VALPEDAGBOK


- for Ylva & Citrix kullet:

Informasjon om foreldre finner du her.

Videosnutter:
2 uker gammel
2,5 uker gamle.
3,5 uker gamle
6 uker -på verandaen
6 uker - i stua.

Div bilder:
Badedag 4 uker.
Tur til Bekkebotten 6 uker.
Tur til Elvenes vel 6,5 uker.
Valpetesting nesten 7 uker.
Pappavisitt 7,5 uker
Elvenes nesten 8 uker
Tur til Flåget 8 uker

UKESBILDER AV VALPENE FINNER DU I LINKENE UNDER


27 september:
Kiwi (Bruno) har flyttet til sin nye samboer Tina i Harstad.
Det var "bestemor" Eirin som hentet han her, turen gikk supert, et tissestopp ellers ingen problem.
Han har fått mye burtrening før han dro så det å sitte i bur er helt greit nå.
Tina har ordnet seg med litt ekstra fri nå så de to skal bare koooose seg sammen. Kiwi sameies med oss og vi blir nok å se en del til han etterhvert.
Tina`s familie har også to springertisper fra oss (Bella og Tuva).
Vi ønsker Tina lykke til med sin nye samboer.

20 september:
Var og hentet vilkameraet i går og hadde stort håp om å få et blinkskudd av gaupa, men neida, var ikke rare restene igjen da jeg satte opp kameraet så det ble bare ørn, ravn og kråkebilder.

Se flere bilder HER

19 september:
Førr et rotehode æ kan være.........har jo ikke lagt ut bilde av Capito`s (Justin) familie.

Her er Capito`s flotte familie.
Har fått flere rapporter fra dem og det går kjempefint. Han har funnet seg godt til rette og har store områder å utforske.
Han har hatt besøk av Tara, ei springerfrøken fra knl. Kahill, gjett om det var stas.

 

18 september:

Gikk tilbake til lammekadaveret ilag med viltnemda på kvelden, viste seg at det var gaupe som hadde tatt lammet. Det var nok nylig nedlagt da jeg og hundene kom og rømte nok vekk.
I går gikk jeg og hundene tilbake for å sette opp viltkameraet, men var ikke mye igjen av skrotten, mulig gaupa har vært og spist sin andel i løpet av natten, men der var og fullt av ravn og ørn som forsynte seg.
Hundene måtte rett i badet da vi kom hjem, de hadde vært og snusa rundt i all "gørra" av vominnhold m.m og lukta blæææææ.

Kiwi er og kommet tilbake etter et par døgn hos sin nye eier, hun skal jobbe litt intenst i en ukes tid så får hun opparbeidet seg litt ekstra fri til han kommer onsdag i neste uke.
Blir litt mer liv i heimen med to valper og jeg ser nok fram til å ha bare Selma her, er så mye enklere og roligere da.
Har begynt å trene litt med klikker og i ettermiddag skal vi ta turen på hundetrening igjen.
Mamma Ylva var her fra torsdag til tirsdag, det var stor gjensynsglede. Morro å se samspillet mellom de voksne og valpene.
Wilma hentet en bamse, inviterte Ylva med på drakamp, det endte med at valpene heiv seg med så den stakkars bamsen fikk hard medfart med 4 som dro i hver sin retning.
Ylva er reist hjem igjen og nå har Wilma styring på rampen, hun er så veldig korrekt i sitt språk, blir det for mye herjing inne så går hun imellom og stopper det, når de roer ned så legger hun seg gjerne på gulvet og koser seg med dem, men å bite vilt på bestemor....nei det aksepteres ikke, da får de raskt beskjed.

16 september:
Vi feirer 10 ukers dagen til Selma, og gaven.....ja det ble et aldri så lite blodspor på ca. 7 meter med godbiter i sporet og elgøre på sporslutt. Gjett om det var ei som var stolt over funnet sitt og bar øret ned fra skogen selv.

Selma 10 uker trener blodspor.

Ylva og Wilma ble med på en lengre tur i marka, også de fikk sin "blod" -opplevelse.
Hundene begynte å være no voldsomt, jeg oppdaget og at flere ørner skrek en masse et stykke unna. Regnet med at her måtte det være et kadaver.
Hundene viste vei, de var yre og oppgiret samtidig som de var litt vare, så tanken slo meg at her lukter det nok litt rovdyr også.
Etter 5 minutter kom vi fram til et lam som var revet ihjel, kan ikke være så lenge siden for mammasauen sto fortsatt i nærheten og tittet på oss.
Hva som har angrepet det er ikke så greit for meg å si, men har snakket med vilnemda og sendt dem bildene, mulig jeg drar ut for å vise dem kadaveret litt senere.

Halsen er revet nesten over og det er laget hull i vomma, ser ut som et dyr har markert med avføring oppå vomma også.
Kan det være jerven??? Om det er avføring fra rovdyret så tror jeg ikke det er bjørn, da skulle vel avføringen ha vært noe annerledes da bjørnen fordøyer maten dårlig.
Ikke så morro for lammet, men ble en spennende dag i skogen for hundene.

I går kveld kom Tina og hentet sin nye samboer "Kiwi" (Bruno), han skal være i Lavangen sammen med henne et par dager, men flytter ikke skikkelig før den 25, så vi har enda litt over en uke sammen.
Selma sov første natt alene på valperommet i natt, heeeeelt problemfritt, to klynk så sova ho og jeg fikk vekke henne i morgest, ingen tissing eller noe inne, bare strålende fornøyd og sulten.

15 september:


Så var det den arbeidsfordeligen igjen.......mamma Ylva er her og tar seg av småtassene som er igjen her....og hva gjør pappa Citrix???
Jo han koser seg på rypejakt sammen med en jeger som vanligvis jakter med sin Gordonsetter-hanne, begge hundene er med og jegeren kunne fortelle om en springer med et veldig godt søk, opp og ned skråninger i ulendt terreng og meget ivrig på å apportere, nå gjenstår bare litt trening på avleveringen så er det perfekt :-)
Etterhvert tror jeg nok flere jegere oppdager hvor flott springeren kan fungere på jakt i tillegg til ALT det andre de er supre til.

I går reiste Prikken til sin nye familie i Harstad, der skal han nok få det supert, kanskje får han forsøkt seg på jakt etterhvert. Han regner jeg med vi får sett igjen og kanskje får vi eierne med på en og annen utstilling etterhvert.

Matfar og guttene hentet hjem sin nye kompis "Prikken"
De får tenke litt på hvilket navn han skal få, er ikke enkelt,
er så mye fine hundenavn og helst skal det være et som passer akkurat den hunden.

Bruno heter nå Kiwi, Tina har spekulert lenge og kom fram til at Kiwi er fint og lett å bruke. Må innrømme at jeg roter litt enda når jeg roper, blir gjerne bruuuuu...eeee.....KIWI kom.
Men går fort å venne seg med nytt navn både for oss og han.
Trener dem litt individuelt så de ikke skal bli så avhengige av hverandre, litt burtrening, bilkjøring, lek med de voksne m.m.
Mamma Ylva har vært her i helga og gjensynsgleden var stoooor både fra valpenes side og ikke minst mamma Ylva.
Hun og Wilma jobber godt sammen og begge er flinke til å sette grenser for dem samtidig som de kan leke og kose seg med dem, Wilma er ikke så lykkelig for å bli overrumplet når hun har lagt seg til å sove og vil helst ikke ha noen knøende oppå seg da, det har de lært fort, hopper forbi henne og stuper heller oppi senga til mamma.

