gi Synolux, kom såpass tidlig til behandling at det er mulig vi klarer oss med en 10 dagers kur om hun raskt blir bedre (som det ser ut til). Heldigvis er det ikke noe problem å gi Synolux til diegivende tisper, det påvirker ikke valpene annet enn at de kan få litt løs mage. Wilma fikk samme medisin da hun hadde jurbetennelse i 2006 og det gikk helt flott. Ga valpene litt tilskudd med valpemelk i pulverform i natt, ventet til de hadde tømt Miras jur for å se om de var mye sulten etter det, og faktisk ALLE tok flaska og patta godt så tydelig at det var for lite melk fra mamma. Nå regner jeg med at melkeproduksjonen kommer opp igjen når Mira er bedre og spiser.
Vi har et deilig vær for tia, men bakdelen er at temperaturen i valpekassen er høyere enn jeg ønsker, i går lå den mellom 25 og 26 grader, vinduer og dører står åpne, men temperaturen ute er jo den samme så det blir liten effekt.

Valpenes vekt i går kveld:

29 juli. (4 dager)
Det har vært stille og rolig i natt, Mira var en tur ute og tømte magen, Wilma kom inn i 04 tia i natt igjen og jeg rømte til sofaen IGJEN, blir ALT for liten plass i den lille senga. Tok oss en formiddagstur i skogen noe Mira synes er deilig. Hun har og kommet ut et par gang i dag og lagt seg ilag med oss i stua, men bare for ei lita stund, hun er snar inn igjen om der er et lite pip fra valpekassen.
I ettermiddag kom det besøk av familie med en liten puddeltispe, jeg var usikker på om Mira ville synes det var greit at hun kom inn i stua, men Mira kom ut på trappa og tok vel imot den lille damen og hadde ingenting imot at hun ble med inn, godt å se at hun tar det rolig med fremmede og ikke minst fremmede hunder i nærheten når hun har spevalper. Matlysta er litt opp og ned. Tidlig på dagen vil hun ikke spise så mye, men på kvelden får hun ned litt valpefor med det "lille extra" i. Temperaturen ligger enda og hopper rundt 39, men tenker det ikke varer så lenge før den kommer ned i normalen. Hun gjennomgår en hel renselsesprosess så det blir mye vasking av valpetepper, men nå har hun tatt opp alt etter valpene så det som blir av gris er kun fra henne.
Pattene er fine og mye og virker ikke særlig oppfyllte, men valpene har lagt på seg så det ser da ut til at hun har nok melk, men håper jo apetitten tar seg opp igjen snart da hun vil trenge mye næring for å mate 8 små.
Forskjellen på minste og største valp nå er bare 50 gram så de er utrolig jevne i størrelse.

28 juli.
I morgest (ca. 04.00) kom Wilma inn på valperommet og ville sove sammen med oss, blei litt småtrangt i senga så i 5 tia rømte æ på stua. Alt går fortsatt helt greit og valpene spiser, sover og vokser.
Tok Mira og Wilma på en liten tur i skogen, Mira var overlykkelig for tur og rasa avgårde ilag med Wilma i full galopp og var skikkelig leken, var borte bare i 15 min, Mira vil ikke gå så langt unna de små enda og det er da forståelig, men tenker vi skal ta oss tur både mårra og kveld heretter så ho får strekt på beina.

Sover og vokser så det knaker.


Sånn ser det ut når kranene åpnes i melkebaren, halene spretter opp og de lager de deiligste lyder,
blir aldri lei av å sitte å høre på det.27 juli- (2 dager)
Stille og rolig i valpekassen, alle virker fornøyde og har lagt på seg. Mira ble litt hard mellom to patter, var melkekanaler der som ikke fant veien ut selve pattene og vi fikk klemt melka ut i en liten åpning mellom pattene så nå er det fint. Mira ble med på en ørliten springetur ilag med Wilma i skogen, trodde aldri hun ville da jeg inviterte henne med, men tror hun syntes det var deilig å strekke på beina og kvitte seg med litt gusse der bak. Hun har litt etter-kynninger og heldigvis så velger hun å gå ut av valpekassen for å grave litt. Tempen ligger mellom 38,5 og 39,3 som er normalt like etter fødsel. Med den varmen vi har hær nå så er det vanskelig å holde temperaturen på valperommet nede så håper vi slipper en jurbetennelse.
Karin, Mira`s forvert reiste hjem i dag, det har vært en drøm å ha henne her før, under og etter fødsel, med den ryggen jeg har nå er jeg avhengig av hjelp til en del.
Så mange hjertelig TUSEN TAKK Karin for at du er den du er, håper dere får en fin ferietur.


