Snowshoe Thompson

Beskrivelse

Nord for Tinn Austbygd finner man Lure Kulturminneområde. I vakre naturomgivelser med et mektig fossefall, finner man stedet der Tinns første industri sto. Her fantes det mølle, oppgangssag, tømmerrenne, kvenner, smie og mye mer. Mølla har vært på reisefot, men har nå kommet tilbake til Lure. Stedet er kanskje mest kjent for å ha fostret en av Norges mest kjente utvandrere: Jon Torsteinson Rue, bedre kjent som Snowshoe Thompson.

Snowshoe Thompson utvandret fra Tinn i 1837 sammen med sin mor. I 1851 dro han til California, hvor det var funnet gull. Her tok han på seg en 300 km lang postrute over fjellene. I all slags vær ble han Californias link til omverdenen. Postsekken veide ofte opp mot 50 kg, og inneholdt alt fra medisiner, verktøy, klær, bøker, kjøkkenutstyr og lignende. Mang en lykkejeger ble reddet ut av snøkulden av Snowshoe Thompson. Bak på skiene med armene om livet på Thompson, fikk de haik tilbake til sivilisasjonen. Ski var på denne tiden et ukjent fremkomstmiddel i statene, og mang en gullgraver fikk instruksjon i bruken av disse.

I avisa Eminent Pioneers stod dette om Snowshoe Thompson da det ble kjent at den mest berømte postføreren på hele det amerikanske kontinent var død:
Hvis trærne i Sierra Nevada kunne fortelle om sin lengsel, ville de sikkert ha betrodd nybyggerne at de hadde ventet i mange år på at posten skulle komme også om vinteren på ski. Det enkle sporet som Snowshoe Thompson satte i snøen vinteren 1856 har spredd sine furer til snødekkede distrikter på det nordamerikanske kontinent. Snowshoe Thompson var forløperen for postdiligencen, godstoget og flyvemaskinen!

Det er reist mange minnesmerker, bautaer og statuer etter Snowshoe Thompson både i USA og i Norge, og begge steder er det minnerenn på ski.