Kiwi (Bruno) får litt mammakos.

11 sept.
I dag har valpene fått mye sosialisering.
Karin og Mira kom opp i går kveld og blir et par netter her.
I formiddag tok vi en tur med store og små firbeinte til Elvenes igen så de fikk springe av seg litt galskap, tror nesten det var de voksne som var mest gale i sanden.
I ettermiddag tok vi de 3 valpene som er igjen her med til Setermoen på hundetrening, blei mange inntrykk, treningen foregår like ved E6 med mye tungtrafikk, disse er ikke så vant med trafikk da vi ikke har noe her på gården, litt lav holdning når de første trailere dundret forbi, men ga seg fort. Mange rare hunder fikk de sitte å se på, men ingen problem å få kontakt, så vi trente litt kontakt utenfor ringer der de andre trente utstilling.
Var vått og kaldt og det varte ikke lenge før de frøs skikkelig så vi fikk opp varmen i bilen og la dem der.
Det var trøtte, slitne valper med hodet fullt av nye inntrykk som stupte i køya i kveld.

Nå er alle valpene lovet bort, Prikken skal flytte til Harstad, Selma blir her på kennelen og Bruno beholder vi halvt eierskap på sammen med ei trivelig dame som akkurat har tatt jegerprøven, han skal og bo i Harstad, men blir å treffe han ofte.


Dette bildet sendte Dag meg. Han reiste på jobb i går via Gardermoen og hadde Luna (Dotti) med seg, hun oppførte seg eksemplarisk, var fornøyd og sov hele veien, taklet alt med stor ro.
På Gardermoen ventet en trivelig familie fra Vestlandet på ho, det var full klaff mellom dem og Luna krøp godt opp i fanget på sine nye eiere og sov videre.
Ble en lang reise for den lille damen, fra kl. 08.00 på mårran herifra og var ikke hjemme i Lærdal før det var kveld.
Men hun oppførte seg så fint, sov for det meste, kom hjem, hilste på husets hunder og ble godvenn med katten.
Nå ønsker vi henne og familien lykke til videre, og vi regner med hun blir å se på en og annen sporprøve i framtiden.

08 september:
Hipp hurra for pappa Citrix som ble Norsk utstilling Champion i dag.

Citrix 2,5 år med sin unge og meget dyktige handler Maren på 16 år.

Bruno har vært på tur med "tante Stine" igjen, han har fått super sosialisering da han var med på Lavvoselskap i sørreisa, sjarmerte alle på sin vei og var så grei å ha med seg, sovnet på et reinskinn bak ei go varm rompe, sov der til han skulle spise i 22 tia, oppe og spiste, bæsja og tissa og la seg til å sove igjen.
Han sov hjemme hos Stine i natt og kom ikke hjem før utpå dagen i dag. Så kjekt å få så god hjelp til sosialiseringen av valpene.

07 september:
I går dro vi en tur til hytta med hele gjengen, på DÅRLIG traktorvei i Landroveren ble det en skikkelig humpete tur, gikk helt greit, et par småpip, men de la seg ned etterhvert. Og gjett om de var glade da de fikk komme ut på hytta, store områder å springe på, jeg gjorde et tappert forsøk på å holde de innenfor inngjerdinga, men den kampen tapte vi fort, de er jo så små at de går like gjerne gjennom gjerdet.
Sprang rundt og storkoste seg i høstlyngen, MEN........gleden varte ikke lenge, en titt opp på himmelen gjorde at jeg fikk panikk, ei diger ørn hadde oppdaget de små og sirklet seg inn over dem, så det bar full fart inn i buret igjen. Det var et gjeng passelig misfornøyde valper som satt der og så ut på de flotte områdene å springe på.
Vi tok oss en kaffe på verandaen, sjekka at ørna var dratt og tok de heller med en tur i skogen imellom trærne, Wilma i fortroppen og vi som baktropp, må innrømme at æ gikk for det meste å kikka opp på himmelen i tilfelle ørna dukket opp igjen. Men de fikk seg en fin skogstur før det bar avgårde hjem igjen på humpeveien.
Et gjeng trøtte valper stupte i seng på valperommet.


Ingen vits å lukke porten "Olde" vi går jo bare gjennom hær :-)


-puh......den leie bakken.


-hær var da mye deilige sjokoladekuler....eller rettere sagt sauepærler.


Matpause for de som har tid til det.

Senere på kvelden kom Tina og hentet Prikken som skal være på sosialisering i Lavangen i helga, der får han treffe unger, katter, andre hunder, hester og sauer, tenker han har ei hærlig helg, han kommer hjem igjen i morgen, men hvem vet kanskje han forelsker seg helt i Tina og blir med til Harstad etterhvert om alt skulle klaffe.

I dag ble det bad og klipp på Lina (Loppa) som ble hentet av sin familie. Hun blir boende i Målselv ikke langt unna pappa Citrix, er ikke så langt herifra heller så vi blir nok å se henne innimellom.
Hun har fått masse nye leker, ullskinn, sele, bur og bånd og tenker hun skal få det fantastisk hos dem, de bor landlig til og hun får løpe mye fritt rundt på gården.


"Lina" med sin familie.

04 september:

Det ble en tur igjen i ettermiddag på gjengen. 5 i buret bak i Landroveren og Luna (Dotti) i flybagen i baksetet med Sunniva og Wilma, turen bar til Flåget denne gang.
Ble en liten bildeserie av valpene i nydelige høstfarger. Men de fleste bildene som ble tatt var uklare, ikke så enkelt å få fokusert på valper i fart, men noen ble det da, de finner dere HER


Kabalen begynner å gå opp, har ikke vært lett å bestemme hvilken frøken som skal bli her i kennelen, men nå er valget endelig tatt....det blir Spetta. Men hun fortjener et bedre hverdagsnavn og det har vi da enda ikke klart å finne fram til, vi får vri de små grå litt i kveld.
Bruno har fått mye sosialisering, Stine har hatt han hjemme hos seg et par netter, han har taklet det helt fint og har sovet helt til i 06 tia, en tur ut å tisse og bæsje, så sove litt til, ingen tissing inne.
Resten av gjengen får også individuell sosialisering, det trenger de nå.
Dotti, eller Luna som hun nå kalles, har vært ute på kjøretur i flybagen så hun får bli vant til den, en tur innom sprotsbutikken ble det også for å hilse på litt fremmede, gikk helt supert.

To har reist til sine familier.
Tilbakemeldingene har vært supre, begge har slått seg godt til ro i sine nye familier og alt går bare fint.
Lille Cagna (Tanga) er enda på reise, hun skal den lange veien til Oslo og reiser i campingbil sammen med en trivelig springerhanne som heter Eley.


"Canga" (Tanga) med sin familie.


Susie (Bølla) med sin familie.

31 august:
Vi hadde en fantastisk dag i går med nydelig vær og fikk besøk av Canga`s (Tanga) familie som ble med på tur med valpene til Elvenes igjen.

Svein med Jostein og Bruno.
Flere bilder fra turen finner dere HER


Canga (Nelvana`s Proud Mary) tidligere Tanga,
koser seg med mamma Ylva i stua etter hun har fått et bad og kloklipp.