26 juli. Valpene 1 dag.
Her går alt bare strålende, Mira ligger konstant inne hos de små og må virkelig lokkes ut av kassen. Matlysten er mye bedre, men er ikke så glad i tørre kuler. Jurene er fine og myke og valpene er fornøyde. Noen har nok fått i seg litt mye råmelk og er litt løse i magen så de har fått litt Zolac. De som er litt løse i magen har lagt mer på seg enn resten, en hanne er rundt samme vekt som fødsel, men er fornøyd og rund, det er jo vanlig at vekten ramler litt like etter fødsel så han har lagt på seg uansett.
Vi har vært litt treige med å få lagt ut bilder av alle, her har jo vært så varmt at vi e heilt fjern, og nesten i sjokk over den deilige temperaturen, skjelden at vi her nord jubler når det kommer en sky foran sola.
Link til bilder av hver valp finner dere over.


Hele gjengen i matfatet.Mira er flink med de små så de er fornøyde hele tiden.25 juli (dag 61)
Kl: 20.45
No har vi summet oss og fått i oss litt næring både to og firbeinte. Tenk at vi fikk et så flott kull med valper. Jeg trodde Wilma var supermamma, men Mira topper henne, hun vet å flytte valpene så hun ikke legger seg på dem, bytter side så de får pattet alle pattene, vasker og stuller og hele fødselen har gått som smurt.
Grete lurte på om der var kommet noen "Tango", og tenker vi tar henne på ordet og bruker danse-navn som arbeidsnavn til minne og ære for deres fantastiske bestefar Piano.
Vi hadde jo håper det skulle dukke opp en liten -"Birk", men Mira har nok to kopier av genet til sort og siden sort er dominant så ble alle det.
Det skal bli litt av en oppgave å skille dem fra hverandre da mange er vanvittig like, bare et par av gutta skiller seg ut ang. tegninger.
Wilma har ligget rolig hele dagen og har vært innom og hilset på dattera og barnebarna etter det hele var overstått, Mira synes ikke det gjorde noen ting, men vi lot henne ikke få gå og lukte på de små. Men skal bli spennende å se om gamlemor vil ta stillingen som "nanny" etterhvert.
Bilder av hver og en kommer i morgen, akkurat nå er vi alt før trøtte til å styre mere, men her er et par smakebiter.

Ups, har det forvilla seg en Shar Pei innimellom???


.....og her må da være en struts som har gjemt hodet sitt.

Kl 17.55
Endelig, nå tror vi det er over, det kom nå en vakker sort/hvit/tan hanne til på 400 gram
Mira har nok dobbelt gen for sort siden alle er sorte.
Da ble det altså 4 hanner og 4 tisper alle sort/hvit/tan.
Et fantastisk flott kull med jevne valper på ca. 400 gram og alle i storform og spiser godt fra første stund.
Er imponert over Mira`s innsats, hun steller sine valper som hun ikke skulle gjordt noe annet.
Bilder kommer senere, nå trenger vi å få oss litt MAT.

Kl. 17.25
Sort er vel bra lekkert eller hur...........Nå kom det en sort/hvit/tan hanne til med MYE sort, veier 410 gram.

Kl. 15.35.
Så vidt tid til veiing før neste plopper ut, og tenk.........SORT/HVIT/TAN tispe på 430 gram, no e vi "søkkførrspælt" altså.

Kl: 15.25
Hær bare ramler det ut..........Tispe nr 3, sort/hvit/tan veier: 400 gram.

kl 14.30.
Etter 1,5 times pause kom tispe nr. 2, denne og sort/hvit/tan og veier 380 gram.

Kl. 13.00
Ikke bare gutter da.......kl.13.00 kom det ei sort/hvit/tan tispe som veier 400 gram. Mira er så flink og vasker og ordner med de små. Hun føder mens de som er kommet ligger og dier.

