VALPEDAGBOK FOR YLVA og YUNIOR`s VALPER
(informasjon om foreldre finner du her)


Yunior og Ylva i ektesenga.

DIV. BILDER:
5,5 uker
solskinn 5,5 uker
Piknik 6 uker
Besøk i valpegården
På tur til Elvenes 7 uker
Åpen gård 7,5 uker
Rørbakken 8 uker

VIDEO:
2,5 uker gamle
3,5 uker gamle
4,5 uker gamle
5 uker gamle
6,5 uker gamle
Storbesøk i valpegården
7 uker gamle
7 uker på Elvenes
Kate trener
Kate trav
Diana trener
Diana trav
St.Hans feiring
Støy-sosialisering 8,5 uker


02 juli:
SNIPP, SNAPP, SNUTE........
Det verste med å ha valper er at det blir et digert tomrom etter dem når de har reist, æ blir tussete, står opp om mårran og går rundt meg selv og vet ikke helt ka æ skal ta meg til. Så har for det meste vært på fjorden og fisket etter de store premier eller vært med på konserter og show som er her under millionfisken, men her kommer da en liten oppdatering på det som har skjedd sia i går morgest.

Her har vi en liten kosestund med Zack og Henri like før Zack blir hentet, Henri har funnet seg godt til rette i flybagen som broder Zack skal reise i mens Zack får litt fangkos.


Zack (Harry) reiste tidlig fredag formiddag med sin matfar til Oslo,
nå gleder jeg meg til å se han igjen i sommer da de kommer opp hit igjen på ferie.
Flyturen gikk helt greit og han fikk masse oppmerksomhet (noe han elsker).


Henri (Philip) reiste også fredag, han ble hentet av sin nye matmor. Hun hadde med en flybag som han skulle reise i, det første han gjorde var å klatre opp i den og la seg til å kose med sin nye leke, han var tydelig reiseklar den gutten.
Kommer til Elverum først i dag da de reiste til Narvik først og overnattet til i dag, nå venter vi bare på å høre hvordan hjemreisen har gått.

Vi har rømt huset som virker så tomt etter de små dro og har fullt opp med Millionfisk-arrangementet her. Wilma har og sturet litt så ho fikk selvfølgelig være med:

Wilma er en "garva" båthund og balanserer mye på ripa, hun blir litt på "tuppa" når vi kaster sluken og har fryktelig lyst å hoppe uti og apportere.


Herr og fru Ørn vokter over sine små.


Her er noen av endene på tur ned elva i Andeløpet,
ble ingen premie på oss i år heller så vi får vel hive oss i fiskinga i morgen også.
Deilig var det å treffe Frøya (Kate) på andeløpet, fikk meg litt valpekos og det hjalp mye, hun har taklet alt støyet, startskuddet og masse folk med stor ro og er bare lykkelig.

Så avsluttes da denne dagboken, men bilder og oppdateringer av gjengen vil bli å finne på deres egne sider som vi oppretter etterhvert som det kommer inn bilder fra eierne. Man finner sidene deres ved å gå inn på KULL-siden og klikke på hunden.

01 juli:
Begynner å bli tynt i rekkene her, onsdag dro Foss (William) og i går reiste Stella (Sarah) til sine nye familier, disse får vi nok sett igjen da det ikke er så alt for lang avstand.
I dag reiser de siste to, Zack (Harry) og Henri (Philip) til Oslo og Elverum. Godt at man har litt å gjøre her da med Millionfisken som kom i gang i går og varer til søndag, jeg bruker gå litt rundt meg selv når de siste er dratt og må innrømme at man blir litt trist, men trøstrer oss med at vi har funnet veldig gode hjem til dem alle og de trenger virkelig å komme ut i verden nå og få masse stimuli og sosialisering. Blir jeg alt for valpesyk så har vi jo Frøya (Kate) her i Salangen som jeg kan kose meg med og King (Charles) bor heller ikke langt unna, skal se om jeg får besøkt han til uka når ting har roet seg litt her.


Zack (Harry) har fått trene litt på å være i flybag og å ha på halsbånd.
Supert er det at Zack har sommerhus her i Salangen så han får vi sett igjen senere i sommer.
Nå skal Henri (Philip) få seg et bad, kloklipp og litt pelsstuss så skal også han få forberede seg på reisen til sitt nye hjem.


Foss (William) med sin nye familie.


Stella (Sarah) med sin nye familie.

Vi ønsker dem lykke til med sitt nye familiemedlem.

27 juni:
"Lillemann" har reist........eller rettere sagt King (Charles), "kjært barn har mange navn".
King hadde ikke så lang vei å reise, han er flyttet til en fantastisk flott familie som bor bare 45 min. herfra, deilig at man kan få treffe noen av valpene igjen.

King med sin nye familie.
Han taklet kjøreturen helt fint og sov for det meste, har utforsket sitt nye hjem og hagen med stor tumleplass.


Bestemor Wilma har tatt på seg rollen som vokter og oppdrager over gjengen, de er ofte ute i hagen med henne og har begynt å besøke henne i stua også nå.
Hun får ikke være så mye i valpegården, da spiser hun det som er av griseører og annet som kan slukes, hun er bare sååå sulten hele tiden.
Har fått sosialiset valpene mye på forskjellig støy, støvsuging, Harley Davidson, presennig, spikerpistol, elektrisk sag og gressklipper, de har blitt veldig avslappet med støy og er noe nytt og skummelt tar det ikke lang tid før de synes det er greit
Dag har jobbet med inngangspartiet og det nye valperommet, det har gitt en fin mulighet til å venne dem til mye støy, her er en liten videosnutt av gårdagens støytrening. -VIDEO

26 juli:

Ylva med sin familie som har fått lille Frøya (Kate)med seg hjem.


Tonje og Nova (Diana)
Har hatt koselig besøk av Tonje som reiste tilbake til Førde i dag med Nova (Diana), så flott at vi fikk litt tid sammen og bli kjent, vi ønsker dem masse lykke til.
I går formiddag var vi en tur i Løsebotn og hilste på mamma Ylva og lille Frøya (Kate) Bilder finner dere HÆR.
Da vi kom hjem kom Tootsie`s familie på besøk, Trond holdt et aldri så lite "handler-kurs" for Tonje med Tootsie i lina, de har virkelig fått dreisen på dette og hun springer som en drøm, tusen takk Trond.
Så dro vi alle ut til en liten restaurant på andre sia av fjorden og spiste en deilig middag.

I dag har gjengen blitt introdusert for blod, la et aldri så lite blodspor over plena med godbiter i, ikke så enkelt for dem å skjønne at man skal følge sporet, men alle viste stor interesse og dagens stjerne ble Stella (Sarah), hun var den som klarte å følge sporet nesten helt fram.

Hey, hvilke planer har dere for oss i dag da?


Foss (William) jobber ei stund og finner en del godbiter.


Zack (Harry) jobber også med den rare lukta.


Se for en stil på "lillemann" da :-) -King (Charles)


Henry (Philip) tar det meste med stor ro, han finner og godbiter langs blodsporet.


Nova (Diana) jobber omtrent som gutta, finner en del godbiter, vimser litt rundt,
finner noen flere og synes fotografen må hilses på også :-)


Dagens lille stjerne.....Stella (Sarah) jobbet seg nesten fram til sporslutt før hun ga seg.


Etterpå var det full "go" på plenen.

Ikke mye å se på Web-cameraene for tia, valpene er lite på valperommet og cameraet i valpegården måtte taes ned da Dag driver å snekrer på det nye valperommet.