30 august:
Puh.....har vært noen hektiske dager.
I dag har gjengen vært hos veterinæren og blitt chippet og fått sine veterinærattester.
Alt vel med gjengen, bare en valp som fikk kommentar og den visste vi jo om, Bølla med sitt underbitt.
De fikk kjøre Landrover til veterinæren, den bråker og rister litt mer.....litt utfordring må man jo ha, gikk helt fint. Vi hadde fordelt dem i to bur med 4 i hver.

Sover like godt litt mens vi venter på tur.


Spetta får sjekket magen sin.

I ettermiddag kom pappa Citrix, tante Maren og bestemor Benedikte på besøk.
Citrix fikk seg en klipp og etterpå fikk han hilse på sine 8 håpefulle.
Flere bilder finner dere HER.

 

 

26 august:
Puh......i dag har vi forsøkt oss på ståbilder igjen, er en prøvelse hver gang, men gikk forsåvidt greit selv om hele gjengen var alt for trøtte når de skulle fotograferes. Tror de må ha tatt seg totalt ut i går ettermiddag / kveld da de først gjennomgikk valpetestingen med viltlukt og etterpå var mildt sagt hyper, de sov i 12 timer, bare ute og tisset et par gang og fikk kveldsmat. Har vært veldig rolig i formiddag, men regner med det blir mer liv i gjengen nå til kvelden igjen.
Vi tenker, spekulerer og studerer og prøver å få kabalen til å gå opp med hvilken valp som skal hvor og hvilken som skal bli igjen i kennelen, har hatt øyne på et par, men det snur fort om fra uke til uke etterhvert som de utvikles. Men i slutten av neste uke så må jeg ha kommet fram til et valg.
Hadde helt glemt å veie dem på 6 uker, så det ble et skikkelig hopp i vekta sia sist.

Navn: Født: 1 uke 2 uker 3 uker 4 uker 5 uker 6 uker 7 uker 8 uker
Justin 307 430 620 850 1500 2200   3800 5000
Bruno 340 470 700 960 1650 2300   4000 5800
Spetta 364 570 800 1050 1800 2400   3800 4900
Bølla 365 520 800 1100 1800 2400   3800 5200
Tanga 326 500 770 1080 1630 2100   3500 4800
Dotti 325 470 700 980 1650 2300   3700 4900
Prikken 330 480 750 1030 1800 2400   4200 5800
Loppa 330 550 830 1050 1860 2400   4000 5400

7 ukers bildene ser dere HER og i linken over.

25 august:


Sunniva og Marina koser seg i sola med valpene.

Har vært en innholdsrik ettermiddag.
Først ble det valpetesting der vi testet valpenes interesse for blod, elglukt og rype.
Så morro å se de ulike reaksjonene, og spesielt at ALLE gira på rypelukt, duppet først rypevingen foran dem uten at de kunne reagere og se hva det var, men lukten gjorde at de spant rundt og halen gikk som en propell, så kastet jeg den ut foran dem så de kunne springe fram og ta tak.
Tusen takk til snille Stine som var her og hjalp meg med fotograferingen.
Bildene med kommentarer finner dere HER og i linken over.

Etter testingen fikk vi besøk av en trivelig familie fra Kabelvåg som kom for å se på valpene. Håper ikke de ble helt bortskremte for gjengen var i skikkelig rampehumør og hadde satt inn høygiret, mulig de var blitt litt gira etter all viltlukten de hadde fått i nesen for de styra no voldsomt vel og lenge før de stupte om og sovnet på verandaen. Etterpå sov de helt til seinkveld, bare avbrutt av en tur ut å tisse, faktisk så måtte jeg vekke dem i 22 tia for å servere kveldsmåltidet, spiste det og stupte rett i køya igjen.

Fikk også testet dem på en diger presenning som jeg ristet opp på verandaen, var visst ikke no særlig skummelt for alle stupte opp i den og ble bare enda mer giret.


Små agilityspirer.Det ble en flott utflukt til Elvenes i går.
Dag tok en masse fine bilder og video.
Videoene må jeg prøve å få redigert så jeg får lagt de ut her, men bildene finner dere HER

Spetta, Kaia og Birk lager sandkaker.

22 august.


Litt søskenkjærlighet mellom Prikken og Justin.


Hær pøsregner og valpene blir søkkvåte etter hver tissetur, får spise ute under tak, så en liten tur på gresset for å tisse og bæsje, så full fart inn igjen. Heldigvis er det meldt bedre vær og vi kan finne på litt aktiviteter ute i helga.
Har vært en del besøk hos valpene i dag også, først noen snille hundedamer i formiddag så lille Mille og mamma.


Mille og Bruno.


I går hadde Sunniva besøk av sin venninne Nina, da passet vi på å få badet gjengen igjen, alle var yre og nyskjærrige på den store badebaljen som kom inn på rommet, men så.........huff så fornærmet de blei da de måtte bade oppi den og etterpå skylles i vasken. Men gikk helt fint og så greit når man har så god hjelp til å tørke dem, tror jentene var mer våte enn valpene etter seansen. Skrudde varmen litt opp i gulvet og satte varmelampa på så det ikke ble kaldt.


Sunniva og Nina med nybadede og deilige valper.

I dag ble det også en ny runde med kloklipp, går så greit, tar de når de er trøtte, passer og på å sjekke bitt og annet og litt ekstra kos. Trener også på bordet flere gang om dagen, blir bedre og bedre, men tar tid, noen er blitt flinke og har forstått at om de står helt rolig i et nano-sekund så kommer rosen og godbiten.

 

 

Veterinærsenteret Midt Troms har egen facebook side, og her fant jeg en så fin historie om vår lille Bruno:Historien om Bruno.

Bruno var en 3 dagers gammel valp som kom inn akutt dårlig, tidlig en morgen i juli. Han skrek, hadde problemer med å puste og veldig lav kroppstemperatur. Veterinæren la han straks i vår hjemmelagde kuvøse, med oksygen ... og varmeterapi. Oppdretter blei informert om at Bruno var veldig svak, og at utsiktene fremover dessverre var dårlig. Hun ville likevel gjøre alt for det lille nurket!

Så vi gikk i gang med intensiv behandling av Bruno. Han fikk væskebehandling, smertestillende, morsmelk, varme og oksygen. Etter seks timer ble han vurdert til å være stabil nok til røntgenbilder. Han pustet da bedre, men bildene viste dessverre et innvendig brokk (åpning ) mellom brystkassen og magen. Brokket så ut til å ha størrelse som ei plomme, og opptok nesten hele magen til den 3dager gamle valpen. Kontrastrøntgen viste at det heldigvis ikke var organer i brokket.

Et brokk av denne størrelsen er svært alvorlig, og vi var alle overrasket over at lille Bruno under omstendighetene holdt ut så godt som han gjorde. Skaden hadde mest sannsynlig oppstått med at valpen kom i klem i valpekassa.

Etter enda flere timer og behandling i kuvøsen, fikk Bruno reise hjem til mor og valpekassa. Han var da fortsatt svak, men hadde kommet seg betraktelig i løpet av dagen. De neste dagene gjorde veterinæren hjemmebesøk, med oppfølgende behandling. Bruno ble sterkere og sterkere, og etter tre dager kunne en forbløffet, men veldig fornøyd veterinær erklære Bruno for friskmeldt. Nye røntgenbilder ble tatt noen uker senere, og brokket hadde leget fullstendig!