Kl. 12.30
Hanner kan vi da lage :-) Hann nr 2 er kommet og er også sort/hvit/tan, denne veier 450 gram og er kvikk og sterk.

Kl: 11.45.
En sort/hvit/tan hanne er kommet, Mira er kjempeflink og rolig og valpen sterk og fin, veier 430 gram.

Kl. 11.00
Endelig skjer det noe, har begynt å få små oppblokkingsrier.

Kl. 07.00.
Fortsatt oppblokking, nå graver hun mye og er hard i magen, tempen har gått litt opp og ned og er nå 37.20 igjen, nå håper vi den bare stiger og får valper på dagtid, men vi har ikke sovet mye noen av oss.

24 juli (dag 60)
Kl. 21.00
Intet nytt å fortelle enda.
Hun sliter med oppblokking, temperaturen er nå kommet opp i 37.21. Temperatur og oppblokkinng ser veldig likt ut som Wilmas Første kull, er hun lik sin mor så blir det vel valper i natt.
Jeg har fått sovet et par timer mens Karin har vært ilag med Mira, det gjorde godt og tror nok det blir en lang natt.

Kl. 17.00
Oppblokkingen har startet.
Nå er hun blitt mer urolig, peser, graver litt, piper og finner ikke roen. Temperaturen har ligget på ca. 36.9 i hele dag og er nå bare 37. Nå får vi se om den går litt opp og ned eller om den bare stiger og fødselen kommer i gang. Temperaturen skal opp igjen på normalen før fødselen setter i gang.
Vi har nu forsøkt å sove litt på dagen, men det er sannelig ikke enkelt når Mira strever og vi er spente, tror vi går mot en laaaang og søvnløs natt og får vel forsøke å sove på skift.

Hva i verden er det som skjer med meg?

Kl. 07.30:
Mira har sovet urolig i natt, vært ute og tisset, peset litt og hele tiden lett etter den optimale liggestilling uten å finne den, så det har vært litt lite soving på meg også. Kl. 07.30 var temperaturen ramlet ned i 36.9 som er et skikkelig temperaturfall, nå får vi se om den går lengre ned eller om oppblokkingen setter i gang snart. Kan det bli valper i natt???

23 juli (dag 59)
Endelig er Mira og Karin kommet, vi var nødt å vente så lenge for jeg måtte i MR røntgen i Tromsø i dag. Men nå er vi kommet totalt inn i ventemodus og er klar til fødsel.
Mira har det tungt, men da Wilma og lillemor Ylva begynte å herje ute så prøvde Mira å galloppere etter, det blei med to-tre galloppsteg så fant ho for ut at det blei tungt.
Magen måler no ca. 78 cm så her blir nok et passelig kull, skal jeg tørre å tippe så blir det 5-6, det er et passe antall for både tispe og oppdretter, men feil har man jo tatt før så det gjenstår å se om bare ei lita stund. Temperaturen er på 37,8 så det skjer nok ikke noe enda.
Vi hilser så mye til pappa Birk som vi vet sitter der "sørpå" og følger spent med.

Her kan dere se henne vokse.

Dag 59

8 uker


7 uker


6 uker drektig


5,5 uker drektig.


21 (kveld)
Så va endelig valperommet klart, Dag har satt inn ekstra lys om vi skulle trenge det under fødselen, senga e oppreid og klar, starter og valpemelk er i hus, handduker og valpetepper vasket.
Nå har jeg virkelig begynt nedtelling og gleder meg enormt til fødselen, godt å vite at Karin som er Miras matmor skal være her fra torsdag og over fødselen for Dag reiser på jobb i morgen tidlig og er ikke tilbake før om 2 uker.

Wilma sjekker ut at alt er greit og behagelig nok for dattera si.


Mira ligger for det meste bare og sover og samler krefter til den store begivenheten.