Valpenes vekt:

Født
1 uke
2 uke
3 uke
4 uke
5,5 uke
6 uke
7 uke
8 uke
William
380
680
1000
1370
2080
3500
4100
5000
6000
Harry
350
520
800
1150
1910
3400
4100
4900
6150
Charles
330
520
800
1130
1770
2700
3200
4600
5100
Philip
380
600
880
1380
2250
3800
4400
5400
6400
Cate
340
650
910
1330
1960
3300
3900
4800
5800
Diana
340
600
910
1290
1870
3100
3600
4800
5300
Sarah
350
530
780
1160
1850
3200
3800
4800
5600
25 juni.
Så var Frøya reist, det merkes med en gang på flokken at det er en mindre selv om det er 6 igjen, hele tiden føler man at man mangler noen når vi er ute og går.
I går kveld kom Tonje som skal ha med seg Diana eller nå Nova hjem til Førde, hun blir til søndag så vi har litt tid sammen. Tenker vi tar en tur til Løksebotn så hun får treffe både Frøya og mamma Ylva.
Har lagt inn en liten videosnutt fra St.hans aften da vi var i fjæra på Seines der mine foreldre bor og min søsters familie har hytte.
Video.
24 juni (8 uker)
Så var dagen kommet, rampen er blitt 8 uker og første reiser i ettermiddag, heldigvis skal hun ikke langt, det er Kate eller nå Frøya som skal bo hos Ylva`s familie her i Salangen, Frøya er forverthund og sameies med kennelen.
I dag har alle vært hos veterinæren for sjekk og microchipping, de hadde ikke nok chipper inne så vi må ned igjen med de 3 som reiser sist for å få statt inn chip.
Alle er friske og fine, et par tisper har ørsmå navlebrokk som er så små at de vil forsvinne fort, Philip har og en tanke underbitt, men det har nesten rettet seg så tror nok det og blir riktig til slutt.
8 ukes bildene er lagt ut i linken over.

I går på St.Hans aften tok vi alle 9 hunder med oss og kjørte til Seines hvor min familie bor, her var det bål i fjæra, masse folk og grilling, valpene kosa seg og det ble hele 14 mil i kjøretrening på dem denne dagen, alle var stille og rolige på turen.
Da vi kom hjem stakk Mira og hennes familie en tur innom.
21 juni:

Storm hestegård i Lavangen har hatt Åpen Gård i dag, to barnehager og mange andre tok turen innom, så kjekt at jeg kunne dra dit med valpene, er en super anledning til å få sosialisert dem, både kjøretur, andre dyr og masse unger.
Valpene storkosa seg ilag med ungene og de fikk treffe igjen bernervalpen Obelix som bare 2 uker gamlere enn de.
Flere bilder fra dagen finner dere HÆR

Dag har satt opp et til web-camera over valpegården, de er jo så lite på valperommet så dær har det vært lite å se. Dere bruker samme brukernavn og passord som til valperommet, men ny adresse:
dagcam4.homeunix.com:9999

20 juni:
Har lagt inn en liten videosnutt fra gårdagen på Elvenes.

19 juni:
I går var pappa Yunior på utstilling og fikk Exellent og CK, men i dag har han gjordt det kjempe-store, han og Helge gikk nemlig til en ny 1 premie i blodspor og ble dermed NORSK VILTSPORCHAMPION, vi er såååå stolte av den supre pappaen til valpene og sender mange gratulasjonsklemmer til dem begge.

I dag tok vi gjengen med på kjøretur til Elvenes, fortsatt litt piping i bilen, men hjemtur var det bare en som klaget litt.
De storkosa seg på det flotte området som har gresslagt flystripe og ferskvann med deilig sandstrand.
MASSE bilder er lagt inn HER
18 juni:
Det ble tatt stå-bilder sent i går kveld, det hele tok bare 20 minutter, så trening har gjordt underverker.
Bildene finner dere i linken over. (7 uker)

17 juni (7 uker gamle)

Oj, som tiden flyr når man koser seg, rampen er allerede blitt 7 uker og det er bare en uke igjen til de første reiser.
I går kveld fikk jeg klippt dem litt på poter og ører og klippt klør igjen, ikke så enkelt når man holder på alene, men fikk vente til de var veldig trøtte så gikk det greit.
I dag har det vært mye snekring her, de bryr seg ikke om at spikerpistolen smeller og det bankes og sages med storsaga rett inntil valpegården.
De er for det meste ute, men hender de går inn for å sove, nå på kvelden blir det en del mygg og da må vi få de inn for å sove eller blir de full av stikk stakkar.
Ble en liten filmsnutt fra dagens lille tur i sanddungen, nå sitter innkallingen, men jeg brukte ikke plystrelyden som de lystrer best da jeg ikke hadde godis med meg, men de kommer når jeg roper også, Diana og Kate ville ikke komme inn i valpegården, men ville helst leke mere med mamma Ylva og bestemor Wilma.
Håper å få tatt ståbilder i kveld om Dag kommer hjem før de er alt for trøtte ellers så får det bli i morgen.
Videoen finner dere HER.

 

15 juni:
Åååå, så vi kosa oss, været e lækkert og valpene e mye ute.
Det har vært mye støy her så de har måttet sove med smell fra spikerpistolen når Dag har snekra på det nye valperommet. Så har det vært en del harley-støy, Dag har fått mekka ihop harleyèn sin og det kom også storbesøk fra Tromsø på et par harleyèr, det var Tootsies matfar og en kompis som er på en liten ferietur og stakk innom.
Så fikk vi koselig besøk av Tina, Tuva (datter av Wilma) og Tina`s bernervalp, Obelix, på 8 uker.
Video fra besøket -HER
Bilder fra bernerbesøket. -HER

13 juni:
Været er fortsatt flott og heldigvis ikke så varmt lengre.
Har vært en del folk innom og hilst på valpene, i ettermiddag kom et par nabogutter ilag med pappaen sin, valpene synes virkelig om at det kommer unger, de er så morsomme å bite i :-0.

Rampen var i storform i dag og vi tok noen videosnutter, ja, dere vil se at det var nok ikke bare valpene som var gira, mamma Ylva og bestemor Wilma tok helt av i hagen. Wilma ser litt "shabby" ut for tia, uklipt og totalt nedrøyta, MÆÆÆÆN -lykkelig læll.
Var visst en to-beint også som var i det lekne hjørnet ;-)
Videoen finner dere HER og under linken over (6,5 uker gamle)


12 juni (6 uker)

Ettermiddag:

Da har vi vært på kjøretur med rampen, kjøreturen gikk greit, noen pep mer enn andre, men ikke så ille, på hjemtur tror jeg det var Diana og Sarah som ikke roet seg helt mens resten av gjengen snorksov før vi var hjemme.
Turen gikk til Løksebotn der det er en gammel fotballbane som det står agilitybane på.
Der møtte vi Ylva`s familie, noe Ylva satte stor pris på, de fikk også møte cockeren "Enya", flatcoatèn "Shanti" og en stor Pyrineèr "Eila", Wilma fikk også være med, så der var 5 voksne hunder og alle de 7 små.
Kosa oss med en liten piknic med kaffe, brus og muffins.
Valpene fikk prøve seg på tunellen, det syntes de var utrolig morro.
Gjengen har vært veldig trøtte etter vi kom hjem og har sovet i timesvis, bare oppe og vaker for å tisse og spise litt, men nå har det blitt kveld og litt kjøligere og de våkner til liv igjen.
Bilder fra turen finner dere HER

 

Morgen:
Vi bare koser oss i go-været, det har vært så varmt at valpene har først vært aktive på kvelden. Har vært mye besøk, både hunder, voksne og barn. Hadde trivelig besøk i går av familien som skal ha en av tispene, for et trivelig gjeng, valpen skal nok få det som plommen i egget hos dem.
I går kveld kom Ylva`s matmor med familie, gjensynsgleden er alltid stor når hun treffer matmor og hun kunne nok tenkt seg å dra med henne nå. Ylva begynner nå å bli flink til å oppdra de små litt, hun er nødt til å sette grenser så de lærer reglene, de er som engler når mamma sier fra at nok er nok.
Mens vi hadde god hjelp her i går kveld så passet vi på å ta stå-bilder, det er jo alltid en prøvelse, spesielt denne aldren, men det gikk forsåvidt greit, hadde regnet med vi bare kunne bruke et par bilder, men det var bare Charles vi var nødt til å nye bilder på i dag.
Planen er å dra på tur i dag med gjengen, da får de både trent på bilkjøring, treffe folk og komme på en ny plass, skal prøve å få tatt masse bilder.
6 ukers bildene finner dere under linken "6 uker" over.