I dag er Bruno en frisk og fin liten valp, som leker ilag med kullsøskene og snart er leveringsklar til ny eier. Lykke til videre i livet, modige, lille Bruno, fra alle oss på Veterinærsenteret

 21 august:
Været er litt "sådær", litt regn og litt sol, men ikke særlig varmt. Når det ikke pøsregner så er gjengen mye ute og koser seg, men en morgen høljet det ned og da var det ikke like morro å gå ut for å tisse, godt å ha tak over inngangspartiet til valperommet så har de mulighet å være ute mens jeg gjør reint rommet etter natta. Ser ut til at de er helt rolige på natta, er bare oppe og tisser og noen bæsjer fortsatt nattestid, men ser det blir mindre av det så flere holder seg til mårran og velger helst å gå ut for slike ærend.


Bruno koser seg med Sunniva.


Prikken.


I går kom Jane og Trond fra Tromsø på besøk, de hadde med seg en liten søt gave til valpene, en giraff med pipelyd,
den ble veldig populær og man fikk kjempe litt om hvem som skulle ha den, vi satser på at den klarer noen drakamper med rampete valper.


"Olde" har fixet litt skog til oss i valpegården.

 


Begynner å bli litt tynt i bladverket nå.

20 august:
I går feiret vi 6 ukers dag.
Forsøkte oss på ståbilder.........jeg skriver FORSØKTE, for det er ikke enkelt, selv om vi har trent mye så er de som ormer på bordet,
går bakover, sidelengs, ligger flate o.s.v.
Vi har ikke brukt så mye blitzlys tidligere og de lysglimtene syntes de var merkelige, så synes ikke vi fikk fram de rette uttrykkene på sitte og hodebildene.
Men vi tar det som trening og satser på at 7 og 8 ukers bildene skal gå greiere.

I går fikk de også være ute på gårdsplassen en tur, Dag startet opp den gamle Indian motorsykkelen,
de brydde seg ikke mye om den og flere sprang heller bort til han for å se hva som bråkte så mye.

Men da det kom en Jet-jager rett over valpegården så det sang i veggen så fikk de beina med seg og alle sprang rett inn.

6 ukers bildene finner dere under linken 6 UKER

18 august:

-kveld

No søv gjengen veldig godt, det blei en innholdsrik dag med mye aktivitet.
I ettermiddag tok vi hele gjengen med opp til Bekkebotten, ei bygd som ligger ca. ei mil unna etter en grusveg. Litt humpete blei det, men var ikke så ille med piping.
Valpene kosa seg så i Bekkebotten, sprang rundt i det høye gresset, spiste middag og sovna før de måtte inn i bilen igjen.
Linas tok masse bilder av dem og har samlet dem her. Finner dem også i linkene over.

-formiddag
Skulle visst nok ikke vært så snar med å si at de er så alt for rolige, etter å ha sovet mye i går på dagen våknet villdyrene opp på kvelden, full fart både inne og ute og de holdt på nesten en time før de stupte i køya igjen og tok kvelden. De tester ut grensene på hverandre for full, det er kjempebra læring, de lærer seg hvor grensen går, når man biter for hardt og hva man kan gjøre for å komme ut av en situasjon med en bøllete søsken, er så morro og følge med hvor fort de lærer av erfaringene.

I dag har vi et nydelig vær og de har vært mye ute, Ylva er sparsom på serveringen i melkebaren nå og har begynt å oppdra dem, hun tar tak over snutepartiet og holder, da blir de som lam og bare setter seg ned å ser på henne, etterhvert skjønner de hintet og hun får ha pattene i fred til neste mating.
Kosa seg på verandaen på sørsia i dag for første gang, er jo så spennende med nye omgivelser, avsluttet med en tur innom stua før de krasjet i senga igjen.
I dag har de også fått gå på metall, de fleste syntes ikke det var noen utfordring, men Prikken brukte litt tid før han syntes det var helt OK, forrige uke var han blandt de tøffeste, men nå tenker han seg litt om før han hopper inn i noe nytt, så det kan snu fort på hvem som er frampå og tøffest og hvem som trenger litt tid på nye ting.

Har lagt ut et par videoer fra formiddagens besøk på verandaen og stua, linkene ligger under VIDEOER: 6 uker

17 august.
Hær har det vært mye sosialisering de siste dagene. Mange har vært og hilst på de små som koser seg med alle sine nye bekjentskaper.
I går kom en trivelig familie på 5 innom og hilste på de små, de bor ikke så veldig langt unna så den frøkena som havner der får vi sikkert sett igjen etterhvert, ungene var så flinke og rolige med valpene så det ble en flott sosialisering på hele gjengen.
I går kveld var det grillparty på gården med både levende musikk og DJ Hauge som fant fram mye gammelt rart :-0, den levende musikken sto Linas for, han er blir så utrolig flink å spille gitar og synge. Noen valper fikk og være med å sitte rundt bålet og få litt fangkos.
I dag kom det langveisfarende, et par har kjørt hele veien fra Oslo og skal feriere her nord i et par uker til valpene er leveringsklare og de kan ta henne med hjem. Kjempetrivelige folk som også har en flott hanne fra kennel Mi-Mio fra før.
Dette kullet er så utrolig rolige og spesielt til å være 8 stykker, men skal absolutt ikke klage, er jo en hærlig gjeng.
Jeg får litt spekulering framover på hvilken vi skal beholde, Sunniva er blitt så stor nå (12 år) at dette skal bli hennes hund, hun skal være med å trene den både i hverdagslydighet, spor og utstilling. Regner med at jeg ikke klarer å holde fingrene av fatet og blir nok å trene den jeg også. Har faktisk lekt litt med tanken på å beholde en hanne og ta en tispe på foravtale, men foreløpig bare spekulering, har bestandig vært så betatt av hannene og synes de er hærlige å jobbe med. Men får se hva det blir til, må nok spekulere litt til.

 

16 august 5,5 uke.

Sosialiseringen har startet for fullt.
Nå tar vi ut noen på gårdsplassen så de får utvidet horisonten litt sammen med mamma Ylva og bestemor Wilma, DET er spennende, problemet er bare at da er det ikke særlig spennende å komme tilbake til valpegården igjen.
Nå har vi også hatt dem ute i stua for litt fangkos, rart å se hvor fort de kan bli vant til "de gode vaner".
Ylva har trappet kraftig ned på melkeproduksjonen og jeg må nok snart øke til 4 måltider pr. dag.
Er et behagelig gjeng, rolig og idyllisk i valperommet når jeg står opp, de har alltids tisset og bæsjet en runde på natta, men sover som steiner når jeg kommer. Førstemann bruker å våkne så snart jeg åpner lokket til det oppblødte valpeforet, da gjelder det å få opp døra så de kommer seg ut for å tisse. Spiser ute mens jeg gjør reint på rommet og etterpå kommer Ylva inn for å ta opp restene etter dem, da gjelder det å få seg en liten skvett fra melkebaren mens den er åpen.

Alle "mainn" i arbeid.

Har vært mye folk innom, både unge og litt "mindre unge", så valpene har fått skikkelig med sosialisering.


Millesuss.


Norakos.

5 uker
5 uker har fløyet avgårde, kor blei tia av???
De vokser som ugress og begynner å bli full fart her.
Snille Karin har vært her og har hjelpt meg med 5 ukers bildene, ikke så enkelt å få bra bilde av alle,
noen var FOR våkne og hadde for stor fart UT av bildet, mens andre var ALT for trøtte og såvidt orket å holde øynene åpne.
Men sånn er det, å ta valpebilder er ikke enkelt, vi tok et sittebilde av hver og resten ble nå det det ble, håper at vi har fått trent nok til å ta ståbilder neste uke.