21 juli (8 uker drektig)
I dag er det 8 uker sia første parring. Mira er noe kvalm for tia og har dårlig matlyst, er ikke spesielt rund heller så nå blir ho skikkelig bortskjemt, karbonadedeig, pølser, kyllingfilet og for ikke å glemme den deilige hvalbiffen da. Litt valpefor går da også ned ilag med alt denne himmelske menyen hun får nå, noen fordeler må man jo ha når man er stortjukk. Regner med at hun får god matlyst igjen etter fødselen.
Hun har ikke økt noe i omkrets sia sist måling (2 dager sia), men virker mere stram i magen. Men så er det vanskelig å få presise mål.

19 juli.
Mira vil helst ta livet med ro nu og er ikke stemt for lange turer. Magen har seget ned så håper det blir lettere for henne og at hun ikke må ut flere ganger i løpet av natten. Magemålet var i går på 76 cm, og hun var litt uvel og kasta opp, men spiser enda bra.
Valperommet er nå ryddet og vasket, aviser begynner å komme i hus og det fjernes stifter i ledige stunder.
På slutten av drektigheten er tisper med passe store til store kull så svære i magen at man nesten angrer på at man gjør dette mot dem, men egentlig er det vel vi som synes det er mest ille, for tispene er jo dette normalt og når fødselen er overstått så er det helt utrolig å se på hvor flinke de er med valpene og vet hva de skal gjøre.
17 juli.
Endelig fikk vi sett Mira og magen..........og den er diger, hun er som en sperreballong, men har fortsatt litt futt igjen i beina. Det første ho gjorde da jeg traff ho var å legge seg ned å vise fram den store magen og laga masse go-lyda. Det har allerede kommet noen melkedråper i pattene som også er blitt store, tenker de skal bli enorme når melkeproduksjonen kommer i gang. Kjøpte 7 valpepermer i dag så får vi se om det holder, Dag mener det blir 7 stk, men jeg synes det er umulig å tippe, er jo så forskjellig hvordan tispene bærer valpene og hvor store de er, det er nok bare å vente, å vente, å vente......å se hva som kommer. Karin har tippet at de kommer fredag 24 (dag 60) siden begge kullene til Wilma er født den 24, men jeg har tro på den 26 sia det nok var tidlig ved første parring. Valpene presser på blæra så Mira må ut på natten for å tisse, blir bedre for henne når magen siger ned over helga. Godt at Karin nå har tatt ferie for det blir litt dårlig nattesøvn med høygravid tispe i hus.
14 juli. (7 uker drektig)
I dag kjente Karin liv i magen så hær går alt etter boka. Magen har og vokst litt og hun er nå ca. 70 cm like bak ribbeina, litt mindre enn mamma Wilma var på siste kull, men ho var jo enorm og hadde STORE valper, vi håper disse ikke er like store så hun får en grei fødsel. Gleder meg til å se henne nå denne uka, så får vi vurdere om vi skal ta henne med hjem hit nå i denne uka eller om vi skal drøye litt til. Karin har lagt sjela si i å gi Mira den beste pleie, hun har delt opp turene så de ikke blir for lange, passa godt på å gi riktig mende mat i forhold til næringsbehovet hun har nå, og ikke minst MYE kos så hun lider absolutt ingen nød. Det er faktisk funnet ut at det å gi den drektige tispen ekstra kos og spesiellt magekos påvirker valpene. Valper etter tisper som er strøket mye på magen i siste del av drektigheten viser en høyere toleranse for berøring enn andre valper. Denne effekten kalles "Petting" og påvirker valpene slik at de slapper av, forbedrer fordøyelsen, den følelsesmessige tilknytningen og til og med sosialiseringen (hentet fra boka -Valpesosialisering).

7 uker drektig og magen har tydelig vokst (ca. 70 cm), pattene begynner også å bli digre.
I løpet av denne uken vokser håret/pelsen ut, forbeiningen i knoklene har kommet så langt at man fra 49. dag kan se fostrene på røntgenbilder.
Poter og tredeputer er ferdige, fostrene ser ut som valper. Fra nå av skal de bare bli større, de kan ennå ikke overleve utenfor livmoren.