08 juni:

Hææærlig, endelig er det varmt og deilig, det er bra forskjell på 5 grader og kraftig vind, til nå 20 grader og vindstille, morgendagen blir nok enda bedre, da er det meldt hele 27 grader på dagen :-)
I dag har det vært en del besøk, Piffi, Ylva`s søster har vært og hilst på gjengen ilag med matmor og "mormor".
Så har Ylva`s familie vært innom, etter det kom en liten familie med to barn, men da hadde valpene sovnet skikkelig, det tar på å være liten og få så mye sosialisering.
I kveld skinte sola så fint i valpegården så jeg fikk tatt noen bilder av dem når de leker med kattelekene sine.
Bildene finner dere her.

07 juni:
Regn igjen......men nu kommer godværet, YR melder om 27 grader torsdag, det er nok i varmeste laget, men skal ikke klage.
I dag har Lynn og et barnebarn vært her på besøk, kjempekoselig, er kjekt at noen valpekjøpere ikke bor så langt unna.
Nå i kveld ble det tørt og fint ute og alle fikk bli med på en gårdstur, DET var spennende, og spesielt spennende er jo bestemor Wilma, hun koste seg og strålte av glede da hun fikk være sammen med dem, Ylva som er skikkelig hønemor hadde et halvt øye på gamla og forsikret seg om at alt var vel med småtassene.
Wilma som er mer erfaren med valper, begynte å oppdra dem, hun gaper over snuten deres om de biter henne i pelsen, det forstår de utrolig godt, blir helt rolige og setter seg gjerne foran henne som riktige englebarn, det er så hærlig å se på .
Tok litt bilder som dere kan se HER

06 juni:
Endelig har været snudd og i dag har sola skint og det har vært rundt 20 grader her i dalen. Valpene har vært mye ute, men de får ikke legge seg ned å sove da bakken er rå og kald. Selv om de ikke har lagt seg ute så kom det en urinveisinfeksjon, oppdaget i går at Cate tisset ofte og lite om jeg mistenkte da at noe var på gang, så i morges fikk hun seg den første kjøretur ut i verden, det taklet hun helt fint, la en liten tissedam hos veterinæren så vi fikk sjekket, joda....her var det infeksjon på gang, så nå har hun fått flytende medisin og jeg ser allerede bedring, men hun har vært i toppform hele tiden så har ikke vært så påvirket av den.
Cate taklet vetrinærbesøket med stor ro, fikk reise i flybagen, spiste litt på den og sovna godt, litt godis var det også å få hos veterinæren, så tror nok det hele ble en positiv opplevelse for henne.
Ble en runde kloklipp i dag, klørne vokser fort og det er greit å holde de korte så ikke nerven vokser. Har vært forsinka med veiingen, eller rettere sagt så har det blitt glømt av, men de er nå veid på 5,5 uke, Philip er fortsatt størst og veier nå 3800 g., Charles, vår litte sprettball er minst som vanlig og veier bare 2700 g.
I morgen kommer Lynn og et barnebarn fra Sørreisa, det blir trivelig, gjett om hun blir å se forskjell på gjengen, det er ei uke sia hun var her sist.

Valpenes vekt:


04 juni:
Ylva er ei skikkelig hønemor, ho gir dem sine etterlengtede melkeskvetter og etterpå gulper hun gjerne opp litt av sin mat så hun er sikker på at de skal få nok.
Vi har et ille vær i dag, det blåser kraftig, er bare 5 grader og regner ille mye, så de små har bare vært inne i dag. Men vi har da funnet på litt nytt og spennende likavel. De har fått nye leker i form av katteballer i plast med bjeller i, det var kjempespennende, kost seg med griseører, har blitt klippet litt på ørene og det er tatt 5 ukers bilder, men aleina som jeg er så ble det bare kosebilder med bamser i dag, måtte og passe på når de var passe trøtt ellers var det totalt umulig. Vi trener også på bordet flere gang om dagen, kan ikke si vi er helt klar for ståbilder, men det hjelper med trening i alle fall.
5 ukes bildene finner dere i linken over.

03 juni: - 5 uker

Valpene er nå 5 uker gamle og ligger rett ut her etter mye sosialisering.
De siste dagene har det vært mye folk her og både jeg og valpene kjenner nå at det var godt å slappe av, ja selv Ylva og Wilma ligger rett ut her. Onsdag var det bursdagsfeiring i huset med mange besøkende, mitt favoritt-tanteban, Marina ble igjen her et par dager for å kose seg ilag med meg og hundene.

Torsdag morgen kom min gode venninne Karin og Wilma`s datter Mira og ble til i dag. Vi fikk oss en flott tur i marka med de firbeinte og Marina var selfølgelig med, den jenta kan virkelig gå tur.........det var nesten som vi ble hengende etter i svingene, hundene kosa seg stort og lekte sisten i rasende fart gjennom skogen.
I dag formiddag kom Monica og Wilma`s sønn Bajaz, og mens jeg hadde trivelig besøk av valpekjøpere fra Oslo så tok Karin, Monica og Marina med seg Wilma, Ylva Mira og Bajaz på tur i skogen, tusen takk til dere for hjelpa.
Vi har også hatt besøk av et par familier med små barn, kjempeflott at valpene får bli litt sosialiserte på småfolket.

Det har og vært ny runde med ormekur, like upopulært som vanlig det, men det går da ned.
5 ukers bilder får vente til i morgen, jeg må nok streve aleina med dem så ståbilder blir det ikke, valpene trenger nok litt mere stå-trening før det er noen vits.

Men det ble da en liten videosnutt av valpene når de var ute nå i kveld - VIDEO

31 mai:
SLITNE ROTTER-
De stakkar slitne og skitne rottene måtte nok få seg et bad de også, men snart er de klar til nye kamper:


Har hatt en kjempekoselig dag, fikk besøk av en valpekjøper fra Sørreisa som venter på en av gutta, hun ble også med og gikk blodspor med Ylva og Wilma. Sporene gikk helt greit, Wilma sliter litt med blodopphold og må rundere seg inn igjen, Ylva som ikke er så dreven som mamma bruker litt lengre tid, sikk sakker og sjekker ut ytterkantene av sporet, men følger det godt og tok alle vinkler, etter en liten drikkepause fant hun sporslutt hun også.

"Love is in the air"Buret er på plass på valperommet, så nå får de litt burtrening.


Det er blitt mektig trangt i melkebaren.


Servering på uterestauranten.

Har lagt ut en liten video av "kjøkken-banden"


30 mai:
Det har pøsregna i dag, jeg har vært på jobb og Dag måtte reise ut i dag, men har vært innom og mata og kikka til gjengen.
De fikk seg en tur ut i kveld da det var opphold i bygene, litt piping til å begynne med, men begynner fort å utforske den nye verdenen utendørs.
Fikk også lagt et par blodspor til Ylva og Wilma som vi skal gå i morgen, da blir de så glade så.
Akkurat nå er det mye støy her på kjøkkenet, jeg er midt i kakebaking, men valpene sover like godt de.
De har vært skikkelig matglupske tidligere, men nå har det roet seg litt og de er litt mere siviliserte :-)
Blir været bra i morgen så skal de få være mere ute og jeg håper å få tatt noen fine bilder og kanskje litt film.

28 mai:
I dag har det vært mye sosialisering.
I formiddag hadde vi trivelig besøk av en familie fra Elverum som skal ha en av guttene og i ettermiddag kom Ylva`s familie på valpevisitt, kjempekoselig dag.
Gjengen har vært en del i kjøkkenet i dag og har sovet der ei stund, nå er de snar å si fra at de vil komme ut av valperommet, om ikke lenge så blir det noen turer ut, foreløpig er de så små og fryser fort, men håper det blir noe varmere snart.
Denne gjengen synes det er deilig med magekos så det ble noen "mage-bilder" av dem i dag også.