5 ukers bilder -HER

 

11 august.
I dag kom Karin opp hit, så koselig å få besøk, og satser på at ho blir et par dager når ho først er her ;.)
Været har vært supert, men er fortsatt veldig kaldt både mårra og kveld, i morgest lå tåka tykk over fjorden her helt til i 11 tia, så da passa æ på å komme meg på skogstur med Ylva og Wilma før sola begynte å varme.
Både mårra og kvelds-måltidene går fort unna når det er så kjølig, ut å tisse....spise opp maten....bæsje...så inn i varmen igjen.
Men nå er de ute flere gang om dagen, prøver å være der når de begynner å våkne for å få de ut før tissedammene ligger igjen på avisene inne. Noen er blitt flinke, springer rett ned på gresset for å tisse, andre er litt tregere, kommer tuslende, må strekke seg og rekker ikke ut før dammen kommer. Men om jeg har hjelpere med så klarer vi å få de ut alle sammen før uhellet er ute.
Nå må jeg begynne å vri de små grå litt mer for å finne på ulike aktiviteter for gjengen, har kjøpt en mini agilitytunell, masse forskjellige bamser/leker og katteleker. Etterhvert skal vi trene på forskjellige underlag som metall og presenninger m.m.

Karin og valpene koser seg i finværet.


-Posere.....klart vi kan.


-no gidder vi ikke mere posering, her skal det herjes litt.

 

10 august:

Her går det unna, tia flyr og de vokser så fort, skjer nye ting hver dag.
De har nå begynt å spise måltidene sine ute, prøver å være snar med å lokke dem ut så snart de våkner og noen står allerede ved døra for å komme ut å gjøre fra seg, men er man ikke snar nok......ja da kommer det på avisen inne.
Har vært mye folk innom og mye sosialisering, været begynner nå å bli bedre, men veldig kaldt på mårran og kvelden, da blir det bare småturer ut.
Vi trener et par gang om dagen med hver på bord, noen trenger mer trening enn andre, men det kommer seg, er bare å fortsette den gode treningen.
De spiser nå 3 måltider om dagen og får i tillegg melk fra mamma.
Innkallingen begynner å sitte, om jeg nå plystrer så springer de rundt i ring om de ikke ser hvor jeg er for så å komme styrtende så snart de har peilet meg inn.

Mye spennende å oppdage i den store verden.


"Lillemann" Justin


Loppa på oppdrag -"hvor ble det av hårstrikket"


Linselusa vår "Spetta"


-med sin "smilende" snute.

 


Deilig at været har snudd til det bedre, da kan vi være ute å kose oss mye.


Linas koser seg med valpene.


De har fått egen "himmelseng" i hjørnet sitt.

07 august:
HIPP HIPP HURRAAAAAA for Vilde og Irene som fyller 18 år i dag.

Valpekos etter bursdagsfeiringen i Gudalen.
(Minstejenta vår,Sunniva, Vilde, Irene og Linas som bare ble halvveis med står bak.)
Får ta et fint bilde av Linas og valpene så har vi alle kennel-hjelperne med.

06 august:

BADEDAG.......klikk HER

4 uker

Oj, så mye spennende lukter det var her ute da.


4 uker i går og vi tok 4 ukes bildene litt tidlig på dagen, men rakk desverre ikke å legge dem ut. Har vært mye folk et par dager nå, storjentene har feiret sin 18 års dag over et par dager nå. Har blitt mye sosialisering på gjengen av både unger og voksne.
Været har vært greit, noen byger innimellom, men også mye sol og fine temperaturer, så valpene har vært ute en del, er såååå spennende de første turene ut, men de finner fort ut at her er det myyye spennende. Justin og Tanga er de to som er sist ut, men de kommer de også, dørstokkmila kan være lang den, men er den først krysset, ja da er det gjordt.

"Spetta" poserer.

Ser ut til at vi har tatt to runder med 4 ukers bildene av Justin og ingen av Tanga, så vi får ta nye bilder av henne i dag, må bare vente til Linas står opp og kan være fotograf. Så kjekt at han nå har flyttet hjem igjen etter å ha bodd 13 år i Nederland. Men spørs hvor mye vi får se han, skal nemlig være et år på en folkehøgskole og drive med villmarksliv og hovedfaget er selvfølgelig hundekjøring, misunnelsen lyyyyser av meg.


Så litt mammakos og pupp før vi må inn og sove igjen.

Fire ukers bildene finner du HER

02 august:
Lagt inn en ny videosnutt.

01 august: 3,5 uker
Her er et nydelig vær for tia, håper det holder seg fint, er så kjekt å kunne ha valpene mye ute.

Ylva steller fortsatt stumpene selv om de for lengst har begynt å tisse selv. Hun er nå mye sammen med oss og er med på tur om dagene.
Spiser som en hest, blir gjerne et måltid hver 4 time, med så mange å fø så skal det litt næring til.

Har sendt inn forhåndsregistrering på kullet til NKK, disse navnene ble valgt:

Hannene:
-Born to be Wild (Steppenwolf)
-Easy Rider (ballade The Byrds) (Bruno)
-Harley Blues (Big Mike Griffin & The Unknown Blues band)

Tispene:
- Black Betty (Ram Jam)
-Wild Thing (The Troggs)
-Rebell Yell (Billy Idol)
-Proud Mary (Creedens Clearwater Revival)
-Susie Q (Creedens Clearwater Revival)


Begynner å bli trangt i melkebaren.

31 juli:
Spiser, sover, bæsjer og tisser.
Begynner å bli litt mere jobb nå når de har begynt med fast føde. Magene er supre og de har begynt å søke seg til avisene for å tisse.
I går heiv vi ut kassen, Dag reiste på jobb og det var greit å få ryddet rommet mens han var hjemme.
Har laget en liten inngjerding i et hjørne med grinden sånn at Ylva kan gå inn til dem og hun kan legge seg på andre siden om hun vil ha fred.
De begynner å utvide området og er nå mer intreresserte i å utforske verden, men må ha et avgrenset område forløpig, får de hele rommet nå så vil de nok gå seg litt vill og ikke finne tilbake til teppet sitt.

De har nå et hjørne av valperommet å boltre seg på.

Det blir et FORFERDELIG gris hver gang de spiser, mat over det hele, både dem og alle aviser. De får nå maten servert i flate sushi skåler, det funker godt foreløpig, valpeskålen er for stor, men går nok ikke lang tid før de spiser mer sivilisert. Blir deilig når de kan få måltidene utendørs. Har satt opp et partytelt over inngangen til valperommet så om det regner så kan de likavel spise ute, men det blir nok enda ei stund til.

29 juli: 3 uker

Joohooo hær fyker tia unna. Har ikke fått oppdatert så mye som planen var, men så har det heller ikke vært så mye nytt å fortelle.
Gjengen er 3 uker i dag og alle har det supert.
I morgest dro jeg til veterinæren igjen med Bruno for en sjekk, han så helt perfekt ut og er nå helt friskmeldt, det ble en skikkelig solskinnshistorie.


Ellers så har rampen fått blod på tann.......eller rettere sagt rått elgkjøtt, første smak var mikroskopisk, men alle var helt ville, neste gang litt mer og i dag fikk de nesten ei te-skje hver med hakket elgkjøtt og starter iblandet valpemelk, og FOR et leven det blei, mer, mer skrek alle sammen. Nå skal jeg øke mengden gradvis og i morgen skal de få 3 gang. De trenger det, er så mange og det er krig i melkebaren.