07 juli (6 uker drektig)
Ja, ja, her ligg ho da fortsatt og kosa seg på putekassen, den har blitt favorittplassen nå. Hun elsker å ligge å sole seg, nå har vi jo ikke hatt særlig temperatur å skryte av så den sola vi har fått trenger vi jo for ikke å fryse forderva her nord :-/

6 uker drektig, ikke så mye forskjell sia 5,5 uker på vei, men fra nå av vil valpene vokse en del og magen bli større.
HVA SKJER DER INNE?
I begynnelsen av uke 6 skilles alle tær, og i slutten av uka dannes klørne. Nå forlater fosterets tarmsystem navlestrengen og finner sin endelige plass i bukhulen.
De ytre kjønnsorganer begynner å forandre seg til hun- og hannkjønnsorganer.
Værhårene som i forrige uke ble anlagt, vokser ut.
Øyelokk og øreflipper vokser denne uka så mye at de dekker øyne og øreganger.

04 juli. (5,5 uker drektig)
Matlysten er på topp igjen, Mira har funnet ut at hun har flere mager å mette så hun synes hun får alt for lite mat. Hun får nå litt valpefor iblandet i maten så hun skal få i seg næring nok. Matmengden får økes etterhvert og hun skal gradvis gå over til mere valpefor og flere måltider om dagen, det er greit med flere små måltider når magen begynner å bli riktig stor og plassen i magen liten. Hun har nå begynt å bli litt rundere over magen og pattene mer utfyllte. Ellers er hun glad og lykkelig og tar livet litt mer med ro enn normalt, hun går fortsatt på turer som normalt, men man får vel regulere lengden etter hvordan det passer damen, hun vil nok roe ned enda mer ettersom ukene går.


Slik ser ho da ut 5,5 uker drektig, ennå ikke særlig mage, men det begynner å synes.
Skal se om vi kan få flere slike bilder fra Karin etterhvert som jenta vokser.

26 juni.
Her skal dere få en forklaring på hvorfor det blir Am-Car kull............Mira er nemlig ei skikkelig AM-Car rype.

Mira og Camaroen


Hender jeg får lov å sitte foran også.

Ellers er Mira i fin form, ikke den aller beste matlysten, men maten går ned til slutt. På tur leker hun ikke like mye som før, til bekymring for hennes hundevenner som forsøker det de kan for å få henne med på lek, Mira bare snur seg bort og lusker videre i sitt eget tempo og sier hun har annet å tenke på i disse tider.

22 juni. (4 uker drektig)
HURRRRAAAA, i dag har vi vært i ultralyd med Mira og der kunne vi se i alle fall 5 valper, nå er det bare 5 uker igjen til vi vet hva som kommer av småtasser.
Vi hadde faktisk hele 4 veterinærer som fikk prøve seg på å se hvor mange de så, et par av dem klarte å få fram 5 på samme bilde på skjermen, Mira var tolmodigheten selv gjennom det hele.
Utskriftsbildene ble ikke de beste, men her er da 3 av de:

Ikke så enkelt å telle utfra disse bildene.


Har ikke telt med det som kommer fram i det mørkeste feltet under streken, tror det er nytt bilde.


Her ser vi godt 2 stk.


Noe tankefull i blikket for tia.Det ble da litt posering i hagen også i det fine været.


Wilma og datter Mira.Mira og Karin kom i går og vi fikk oss en fin tur i marka før vi tok kveld.


Mira er uvel og tar det litt roligere for tia, men Wilma er i storform.

 