William og Harry


Charles og Philip


Cate og Diana


Sarah

Har begynt sånn smått med ståtrening så får vi se om det blir ståbilder på 5 ukers-bildene.
Her er i alle fall 4-ukes bildene


27 mai:
4 uker har gått allerede, tenk halve valpetiden her hos oss, nå er det bare 4 uker igjen til de drar ut i verden, selv om det ofte er mye jobb og man blir kjempesliten på slutten så er det også trist når de drar, kjenner jeg gruer allerede, men er sikker på at vi har funnet fram til fantastiske hjem til de små der de blir tatt godt vare på.
Valpene har nå fått seg flere turer inn på kjøkkenet, så spennende med nye plasser og lukter, om været er bra i morgen tenkte jeg de skulle få seg en liten tur ut.
Dagen i dag har vært hektisk, så i kveld er vi helt "skutt", skulle jo tatt 4 ukers-bilder, men det får vente til i morgen tidlig.
De spiser fast føde 3 ganger om dagen nå og det vises på vekta, himmel så de har lagt på seg, nå er det Philip som ligger på topp med sine 2250 gram.

25 mai.
ROTTER HAR INVADERT VALPEKASSEN.

"Tante" Heidi er kommet og hadde med "søraførr-gave" til smårampen, passer på å ta bilde av de mens de enda ser så flotte ut, etterhvert blir de nok en smule "herpa" :-)

De slafser, jafser og eeeelsker mat. Dag tok en liten videosnutt av de i dag da de har fått spise av valpeskålen for første gang, griser faktisk ikke så ille, men hele gjengen fikk et bad litt seinere da de fra før er full av tiss, matrester og avissverte, så deilig å få de reine og håper de holder seg renere fra nå av. Se videoen under linken "3,5 uker" over eller HER så får dere høre et skikkelig slafse-gjeng.

Oppvaskkummen får duge når de er så små.


Så må såpevannet bort, Cate så ut til å nyte spa-behandlingen.


Etterpå ble det oppdagelsesferd på kjøkkenet før det bar inn på valperommet der de fikk sove under varmelampa til de var tørre.
Ylva feiret sin 3 års-dag i går og det vanket selvfølgelig no godt, svenske kjøttboller er en innertier, og "regner det på presten, ja, så dryp det no litt på klokkarn også" så Wilma får mang en liten godis ekstra når Ylva får så mye mat, synes jo så synd i ho som står der og e såååå sulten bestandig, men man får holde formene og passe på så ho ikke blir rund, får nok ta noen ekstra runder i marka også.


I går hadde vi også trivelig besøk av en valpekjøper fra Sørreisa som skal ha en av guttene, Charles ble hodestups forelsket tror jeg, han skulle i alle fall ha full oppmerksomhet og skulle bare kose.
Her er litt bilder fra dagens aktiviteter:

22 mai:
Her feires det......pappa Yunior er i helgen i Ålesund og springer venstrerunder i show-ringen. Det gikk strålende, han slo skikkelig til og ble beste hanne med CERT og BIM, vi er såååå stolte, Ylva og hans små her oppe sender mange gratulasjoner til pappa. I dag er det ny dag og ny dommer, nå skal vi sitte spent å vente på nyheter om hvordan det har gått i dag. En ting er i hvertfall sikkert....VAKKER er han og beveger seg fantastisk.

Mens Yunior fikk vist seg fram i Ålesund, har lille "tante"-Tootsie fått vist seg i Show-ringen oppe i Hammerfest, hun var eneste springer, men dommeren gir ikke mer enn han synes de fortjener av den grunn, Tootsie sprang som en gud og dommeren likte henne godt, det ble CERT, BIR og 3 BIG, vi sender mange gratulasjoner og ønsker lykke til i dag for dommer Lena Stålhanske fra Sverige.


Her på barnerommet går alt bare fint, de får nå små matrasjoner innimellom og alle er overlykkelige for å få litt fast føde.
Sosialiseringen har begynt for fullt, i går hadde de besøk av unge Sarah Peri og mamma Lill Karin som er Ylva`s familie, de skal ha en av tispene som vi skal sameie, men hvilken det blir, ja det vet vi ikke før like før de er leveringsklare.
Valpene er nå blitt flinkere til å søke seg til avisene for å tisse og bæsje, men fortsatt skjer det et og annet uhell på soveplassen, så vaskemaskinen går for fullt, den blir også full av hundehår og jeg får vaske valpetepper i puljevis, så må jeg vaske noe som tåler å bli litt hårete for å få den ren før jeg kan få vasket våre vanlige klær, drømmen er å få en til maskin så kan denne gamle være kun til hundetepper.

20 mai.

Nå har de fått litt større område å bevege seg på, men jeg får følge med så de finner fram til soveplassen, enda er de litt dårlig å orientere seg, men det kommer seg fort.
For dere som har tilgang på Web-cameraet så blir det mer spenning nå, de er godt oppe på beina og har begynt å leke mere med hverandre.
Ylva har kosa seg på lang tur i skogen i dag med meg og Wilma, hun er kommet seg godt i form igjen og pelsen er fortsatt nydelig. I morgen blir det bad og klipp på frøkena.
Vi har styra litt med 3 ukers bilder i dag, det gikk egentlig over all forventning, men så har vi da ikke begynt med ståbilder enda, DA blir det ikke like enkelt, får nok begynne å trene de litt på det.
3 ukers bildene finner dere her, eller under linken over.19 mai.
I dag har jeg vært på jobb og Dag har vært bortreist på kurs, så hundene har vært aleina. Men jeg var hjemme i lunsjtia og matet Ylva og luftet hundene, det er ikke mange dager at vi begge er borte på dagtid, men ikke noe problem så lenge både mor og barn er fornøyde.
Tidligere i dag ble jeg mektig upopulær, nå var det tid for ormekur igjen, "Iiiiack" sa hele gjengen og rista på hodet, men i kveld har jeg retta opp inntrykket.....de fikk nemlig smake fast føde for første gang og ALLE elsket det, ville helst spise mye, men fikk begrense det til ei halv te-skje på hver. Nå håper vi magen synes det var greit og ingen løse mager i morgen. Bruker RC Starter som et startfor, det er veldig lettfordøyelig for små sarte mager.

18 mai.
No begynner det å bli livlig i kassen, de er godt oppe på beina selv om de tipper over ofte. Ser ikke så godt enda, men det kommer seg og nå er hørselen veldig god.
Var en rolig dag her hjemme i går, vår 17-mai feiring var en kjøretur til Lavangsnes med Ylva og Wilma der de fikk springe og kose seg.
Ylva tilbringer nå lite tid i kassen, er bare inne og gir dem mat og vasker dem. Det er helt vanlig at tispene ligger konstant hos de små den første uken for så å bruke mindre og mindre tid der, til helgen er de 3 uker og vi skal begynne med smaksprøver på fast føde, DET bruker være veldig populært hos de fleste.
Bakdelen er at mammaen slutter normalt å plukke bæsjene når de ikke lengre bare får morsmelken, så da blir det mere gris i kassen. De tisser nå for egen maskin og det blir fort vått, har lagt aviser på den ene siden og håper de søker dit for tissing. Magene har vært faste og fine hele tiden, men i dag hadde Diana litt løs mage, Ylva nektet å legge seg i kassen så lenge det gristet var der, skjønner jeg så godt, hvem vil vel legge seg i bløt babybæsj???
Diana fikk en liten stompevask og litt Zoolac (tarmregulerende) og har ikke sett flere løse mager så satser på at hun nok hadde forspist seg.
Har forsøkt meg på video av gjengen i dag, de er litt trøtte så ikke så mye action, men kommer flere videoer etterhvert.
Videosnutt av gjengen.