Bruno koser seg med delikatessen.


Grise VI??? Nææææææ.


Dotti kan det med å gråte sårt når ho ikke får det som ho vil, her synes ho det går alt for tregt i rekkene under mating og vil helst at ho fikk først av alle.

Magene er fine, men nå blir det mye mer jobb på meg, Ylva blir nok ikke å gjøre rent etter dem nå når de får litt fast føde.

Vi fikk bygge opp kassekanten litt for noen dager sia, men nå er det like før den gå ut, de kommer seg over ved å trå på kanten, har puter på gulvet foran så de lander mykt om de skulle komme over.

Håper å få tatt 3 ukers bilder i kveld, akkurat nå er været så hærlig at det blir litt hageaktivitet istedet, har vært 27 i skyggen her i dalen, puh, litt i varmeste laget kjenner jeg, men deilig var det med en liten tur på fjorden og kjøle seg ned litt.

3 ukers bildene finner dere HER og i linkrekken over.

25 juli:
Lagt ut en ny liten videosnutt fra valpekassa av valpene 2,5 uker gamle.
De har begynt å leke litt med hverandre, øynene har begynt å åpne seg, men hører fortsatt ikke.
I går kom førstemann seg over kanten og i dag lå plutselig hele gjengen og pattet på Ylva som hadde lagt seg utenfor kassen,
så vi fikk sette på en ekstra planke i fronten der den er lavest.
Dagens videosnutt finner dere HER og i linken under "VIDEOSNUTTER" over.

23 juli:

Her kan du se en liten videosnutt fra valpekassa 2 uker gammel - VIDEO
PS. De kommer ikke rett fra fest selv om det kan se sånn ut.I går var gjengen 2 uker gamle, nå begynner det virkelig å skje ting.
Ser forskjell fra dag til dag. Nå har de alle stablet seg opp på alle 4, vagler rundt noen skritt for så å tumle over i første sving, det begynner å bli fart også, når mamma Ylva kommer inn setter de inn racer-giret og det er om å være først til de beste puppene.
Ser også at øynene begynner å titte fram og de får litt mer personlighet. Hørselen har enda ikke kommet, men regner med det skjer i løpet av uka.
Tenker vi må snu kassen nå for det er like før de kommer seg over inngangspartiet.
Har i laaaang tid nå hjelpt lille "Justin" til å få gode patter og han har lagt greit på seg, klarte i alle fall å doble fødselvekta før han ble 2 uker gammel så da tenker jeg alt er som det skal.
De har vært litt bløte i magen, heldigvis bare toppen en gang i døgnet med avføring på hver, ikke suppeblødt, men heller grøtete, men saken er at de gjerne bæsjer oppå hverandre, kravler oppi dette og griser til det meste, så da blir det en runde med valpevask m.m.
Begynner å bli fastere nå så er nok på tur å normalisere seg.

Har hatt en ny runde med kloklipp, de blir fort kvasse og klorer jurene såre om de ikke holdes korte.
Klipper likegjerne de voksnes klør også så da kommer vi opp i 180 klør som hver uke får seg en stuss, men går faktisk utrolig fort og greit, passer på å ta kloklippen når de har spist og er litt trøtte, bruker en liten negeltang nå når klørne er så små, mye lettere å ha kontroll på hvor mye jeg klipper.

Ylva nyter livet med mange måltider pr. dag. Får en blanding av RC starter og Hill`s valpefor, steller sine små med stor kjærlighet og ligger en hel del sammen med dem, men blir nok mindre og mindre etterhvert som dagene går.
Hun er med på turer i marka om dagene og har ikke problemer med å være borte en times tid,
etterhvert blir turene lengre og hun skal nok komme fort opp i normal form igjen.
I går mens jeg var en tur på sjøen og hjalp Dag med kveite-lina så var Ylva`s matmor, Kristin, innom, gjett om Ylva ble glad, regner med Kristin kommer innom en del nå de nærmeste ukene når hun er i Salangen.


Ha, ha,haaaaa, ler meg skakk.

2 uker bilder av bb-gjengen finner dere HER og i linkrekken øverst.

Denne gang vil vi bruke sangtitler fra "Bikers & Blues" låter som stamboknavn.
Har kikka litt på forskjellige sangtitler fra "Bikers & Blues" låter, klikk på link for å høre sangen:

- Black Betty (Ram Jam)
-Bad to the Bone (George Thorogood)
-Born to be Wild (Steppenwolf)
-Wild Thing (The Troggs)
-Sweet home Alabama (Lynyrd Skynyrd)
-Rebell Yell (Billy Idol)
-Walk on the Wild side (Lou Reed)
-Hart of Blues (Jude Cole)
-Proud Mary (Creedens Clearwater Revival)
-Susie Q (Creedens Clearwater Revival)
-Bad Moon Rising (Creedens Clearwater Revival)
-Easy Rider (ballade The Byrds)
-Harley Blues (Big Mike Griffin & The Unknown Blues band)
Tar gjerne imot tips om gode gamle kjente Bikers & Blues låter.

sihei@gudalen.com

19 juli:

Mmmmmmmm, ....vi er litt løse i magen for tiden og da får vi sånn deilig pasta (Zoolac) DET eeeelsker vi.

18 juli:
Bikers & Blues gjengen 1,5 uke.

Sove og spise, det er det livet går ut på akkurat nå.


Ylva ligger på senga mi på valperommet og lufter puppestellet sitt, her er det "Dolly Parton" x 10.
Hun grubler litt over likestillingen i hundeverdenen.........her ligger hun og har fullt opp med jobb,
og barnefaren hva gjør han???......joda han nyter livet på ferietur sørpå, snakk om å ta ansvar :-0.
Men tenker han blir tilgitt.....han var jo såååå søt.


Vi har fått noen BULLDOSERE i kassen, de største tispene "Spetta" , "Tanga", "Bølla" og Loppa" er råe i matfatet, konkurransen er knallhard på de beste puppene og gjengen tar fullstendig av når Ylva legger seg ned til dem.
Lille "Justin" trenger hjelp fra meg til å i det hele tatt få seg en skvett, han blir fort bøllet bort når kjempene kommer, de er egnetlig ikke så enorme, det er bare at "Justin" ikke er så stor enda, han var minst ved fødsel og har lagt på seg litt mindre enn resten av gjengen.
Dette er bakdelen med et stort kull, her må man være til stede nesten hele tiden og passe på så de minste ikke blir skjøvet bort og blir hengende etter.
Nå har jeg sovet (sovet og sovet fru Blom???) i 1,5 uke og regner med at jeg nok må sove hos dem litt til. Det er ikke så enkelt for 8 valper å finne pupp ved hvert måltid og taperen blir Justin, så da får man ta den ekstra jobben det er med å være der til måltidene. Han har og vært litt løs i magen så da får han Zoolac som inneholder gode tarmbakterier.
Normalt er dette en rolig tid for oppdretter det det ikke er så mye å gjøre, men må innrømme at jeg gleder meg til de begynner med fast føde og man ikke trenger å se til at de minste får det de skal så mye som jeg må nå,
da er det så mye enklere og størrelsesforskjellen jevner seg gjerne ut litt da.
Tenker på de som virkelig har store kull....10 - 16 valper, blir svett av tanken på det jeg, da må de vel dele opp kullet ved mating og gi mye mere tillegg.
Bruno har det topp, kan ikke se noen forskjell på han i forhold til de andre, han er og blitt rå på å bølle seg fram i matfatet og legger godt på seg.