19 juni.
Frokosten smakte visst nok heller ikke så supert synes Mira.
Kveldsmaten tok litt tid å fordøye, hun startet så pent med å spise 3 kuler, men etter et par timer hadde hun klart å få ned det hele.
Nå får vi håpe det ikke blir så langvarig dårlig matlyst, hun er ikke spesielt rund, men har en tanke ekstra å gå på, Karin får vel gi litt ekstra snadder etterhvert så damen ikke raser ned i vekt.
Matfar Jan lurer på hva i verden vi har gjordt med Miramor, han synes hun rett og slett ho er blitt kjedelig og bare ligger og sover. :-) ;-)
18 juni.
Endelig kom det vi har ventet på...........Mira ville ikke spise opp maten i kveld, og DET er da absolutt ikke normalt. Andre hunder, både tisper og hanner er veldig interessert i å lukte henne bak og hun har litt utflod, så mange tegn tyder på at her er småtasser på gang. Hun skal fortsatt få ta det rolig noen dager til og bare gå vanlige turer. Karin og Mira kommer hit på søndag og blir over til mandag så vi får tatt ultralyd og kan få vite med sikkerhet.
14.06 (3 uker sia parring)
I morgest brekte Mira seg et par gang, men på tom mage så kom det bare litt gult slim, maten gikk ned som normalt etterpå, men Mira bruker da ikke brekke seg så vi velger å se det som et lite tegn på drektighet. Nå får vi se om det blir noe matvegring eller mere kvalme disse dager da eggene skal feste seg. Karin synes også at pattene ser en aning mere rosa ut. Bare en uke igjen til ultralyd, det skal bli så spennende å se.
09.06 (2 uker sia parring)
Her går vi bare og venter, å venter, ikke greit å si noe ennå om det er småtasser på gang. Det eneste vi kan si som er annerledes enn før er at Mira satte sin lillebror på plass da han ble vel ivrig på henne, det har hun aldri gjordt før, han fikk absolutt ikke drive å lukte henne der bak og hun ville helst bare ligge i stolen sin å sove. Men hun ble kjempeglad da springervenninna "Sheeba" kom på besøk, da ville ho leke ei stund, men avslutta fortere enn ellers for å legge seg å sove litt. Så håpet stiger hos oss på at det er noe på gang.
I helgen er det utstilling i Tromsø, Karin skal selvfølgelig være med, men Mira må nok være hjemme da hun er i den mest kritiske fasen av eventuell drektighet, de befruktede eggene skal i denne perioden fordele seg i livmorhornene og feste seg til veggen.
30.05
Kom hjem i natt, det gikk supert med Mira på hjemtur i flykassen, var bare veldig lykkelig da hun kom ut på Evenes. Nå kommer den laaaange ventetiden på å se om det blir småtasser av parringsturen "sørover".
Birk var vel verdt å besøke, en meget trivelig sjarmør med hærlig gemytt og vakkert eksteriør. Det skal bli spennende å ta ultralyd ca. 4 uker etter parring.

28.05

Mira, Karin og Cosa på tur, i bakgrunnen ser vi huset til Sissel og Bent på Båstad.


Sissel gjør Janita klar til utstillingen.
Mira stinka parring og løpetid og fikk seg også et bad og står her og venter på tur til føning.


Mira nybadet i kveldsol


-Sitter nå her og drømmer om Birk jeg.


På kveldstur til Øyeren.
(Bent, Sissel, lille Frida, Karin og Mira)


-Ska tro hva Birke-gutten gjør nu da???

Tusen takk til Sissel og Bent som både lånte oss bil og ga oss husrom fra tirsdag til fredag.

27.05
Onsdag ettermiddag lånte vi bil hos våre venner og tok en ny tur innom Nannestad og fikk en tredje parring så nå må det da bli småtasser til sommeren. Mira ville nå ikke ha for mye innblanding av oss og avviste Birk når vi ville hjelpe til, men parringen gikk superenkelt når bare matmor var med, de hang ca. 15 min denne gang.

Birk kunne sine saker og var en riktig gentlemann.


Etter endt parring ble Mira overlykkelig, helt tydelig at hun var veeeldig fornøyd med kjæresten sin.

Tusen takk til Siw, Pål og guttene for at vi fikk komme og for den supre oppvartningen vi fikk, og til Heidi på kennel Zelini for at hun ville være med å hjelpe til.

26.05
Vi fikk sove over hos Birk sin familie, og tirsdagsformiddag fikk vi ny parring, Birk kunne sine saker så de trengte ikke mye hjelp.

Mira, Karin, Birk og Siw.


Her må man skru på sjarmen.

Etter vellykket parring tok vi oss en tur innom kennel Zelini som hadde 5 uker gamle valper, da blir man virkelig valpesjuk.

Er jeg ikke lekker da?


Heidi og Siw med valpekullet.

25.05
Jeg, Karin og Mira tok kveldsflyet ned til Gardermoen for å besøke vakre Birk på Nannestad. Da vi kom fram sto Heidi klar for å være parringshjelp, det tok ikke lang tid før romansen var et faktum og de hang i ca. 30 min.Mira taklet godt flyturen, her er hun kommet fram på Gardermoen.