 

15 mai:

I dag sviktet jeg som oppdretter, blei skrekkelig syk............ja, fikk faktisk et alvorlig tilfelle av FJELLSYKEN :-) Så det bar til fjells i morgest og var nede i ettermiddag, masse sny igjen på fjellet og supert føre. Bilder fra turen finnes her. Mens vi var på fjellet har Ylva`s fantastisk snille familie vært innom her og tatt seg av mor og barn, TUSEN MILLIONER TAKK for at jeg fikk kommet meg til fjells før stria setter inn med de små.
Små og små...nå skjer det mye, øyesprekkene åpnes mer og mer, noen har mye, andre mindre. I dag har de begynt å høre også, full fart blir det i kassen og masse lyd når jeg prater til dem, de søker seg etter min lyd og lukt da de ser alt for lite ennå til å orientere seg med synet.
Blir ingen nye bilder i dag, blitz er vi forsiktige med i denne tiden og trenger godt lys for å få bra bilder.

13 mai (2 uker)
Villdyrene våkner................

Roooooaaaarrr, se så stor og sterk æ har blitt, trur æ e ei løve æ.

Det har vært ei stille uke, alt er bare idyll i kassen, de spiser, sover, sover og spiser. Disse er ikke så store som tidligere kull og er litt mer ujevne i vekt, men alle ser flotte og friske ut, og litt vektforskjell utjevner seg gjerne når vi begynner med fast føde. Lille Sarah er bare 780 gram og må kjempe hardt for de gode pattene, mens William fortsatt ligger i ledelsen med sine 1000 gram.
Sarah får litt hjelp av meg til å finne gode patter så forskjellen ikke skal bli alt for stor.

Nå har vi såvidt begynt å se litt øyesprekker, da blir det mindre fotografering fram til de har fått øynene skikkelig opp, de er veldig lysfølsomme i det øynene åpnes, men har vi gort lys så kan vi ta bilder uten blitz.
De har også begynt å få fart på beina, nå må Ylva skynde seg å legge seg ellers har hun hele gjengen under seg på et øyeblikk.
Har måtte snu valpekassen så åpningen er mot veggen, det begynte å bli fare for at de kom over kanten nå når de har fått beina under seg. Om ei ukes tid fjerne vi kassen og gjerder inn et lite område til dem på rommet.


Begynner å bli full fart i kassen, her er det Diana som regelrett stuper i matfatet.


Denne ukas forsidegjeng: Sarah, William og Diana.
Vi forsøkte med noen andre, men endte opp med disse 3 som var mest trøtte, de andre forsvant fort ut av bildet.
Jeg skrev en liten situasjonsrapport på valpefotografering da vi tok bilder av Am-Car kullet, dere kan ta en titt HER og se hvordan det går for seg. Blir fort noen hundre bilder for å få et par OK av hver valp.

2 ukes bilder av alle finnes under linken 2 uker.

08 mai.
Her går alt supert, Ylva gjør det hun skal og da er det ikke mye jobb på oss for tiden med de små. I dag var hun med på en halvtimes tur i marka, fortsatt et det mye sny her så vi kom ikke så langt før vi måtte snu. Blodsportrening det får vente, tenker vi skal forsøke litt mer med Ylva når valpene er større og hun kan fokusere på litt andre ting enn bare babyer.
I går fikk både store og små firbeinte ormekur, det var ikke spesielt populært blandt de små, noe så fælt hadde de da aldri smakt før, men samme hvor mye de rista på hodet så ble de nødt til å få det ned.
Ylva fikk og besøk av sin matmor Kristin og tante Veronika, Ylva blir i ekstase når matmor kommer, de to har en helt spesiell kontakt og det var med litt blandede følelser av Ylva så at hun dro avgårde igjen, men valpene er fortsatt viktigere enn alt annet og hun kunne nok ikke reist fra dem.

07 mai.
I går var valpene ei uke, det har vært stille og greit i kassen og de vokser og er fornøyde alle sammen. Dette kullet er adskillig mindre enn tidligere kull og det er større variasjon i vekt, de to minste er nå Harry og Charles som veier 520 gram, William derimot som er stappet, veier nå 680. Så lenge alle er fornøyde og virker runde nok i kroppen så er alt supert.
Ylva både spiser og drikker mye, det gjelder å finne riktig balanse i foringen for å unngå for mye melkeproduksjon, men samtidig nok til at hun produserer nok melk.
I går ble hun med på en 20 minutters tur i skogen, ingen problem å få ho med, men når vi snur er hun rask til å komme seg hjem igjen, deilig å se at formen e på topp igjen og ho herjer rundt i skogen ilag med mamma Wilma, trur det må ha vært "Tampen brenner" de lekte da de rasa som gærne igjennom skogen etter hverandre.
Nå har jeg flyttet ut av valperommet, nå går alt så greit og Ylva er kjempeflink mamma, deilig å få sove hele netter igjen.
Dag hjalp meg med 1 ukes bilder av de små, det blir nå ikke så mange spennende bilder, er jo bare et gjeng klumper med 4 føtter som ormer seg fram, og verken hører eller ser.
1 ukes bilder finner dere i linken over, eller dere kan gå inn HER05 mai.
Ylva må fortsatt lokkes ut av valpekassen, har heller ikke all verden av tid til å være ute, men tar seg noen runder på gården, det må da være slitsom å ligge sååååå mye, det er utrolig hvordan tispene ofrer seg totalt til de små i starten.
I natt som Dag hos valpene og jeg fikk meg en veldig god natts søvn, har ikke sovet en hel natt på ei uke, men tror ikke vi trenger å sov sammen med valpene lengre, Ylva er kjempeflink å ordne med de små.
I kveld fikk de første kloklipp, passa på rett etter de hadde spist, det gikk helt greit, bare Cate som helst ville sutte på fingrene og ville ikke ligge i ro.
Har måtte holde øye med den patten med en ekstra liten pupp, den blir fort litt hard, prøvde å få valpene til å ta den, men de nektet, den er vanskelig å få no tak på, men så forsøkte jeg med Philip....han var så flink og sugde seg fast, der hang han vel og lenge, helt til det var tomt. Seinere på dagen kleip han seg fast i den igjen, så ser ut til at han har fått seg en favorittpupp som han får ha helt i fred og jeg trenger ikke bekymre med for at det tetner til og blir betent.

04 mai (5 dager)

Sarah, Cate, Harry, Charles (under), Philip, William og Diana.
Her går alt bare strålende, valpene legger på seg som de skal, disse er mindre enn tidligere kull, men det har ingen betydning for størrelsen som voksen, og den minste av valpene kan ende opp som den største. William har stor matlyst og stiller opp til alle serveringer, mens Harry er den som har lagt minst på seg, men det kommer seg og han er i fin form.
Ylva er i knallform, i dag ba ho mamma Wilma opp til lek ute, de herja ca. 5 min, så orket ikke gamlemor mer, men Ylva virker overlykkelig for å være sååååå mobil igjen.
Tootsie med familie har vært innom en tur, men Tootsie kunne ikke komme inn denne gang, Ylva passer sine små godt og vi lar ikke henne bli forstyrret før valpene er større, men Ylva kommer gjerne ut og hilser på.
Har forsøk å ta litt bilder av de små nå på dag 5.


Slik ser halene ut når kranene åpnes i melkebaren.


Livet består for tia i å finne den beste patten og å sove.


William er stappmett.