De har begynt å tisse selv så nå kan det bli våte flekker i kassen.
Har også fått en runde med ormekur.......
ææææææsj, var reaksjonen på hele gjengen, "Dotti" strevde lenge med å forsøke å riste ugreiene av seg,
de voksne har og fått sitt (jeg ble ikke særlig populær dær i gården heller)

Nå venter jeg på at Karin og Mira skal komme og bli med på tur i skogen.

15 juli: 1 uke gammel.
Så var en uke gått, den mest kritiske tiden. De er fortsatt veldig hjelpesløse, hverken ser eller hører og bare sover og spiser.
De orienterer seg fram til mammas pupp bare med luktesansen.
Begynner å få fart på seg selv om de er ustødige og ikke kan gå enda, åler seg fram og har begynt å reise seg litt opp på beina.
Det som er helt fantastisk er at lille "Bruno" som vi trodde vi skulle miste og som var en hel dag på veterinærkontoret er nå kjempekvikk,
ser ikke noen forskjell på han i forhold til de andre. I morgen skal jeg ned til veterinærene med en liten blomst fra han.

Ylva er i fin form og spiser ofte for å ha nok melk til gjengen, de virker fornøyde og legger på seg og alt er bare kos nå,
de ligger godt an til å klare å doble fødselsvekta si i løpet av denne uka.


Sjekk hær folkens....no begynner labbene mine å bli riktig "trendy".
(pigmentene begynner å komme godt fram på labbene)

Har spekulert litt i tema for stambok-navnene og er vel blitt litt inspirert av Dag`s interesse for gamle motorsykler,
Harley-kull må jeg vente med (har jeg lovet noen :-))
så denne gang blir det nok titler på gode gamle "Bikers & Blues" låter.

I dag kom det valpepakker på døra fra Hill`s, snakk om rask levering :-)

Bilder av valpene 1 uke gammel finner dere HER. og i linken over.

 

 

13 juli:
Her går det bedre, Bruno har spist godt i dag og har det mye bedre. Puster enda litt tyngre enn resten, men mye bedre enn i går.
Veterinæren som har vakt kom innom i kveld, de har nå tenkt på den lille og fant ut at det var greit å gi litt antibiotika noen dager til, så hun kommer innom i morgen også, de bryr seg virkelig om dyrene de behandler, tenker jeg må kjøpe en blomst og levere nede på senteret.

Ylva er i fin form, spiser mange små måltider og ser ut til å produsere bra med melk.
Når ho e ute ilag med Wilma så byr ho opp til lek, er nok godt å strekke litt på beina etter å ha ligget pal i kassen.
Ho har og begynt å komme små turer ut i stua for å se hva vi driver med og få litt kos, da hiver ho seg på rygg foran TV`n ruller og lager mye go-lyder.

Jeg har gitt litt tillegg til de minste så de ikke blir hengende etter og blir bøllet bort av de større i melkebaren.
Fikk klippet klørne på gjengen i dag, de var så kvasse, tenker Ylva syntes det var deilig da de fort kan klore henne sår når de jobber med å få melka ned.

Blir litt oppstykket søvn på natta, jeg våkner jo av det minste pip og det blir litt vel varmt, skal bli deilig når jeg kan flytte opp på mitt eget soverom igjen.

12 juli:

Kl. 16.00
"Bruno" er kommet hjem igjen nå etter 8 timer på veterinæsenteret.
Priser meg lykkelig for at vi har så fantastisk flinke veterinærer.
De har funnet ut av plagene og har tro på at det kan rette seg.
Han har fått en liten punktering av en lunge, den er heldigvis ikke kollapset og kan se ut til at lekkasjen kan være blokkert nå.
Han har nå en ansamling av luft i mellomgulvet på venstre side og sliter fortsatt litt med pusten, men er kvikk og rask, brokket er ikke fullstendig og det ligger en hinne som gjør at det ikke siver mer luft inn.
Vet ikke hvordan det har skjedd, men kan virke som han har fått seg en trøkk, mulig Ylva har skulle reist seg opp og han har ligget forkjært under albuen, hun er ellers såååå forsiktig med å ikke legge seg på dem og prøver å unngå å trø på dem når hun flytter seg.
Jeg har vært nede på senteret et par ganger med morsmelk til han så han har fått i seg næring i løpet av dagen.
I tillegg til vanig røntgen ble det også tatt kontrastrøntgen av tarmsystemet for å se at alt var bra der og det var det heldigvis, alt fungerer som det skal der inne, nå gjelder det bare at punkteringen lukker seg helt og at luftlommen forsvinner, det kan ta litt tid, men vi skal gjøre det vi kan for at han skal ha det bra.
Han heiv seg i alle fall på pupp med det samme han kom hjem, sååååååå hærlig å se.
Håpet for at han skal bli bra igjen har i alle fall steget betraktelig.


Bruno tar for seg i matfatet igjen og har faktisk lagt på seg 25 gram i løpet av dagen.


Kl. 08.30
Veien mellom glede og bekymringer er ikke lang.
I går kveld begynte "Bruno" å skrike fælt, alt tydet på at han hadde mageknip så jeg fikk massert mage og det kom ut en del og sjekket at han urinerte,
men det hjalp ikke, han bare fortsatte å skrike og så ut til å ha vont for å puste. Ga et lite klyster med olje,
men ingenting mer kom ut. Pep en del hele natta og ble fort kald om vi ikke hadde han på varmepute eller masserte.
Fikk i han litt glykose i morgest, men han var ikke sterk nok til å ta noen patte.
Nå ligger han i kuvøse hos veterinæren, har fått antibiotika og fått satt veske inn under huden., ligger med varme og oksygen nå så får vi se,
synes vi har gitt han en "fair" sjangs, er ikke mer vi kan gjøre annet enn å krysse fingrene for at han kommer seg.Resten av gjengen har det fint, spiser og sover. Her er minstemann "Justin".

Ylva sliter innimellom med "kynninger" og vil gjerne grave da, men heldigvis graver hun ikke ned valpene i teppene,
holder seg til et hjørne eller graver når hun er ute.
Hun virker og i fin form, har invitert Wilma til lek et par dager nå når de er ute sammen.
I går kom hun også ut av valperommet da vi spiste middag.
Wilma har tatt seg en tur til fjells ilag med ungdommene,
tenker hun trenger litt ekstra trim da det blir en liten ekstra godbit innimellom når Ylva får så mye mat.

10 juli:
Her er link til bilder av hele gjengen: Nyfødt

Kl. 12.00
Hærrrrrremin, æ har sovet og sovet, la meg 22.30 og våknet ikke før 07.30, tror det er år og dag siden æ har sovet så godt.
Snilleste Karin kom opp hit igjen i går og hjalp meg med valpene, var mye jobb med å holde lille Micro i live, men i går ettermiddag sovent hun inn på Sunnivas fang, hadde ikke regnet med at ho ville klare seg, men vi ga henne en sjangs, ho levde et døgn før ho tapte kampen.
Man får trøste seg med at det nå er adskillig mindre jobb, de 8 som ligger i kassen har melk nok, er spreke og godt fornøyde hele tiden.