02 mai:
Web-camera er vel en fantastisk oppfinnelse, i kveld har jeg vært på kaffebesøk, lånte en laptop og kunne sitte der og holde full oversikt over valpekassen :-)
Ylva`s temperatur har gått litt ned og ligger nå på 38,7 og hun er i fin form. Tidligere i dag da vi var ute en tur syntes hun det var så deilig å røre på seg at hun likegodt tok en piruett på gårdsplassen.
Hun har en ekstra veldig lita spene som det kommer melk fra, denne får ikke valpene til å suge på så den får jeg holde øye med så det ikke blir en blokkering av melkekanalen der.
Ylva har fått enorm matlyst, men jeg får begrense det litt så hun ikke får for mye melkeproduksjon, hun får mat flere gang om dagen og det ser ut til å være akkurat passe da valpene er fornøyde og legger på seg som de skal.
Må innrømme at jeg er litt fjellsjuk her jeg sitter, vi har knallvær for tia, Dag, Linas og Wilma har dratt på telttur til Steinvann og ligger og fisker på isen og går hærlige skiturer, det er frost på natta så skaren bærer godt morgen og kveld. Men koser meg med de små, planter i drivhuset, slapper av og nyter sola på verandaen.
I dag kom "bestemor" Lill Karin på besøk, Ylva ble kjempeglad for å se ho, godt var det også å få hjelp til å få Ylva over i badekaret, det kommer litt "gusse" så deilig å få seg en daglig vask der bak.
Kynningene har gitt seg litt, men har enda litt tendens til å grave, men hun graver heldigvis ikke ned valpene.
01 mai.
Ylva sliter innimellom med litt etterier, det ble nok en hard tørn å få ut den siste så jeg sjekker temperaturen ofte. Virker som at hun får litt skjelvinger og ubehag hver gang hun har vært ute og rørt litt på seg. Håper det gir seg snart. tempen ligger fortsatt og hopper litt rundt 39 som er vanlig like etter fødsel. Ellers så virker valpene fornøyde og fine.
30 april (1 dag)

Her går alt bare strålende med både mor og barn. Ylva`s temperatur ligger nå like under 39 som er normalt etter fødsel.
Valpene spiser og virker fornøyde, noen er litt løse i magen og det vil ikke Ylva vaske opp så da blir det litt mer jobb på meg, gir dem litt Zoolac, en super pasta som regulerer tarmbakterier.
Har tatt noen bilder av de håpefulle, var alene så ikke de optimale bildene, noen hoder er litt uklare.
Så må jeg sende mange klemmer til Ylva`s matmor Kristin, som var med under hele oppblokkingen og fødsel, for fantastisk hjelp under det hele, tenker det var godt å komme hjem og sove litt etter det hele.
1 dags bilder finner dere HER

29 april (dag 61)
18.30
Ja, så va det vår tur å oppleve dødfødt valp. Nr. 8, ei flott veldig hvit tispe var død og vi klarte ikke å få liv i henne igjen.
Ylva hadde litt dårlige rier på slutten og da det drøyde over 2 timer ringte vi veterinæren, hun kom og satte riestimulerende, like etter kom valpen, men det var for seint og ikke mulig å få liv i den.
Etterpå tok vi en tur i røntgen for å være sikker på at det var tomt, greit å vite før man legger seg å sove.
Men vi har da 7 flotte valper, denne gang var det overvekt av lever/hvit. Ser ikke ut til at noen er tan, men er flott tegnet.
Bilder kommer i morgen, akkurat nå er jeg alt for trøtt til å ta bilder.

Det ble arbeidsnavn fra det engelske kongehus:
Nr. 1: William - Sort/hvit hanne født: 10.15 Vekt: 385 gram
Nr. 2: Kate - Sort/hvit tispe født: 10.50 Vekt: 340
Nr. 3: Harry - Lever/hvit hanne født: 11.26 Vekt: 390
Nr. 4: Diana - Lever/hvit tispe født: 13.00 Vekt: 340
Nr. 5: Charles - Lever/hvit hanne født: 13.40 Vekt: 330
Nr. 6: Sarah - Lever/hvit tispe født: 14.04 Vekt: 350
Nr. 7: Philip - Lever/hvit født: 14.30 Vekt: 380
Nr. 8: Dødfødt tispe. Lever/hvit

13.15
Nå har det kommet 2 til. En lever/hvit hanne og ei lever/hvit tispe.
Fødselen foregår midt under det store kongelige bryllup i England så det blir da eng. kongehus-navn til arbeidsnavn.
Til nå har William, Cate, Harry og Diana kommet til verden, det er nå ikke fritt, men hvor mange er igjen....??? ja det er det store spørsmål.

11.10.
Da har to kommet til verden, en sort/hvit hanne og en sort hvit tispe.
Ylva har ikke vært så ivrig å slikke dem rene så vi får hjelpe til, de er sterke og patter godt begge to.

09.30
Da er vi i gang. Hun har nå små oppblokkingsrier.

08.00
Ja, hær sett vi no da, blei lite med søvn i natt. Ylva har hatt oppblokking hele natta, graver litt, peser og piper litt. Temperaturen har hoppet litt opp og ned og er nå 37.25. Nå håper vi den stiger snart og at fødselen kommer i gang på dagtid.
I går kveld spiste hun en halv kyllingfilet, den kom opp igjen like etter, har forsøkt med en halv til nå så får vi se om hun holder på maten. Hun er slank så hun trenger all den næring hun kan få, men det blir nok ikke så mye spising før fødselen er ferdig.
Vi får kose oss med kongebryllup og kanskje det kan bli arbeidsnavn fra det engelske kongehuset, vi skal nu spekulere litt på det.
Har fundert litt på stamboknavn, mulig det blir tema naturfenomener, der er det mange flotte å velge i.
Men først skal vi no ha de ut her..............kjenner jeg blir utolmodig nå og synes synd i Ylva som må slite så lenge.

28 april (dag 60)
Kl. 20.00:
Det e no et slit med deinna oppblokkinga, tempen e fortsatt lav og Ylva peser og har problemer med å finne god liggestilling.
Matmor Kristin har nå kommet fra Tromsø for å være med på fødselen og Dag er hjemme i 23 tia i kveld, hadde jo håpet på småtasser i løpet av denne datoen da "Tante" Heidi har bursdag i dag, vi gratulerer såååååå mye.
Nå får vi se om det skjer noe i natt eller om hun venter helt til i morgen, tviler på det blir noe god nattesøvn uansett.

Kl. 11.00:
Nå på formiddagen har hun fotfulgt meg, vil visstnok at jeg skal være sammen med henne, tempen ligger fortsatt på 37.2, hun har hatt en runde i valpekassen og for første gang har jeg sett anbtydning til graving og riving i pleddene, regner med det blir mindre søvn til natta som kommer.
Utrolig hvor mye fornuftig man får gjordt i ventetiden, har fått vaska og rydda en hel del, blir vel nok å henge fingrene i når valpene vokser til så da er det kjekt å ha fått unna litt "vår-onn" i heimen.


Kl. 08.00
:
Det har vært ei rolig natt og jeg har sovet godt, Ylva har sovet og vært helt rolig.
Temperaturen hopper litt opp og ned og var nå på mårran 37.2, det er ganske lavt, men regner med den faller litt mer før det setter i gang. Hun kommer gallopperende over tunet når vi er ute, så er fin og sprek.


Synes ikke det er så stor forskjell på magen fra 8 ukers bildet, men nå er den godt nedsunket.
Hun er god og rund over magen, men synes ikke hun virker diger så har tro på 6 pluss/minus.

27 april (dag 59)
Stille og rolig foreløpig, Ylva sov godt i natt, men ville helst ligge på det kalde soveromsgulvet.
Tempen hopper litt opp og ned, var nede i 37.3 nå i morgest, men regner med den vil komme enda lavere før det setter i gang.
Hun og Wilma har nettopp vært ute en tur, mamma Wilma var i skikkelig lekehumør og tror dere ikke Ylva heiv seg med i leken med stormagen, full fart, men det varte ikke så lenge før Ylva måtte gi seg. Men hun er i alle fall i fin form og har ingen problem med å komme seg opp og ned trapper. Er jo bare dag 59 så tror nok det drøyer enda før oppblokkingen starter.

26 april (dag 58)
Endelig er Ylva kommet, hun blir her nå til valpene leveres. Magen har nå begynt å sige ned og har fått "pæreform". Det er vanskelig å finne god sovestilling og hun velger som oftest å ligge på glatte gulvet, er nok litt mer avkjølende enn å ligge på teppene. Det yrer av liv, legger man handen på magen så kjennes valpene godt.
Hun er absolutt ikke fet, men har hatt god matlyst hele tiden, men nå går ikke maten så fort ned, tørrkuler er ikke så fristende lengre og hun får mye annet for hun trenger det lille ekstra nå.
Har spekulert litt i kull-tema og har funnet mange fine navn i naturfenomener, vi får se hva det blir til, tar gjerne imot tips.
I dag har vi feiret med vafler, mamma Wilma fyller nemlig 7 år i dag, fortsatt sprek som en fole, men verdig som en voksen dame.

24 april (8 uker drektig)

Å, som tia flyr når man hygger seg, jeg og Wilma har nå vært på fjellet i mange dager og kost oss med fine skiturer og Wilma har søkt opp masse ryper. Nå var det godt å komme hjem å dusje og vaske alle illeluktene turklær.
Ylva er nå 8 uker drektig, hun sover mye, men matlysta har vært på topp hele tiden. Tirsdag kommer hun hit og blir til valpene er levert.
Kristin har igjen vært supersnill og tatt bilde av hennes mage 8 uker drektig, hun vokser og vil nok få det tungt til uka, ikke lenge til magen senker seg.

Den siste uka før fødselen intresserer ikke tispa seg for stort sett annet enn å hvile. Hun blir stille og er mindre sosial enn vanlig. Ofte er også apetitten mindre enn vanlig, og et par døgn før forventet valping bør man gi litt mindre mat enn vanlig.
Døgnet før valping er det vanlig at tispa ikke vil ha noe mat.
En tid før valping begynner hun å grave, samle håndklær, tepper og det hun måtte ha tilgjengelig i valpekassa.
Dette vil hun holde på med i 1 - 48 timer ( vanligvis 6-12 timer) før fødselen begynner. Dievortene kan være veldig varme og spente- Området rundt skjeden blir stor og slapp, bekkenmusklaturen blir også så slapp at det synes.


8 uker drektig.


Slik ser jeg ut - 7 uker drektig.

Slik ser magen ut på 6 uker:

Sammenlignet med 5 uker så har det skjedd litt forandring:

2 uker drektig:

19 april.

Jeg har vært til fjells i flere dager ilag med Karin og Mira, Monica og Bajaz var med fra fredag til lørdag. Det var for det meste skikkelig snystorm og dårlig sikt, men kom opp på ski-tur hver dag og kosa oss stort i den varme hytta om kvelden. I dag ble det faktisk strålende vær og vi kom oss ut på tur kl. 09.00, var godt å komme hjem i ettermiddag og få en etterlengtet dusj.
Kristin har vært så snill og tatt "7 ukers" bildet av Ylva. Hun vokser og vokser, har enda ikke hatt noen matvegring, men har enorm apetitt, måltidene blir delt opp i flere måltider ettersom magen vokser og plassen blir mindre.
De har nå begynt å kjenne bevegelse fra valpene, det er så hærlig å kjenne de små som sender en fot ut i handa di.

Hva skjer der inne?:
De er nå ca. 107 mm. Kroppen er velproporsjonert. Forbening av de siste ben i skallen, ambolten i mellomøret og hvirvelsøylesentra.
På dag 55 (ca. påskeaften):
Ca 144 mm.
Alle melketenner er forkalket, og nedre første molar forkalkes (permanent tann).
Skjoldbruskkjertelen, sacralben 1 og 2 (korsben) , alle ribben, virvler og sentra.

10 april (6 uker)
Først og fremst må vi sende store gratulasjoner til kommende pappa Yunior som med sin fører Helge gikk til en ny 1 premie på blodspor i helga, dette var en ordinærprøve så nå mangler de bare en 1 premie til før han får Championtittelen.


Ylva har vokst en del siste uka, nå ser man tydelig at hun er drektig og er utfyllt i buken. Hun er i fint normalt hold og har stoooor matlyst. Uka som kommer vil hun få maten fordelt på 3 måltider pr. dag da det blir mindre plass i magen ettersom den vokser.
Hun oppfører seg også mye mer drektig nå, orker ikke herje så mye med andre hunder, har full fart i starten på tur, men dabber fort av i lunte-tempo.

Tispene får et spesielt blikk når de er drektige, ser liksom litt mer "verdig" og voksen ut.

 

Hva skjer i løpet av kommende uke:
Tispa vil begynne å bli " stor", og melkeproduksjonen kan komme i gang. Dievortene er oppsvulmet, hun slikker dem ofte, det kan dryppe melkedråper ( hun herder dem)


45 dag ( onsdag 13 april):
Ca. 86 mm. Fargemarkeringene kommer til syne, og pelsen begynner å vokse. Forkalkninger av de nedre premolarer, videreutvikling av knokler i
hvirvelsøyle og bekken.
Forbeiningen i knoklene har kommet så langt at man fra 49. dag (ca. søndag 17 april) kan se fostrene på røntgenbilder.
Poter og tredeputer blir ferdige, fostrene ser ut som valper. Fra nå av skal de bare bli større, de kan ennå ikke overleve utenfor livmoren.
I løpet av uken vil de vokse fra ca. 73 mm i begynnelsen av uken til ca. 105 mm i slutten av uken.
3 april (5 uker)
Tenk at det er gått hele 5 uker sia jeg og Ylva var i Trondheim. Ylva begynner å se mer drektig ut og virker litt uvel, men matlysta er på topp.


Hundefoster 39 dager gammelt (ca. 07 april)

Fra 5 til 6 uker:
Avhengig av hvor mange valper hun har, begynner buken å bli større enn normalt. Dievortene får en svak rosa farge og begynner å svulme litt.

I begynnelsen av denne uken skilles alle tær, og i slutten av uka dannes klørne. Nå forlater fosterets tarmsystem navlestrengen og finner sin endelige plass i bukhulen.
De ytre kjønnsorganer begynner å forandre seg til hun- og hannkjønnsorganer. Værhårene som i forrige uke ble anlagt, vokser ut.
Øyelokk og øreflipper vokser denne uka så mye at de dekker øyne og øreganger.

 

Kristin har vært så grei og tatt nytt "mage-bilde" av henne.

5 uker drektig, hun ser faktisk bredere ut over ribbeina og det er uten at hun har lagt på seg, normalt ser man mest forskjell over buken da den blir mer utfyllt. Fra nå av begynner hun å vokse mer i omfang.
Kristin har forresten hatt en ny prat med Ylva og hun kunne fortelle at det blir 8 valper, æ blir vettaskremt om hun har rett, da er den lille damen smartere enn vi har godt av :-)2 uker etter parring og ingen antydning på drektighet .


Hva skjer fra 4 til 5 uke:
Nå vil tispa vanligvis tydelig vise tegn på drektighet ved endret adferd, men det er ennå ikke synlig på buken, og man kan ikke lenger kjenne valpene slik man kunne i uke 4. Den mest risikofylte tiden, hvor kjemikalier og andre stoffer har kunnet skade fosteret, er over.
Tarmsystemet begynner å dannes, men det befinner seg ennå i navlestrengen. Øynene anlegges, øyelokkene formes og øreflippene vokser seg så store at de nesten dekker øregangen.
Værhårene over øynene og på overleppa anlegges. De ytre kjønnsorganene begynner å utvikles, 5 par dievorter, samt melkekjertlene dannes. Potene begynner å utvikle seg, til det som senere blir tær og tredepoter.
Ganen lukker seg på 33 dagen, og faren for ganespalting er nå over.


30 mars (halvgått)
Ylva har nå vært med oss et par dager på fjellet og kosa seg på skiturer og mye kos.
Måtte no inn her og rette litt på mine forrige skriblerier, var nok litt småstresset da jeg sto klar til å ta skia fatt til fjells.
I dag drar Ylva tilbake til sin familie og blir muligens dær til over påske, da må hun flytte inn hit igjen for å få sine små. Ylva er ofte her hos oss og regner nok dette som sitt andre hjem, så det er ikke noe problem for henne å komme hit for å få sine valper og være her i 2 måneder, matmor Kristin blir nok også med på fødselen.
Hun vil nå snart begynne å vokse i magen og se mer drektig ut. Har ikke hatt noen matvegring, men det kan fortsatt komme, akkurat nå er hun bare sulten hele tiden. Hun får litt variert kost utenom tørrforet noe hun setter stoooor pris på, er absolutt ikke for rund så tenker vi skal gi litt ekstra nå når vi vet det blir et passe stort kull og mulig flere enn vi kunne se på ultralyden.


Hundefoster 25 dager gammelt.
Ylva`s fostre er nå ca. 30 dager og omtrent 2,5 cm.

28 mars - ULTRALYD
Ja her blir det valper :-). Ultralyden i dag viste helt klart 5, mulig et par til, men vanskelig å se.
Nå blir det spennende å se hvor mange, hvilke kjønn og farger det blir.

Veslemøy kunne konstatere at Ylva er drektig allerede før ultralyden.


Ylva`s familie og våre kommende forverter (om det blir en tispe som vi skal beholde) var selvfølgelig med på ultralyden.


Prøvde å ta bilde av de håpefulle med kameraet, ble litt gjenskinn av blitzen,
men vi ser tydelig en valp inne i en av de sorte blærene øverst i bildet.

27 mars (4 uker sia parring)
Ja, så satt vi no hær.....og kikker no på på den lille damen,.... drektig???... Hmmmm, tror det, men sikker e æ ikke. Ho ser ut til å ha fått litt struttende pels på sidene, har spist et par måltid litt roligere, ellers har matløsta vært stor, pattene har endret seg, sover mye mer, har fått et mer verdig og voksent blikk og slimer noe dær bak, altså, faktisk mange tegn som kan tyde på drektighet. Men for å være sikker blir det ultralyd i mårra, sååååååå spennende :-)

21 mars (3 uker sia parring)
Lite å fortelle.....Ylva elsker fortsatt mat og er i super form, MEN.........hun sover, sover og atter sover inne, Kristin sier hun sover mye mer enn normalt, det lover godt og vi har stor tro på at noe er på gang.
Om litt over ei uke regner vi med å få tatt ultralyd.


Ylva tar livet med ro og viser ikke mange tegn på drektighet enda.

09 mars (1,5 uke sia 1 parring.)
Hmmmm.........tjaaa, og atter hmmmm???
Ylva kasta opp i dag, noe hun kun har gjprdt en gang før i sitt liv, så absolutt unormalt for den damen.
Men det er bare 1,5 uke sia parring så det er vel tidlig å bli uvel, men hvem vet. Hadde dette vært 1 uke framover så hadde jeg tatt det som et meget godt tegn til drektighet. Vi får se positivt på det og ta det som et godt tegn :-)
Ylva har forresten fortalt Kristin at det er småtroll på gang i en fortrolig samtale de hadde her om dagen :-))))

Ja, så va vi tilbake igjen i nord etter fantastiske dager i storbyen Trondheim.
Hva skulle man gjordt uten hyggelige hundevenner.
Turen startet på dag 11 i løpetida, jeg ble hentet her hjemme av Kristin, to av hennes søsken og selvfølgelig Ylvamor. Turen til Tromsø tok vel 2,5 time, Kristin fulgte meg og Ylva til flyplassen, før vi sjekket inn kom en av våre valpekjøpere med sin håpefulle og hilste på, praktisk var det at han er ansatt på flyplassen og både jeg og Ylva fikk skikkelig VIP-behandling. Godt var det at Ylva slapp å leveres så tidlig før flyavgang, tusen takk til Trond for super service.
Flyturen ned gikk fint, det var første gang Ylva flyr så man er alltid spent når man får de utlevert igjen, men det gikk helt fint. Landet på Værnes kl. 23.00, her sto Yunior`s matfar, Helge, og ventet og hadde Yunior med i bilen.
Jeg hadde regnet med at Ylva sto litt tidlig så vi ville se om det kunne bli klaff første kvelden, så vi stoppet på parkeringen til Sparkjøp halvveis mellom Værnes og byen, det gikk ikke verre enn at kl. 00.10 hang de fast og forlovelsen var et faktum. Så hærlig at parringene kan skje mest mulig naturlig uten for mye innblanding.

Ylva og Yunior var oppover ørene forelsket og hun var overlykkelig etter parringen.
Så var det bare å komme seg i seng på hotellet som ligger midt i byen.

Ylva synes hotellivet var meget komfortabelt, her kunne vi ligge og se på VM og nyte livet.

Neste dag ble det noen shoppingrunder mens Ylva "kula han" i storsenga, og selvfølgelig noen runder med Ylva også.
Utpå ettermiddagen kom Helge og henta oss, først bar det en tur til Tyholttårnet der vi spiste en lækker middag, og vilken flott utsikt, nå fikk jeg sett hele området da tårnet brukte en time på å gå rundt.

Helt klart -verdens triveligte mann............Helge :-)


Fantastisk utsikt i et nydelig vær.


Etterpå bar det hjem til Yunior.

-Yunior serverte friskt vann og mye kjærlighet til Ylva.

Helge hadde satt på kaffen, men den rakk ikke trekke seg færdig før rampen hang sammen igjen og det må man vel kunne kalle for selve bryllupet.
Kosa oss med kaffe og kaker og VELDIG fornøyde hunder.


Utpå kvelden kom Buster`s familie og hentet meg, Buster en en bror av Ylva som bor i Trondheim, han har jeg ikke sett sia han var 8 uker så det var såååå morro at jeg fikk komme og hilse på han.
Han var den kraftigste valpen i kullet og han er fortsatt en kraftplugg, kjempesøt og med halskinn til minst to :-), men viktigst av alt......frisk og et hærlig gemytt, han har forresten begynt å hjelpe til under hjortejakta sammen med matfar.
Bider av Buster finnes på hans egen side.

Neste dag ble det nye runder i byen for å slå i hjæl tia, men et koselig avbrekk da Helge inviterte på lunsj.


Utpå ettermiddagen kom både Helge og Yunior og henta oss og det ble en flott tur i marka.

På tur i bymarka.


Prøvde oss på ståbilde ute, men Yunior syntes det var bortkastet tid når Ylva sto høyløpsk i skogen.


Her har beveren gått "bersærk" i skogen.

Etterpå bar det til Helge for å spise pizza, nå valgte vi å la hundene ligge hver for seg så vi kunne få pizzaen i oss før de fikk nyte hvetebrødsdagen, og joda.....ikke før hadde vi fått ned siste bit så hang de dær igjen.

De nyforelskede i het omfavnelse.


Fikk selvlysende øyne på mange av bildene som "red eye" tool ikke klarer å fjerne.

Vi strevde litt med å få tatt noen hode og stå-bilder av gutten, ikke så enkelt da han hadde heeeelt andre tanker i hodet.
Men her er da noen.


En vakker kar på 2 år.Desperado`s Yunior 2 år.

Siste dag kom Helge og henta oss i 15 tia, vi stakk en tur innom Yunior før vi dro til flyplassen for å se om de fortsatt var interesserte, og DET var de. Ikke før var vi kommet innenfor døra så hang de sammen igjen, blir det ikke valper av dette så vet ikke jeg.
Flyet var over en time forsinka så det ble ei stund å vente, men fikk vente til 30 min før avgang med å levere Ylva inn.
Flyturen var "et kapittel for seg". Vi mellomlandet i Bodø, her var det uvær, med oppi 60 knop i kastene, tankene mine gikk til Ylva som satt sammen med bagasjen i voldsom turbulens ved nedstigningen til Bodø. Vi ble stående lenge der før vi kom videre og vinden reiv i flyet hele tia, bakkemannskapet holdt seg fast som best de kunne. Landa ikke i Tromsø før nærmere 22.00 om kvelden og var veldig spent på hvordan Ylva hadde taklet turen, men hun virket helt fin, kom seg av buret og det første hun så var en engelsk setter-hanne og ho var ikke sein med å by seg fram........deinn floksa :-0.
Vår snille forvert, Kristin, sto klar i Tromsø og tok imot oss, tror de ble like glade begge to for å se hverandre igjen. Kristin hadde laget deilig taco til oss. Neste morgen kjørte hun meg til bussen og jeg var vel hjemme hos Wilma 3 timer etterpå.
Tusen takk til Helge og Yunior som gjorde Trondheims-turen vår fantastisk, bedre service skal man lete lenge etter (det syntes Ylva også).
Mer nytt kommer så snart vi har "speiller-nytt" å fortelle :-)