Wilma fikk seg en skikkelig tur med Karin i går, hun har jo stakkar blitt helt tilsidesatt de siste døgn, men har vært en engel og bare ventet og ventet, hun vet jo hva som skjer.
I går kveld ble jeg litt bekymret for Ylva, satt og kjente på magen hennes og kjente da noe som var hardt og kunne kjennes ut som en valp, men så forsvant det igjen, tenkte det nok kunne være sammentrekninger i livmora, men klarte ikke å roe meg med det så tok en tur i røntgen, det var nok tomt og bare livmora som har litt sammentrekninger og blir hard innimellom.
Tror ikke jeg hadde sovet så godt om jeg ikke hadde tatt bilde og var sikker på at det var tomt.

Karin har sovet hos valpene så jeg kunne få sove skikkelig, natta har vært rolig, hun har hatt Ylva ute en gang i natt så hun fikk gjordt skikkelig fra seg. Ylva er sulten og får ofte og små måltider, magen er fin og tempen 38.7, altså helt supert.
Ble nok ikke tatt noen bilder i går, jeg gikk mest som en "Zombie" etter å ha sovet så lite de siste 3 døgn, men å sove på dagtid klarer jeg ikke.
Men i dag, etter å ha blitt skikkelig bortskjemt av Karin, så er jeg tilbake igjen så da skal det nok bli bilder og mere oppdatering etterhvert.

Vi har fått "arbeidsnavn" på gjengen, denne gang ble navnene laget etter de ulike kjennetegn de har, da er det lettere å lære seg hvem er hvem.
Ja forutenom "Justin" da, det var han Sunniva reddet, og "Bølla" som vet hva hun vil her i livet:

1: "Justin" - hanne med helt sort sadel.
2: "Bruno" hanne-vår eneste Lever/hvite
3: "Spetta" -tispe med spetter i det hvite beltet
4: "Bølla" - tispe som vet hva hun vil og sier klart ifra når hun ikke får det.
5: "Tanga"- tispe med et litt svingete, ikke gjennomgående smalt belte
6: "Dotti" - tispe med dott i det hvite blisset på hodet.
7: "Prikken" -hanne med en liten sort prikk på h. side i det breie beltet.
8: "Loppa" tispe med en skå L på ryggen

Må få takke dere alle som hjalp meg med diverse under oppblokking og fødsel, Lill Karin som kjørte og hentet valpemelken, Nina og Johanne som fixet meg vekt da min streiket, Kristin og Sunniva som gjorde en knallinnsats under fødset og ikke minst Karin som var her første natta under oppblokkuig og som kom tilbake i går så jeg har fått tatt meg igjen.
Og takk til dere alle som har sendt så koselige meldinger både på sms og fb.
Karin hilser så mye til dere, hun sier jeg må legge dataen fra meg for nå skal ho ha lønnsforhandlinger på kammerset :-0

 

09 juli.

Kl. 10.00


Freden har senket seg i valpekassen, men FOR en tørn det har vært.
Ylva blokket nesten 2 døgn før hun kom i gang og vi holdt på å miste de to førte hannene som gispet lenge etter luft da de kom ut, men iherdig jobbing av Sunniva og Kristin gjorde at disse er like spreke som resten av gjengen.

Kristin jobber med den lever/hvite hannen, kanskje vi likegodt kan kalle han "Bruno" som arbeidsnavn?

Resultatet ble:

1: Sort/hvit hanne - 307 gram
2: Lever/hvit hanne - 340 gram
3: Sort/hvit tispe - 364 gram
4: Sort/hvit tispe - 129 gram
5: Sort/hvit tispe - 365 gram
6: Sort/hvit tispe -326 gram
7: Sort/hvit tispe - 325 gram
8: Sort/hvit hanne - 330 gram
9: Sort/hvit tispe - 330 gram
10: Sort/hvit hanne - dødfødt.Lille Micro som den lille tispa kalles nå har en tøff tilværelse, er svak og blir bare bøllet bort av de andre når jeg har fått ho på pupp, har hjelpt ho mye så ho har fått i seg råmelk og har gitt litt tillegg, men om hun klarer seg, ja, det spørs, vi har ikke gitt ho opp enda.

Såvidt man kan se lille "Micro" mellom resten av gjengen, hun får innimellom ligge i en eske med varmeflasker.

Var usikker på om Ylva var tom etter den siste dødfødte, men kunne ikke kjenne noen og hun ble veldig rolig, temen hennes nå er fin og ligger på 38,7, helt normalt etter fødsel.
Men her får man nok følge nøye med, er en kritisk tid nå like etter en strabasiøs fødsel.

Karin, som kom ekstratur opp under oppblokkingen kommer opp igjen nå for å avløse meg litt, kjenner jeg kunne trengt noen timer med sammenhengende søvn, blir lite av det når man sover med valpene og den lille på passes så den får i seg melk.

Priser meg lykkelig over at Ylva er rolig og behagelig oppi alt styr, hun har måttet tåle mye styr for å få ut gjengen, måtte gi mye fødselshjelp. Hun skal nå følges nøye opp og få førsteklasses service, DET fortjener hun så vel.
Hun pusler og vasker sine små og er skikkelig flink.


Ylva har spist, vært ute en tur og fått en liten vask der bak og slapper nå av med sine små.

Regner med jeg får tatt bilder av hver og en utpå ettermiddagen.

08 juli - dag 61:

Kl. 22.30

Puh, har vært litt hektisk og har ikke hatt tid til å oppdatere.
Det har nå kommet 7, 2 hanner sort/hvit og brun/hvit, 5 tisper alle sort/hvit.
De to første hannene hadde ligget lenge i fødselskanalen og bare gispet etter luft leeeeenge, trodde vi skulle miste dem, men iherdig jobbing av Sunniva og Kristin gjorde at de nå er livskraftige og sterke. Valp nr. 4 har jeg vel lite tro på at hun vil overleve, hun er bare 129 gram, under 1/3 av de andre, men hun forsøker å patte så vi har ikke gitt henne opp enda, blir nok en hel jobb med å få i ho nok næring.
Nå har Ylva tatt seg en pause, spørs om det kan være 4 igjen da vi ikke kunne se på røntgenbildet at en var såååå liten, vi får se.
Er bare veldig sliten nå og priser meg lykkelig for at Sunniva og Kristin er her og hjelper til.
Beklager at jeg ikke har hatt mulighet å svare sms eller oppringninger.
Kommer tilbake med rapport etterhvert om det endelige resultat.

Kl 16.20:
Da ser det ut til at vi er i gang. ENDELIG.
Kl. 08.00:
Intet nytt. Her blir vel reprise fra sist kull, da hun blokket et døgn og startet fødselen ca. 09.30.
Jeg har duppet såvidt av i natt, men "that`s it".
No e det bare å hive på mere kaffe, blir nok ikke noe soving før neste natt, da blir jeg å sove sammen med Ylva og valpene.
Tempen ligger fortsatt på 36,8.

Kl. 03.30:
Ja, ja hær sett man no............sove, trenger man det da???
Ylva sliter, peser og graver, men tempen ligger fortsatt under 37.
Har forsøkt å sove litt, men ikke så enkelt med en pesende tispe som stadig skifter stilling og graver i valpekassen.
Karin som ligger i stua har nok heller ikke sovet særlig mye.
No håper vi det starter snart.

07 juli - dag 60:

Kl. 20.00:
Fortsatt stille. Tempen er lav, ligger på 37 og det kan den komme til å gjøre i hele natt, men hadde vært kjekt om vi slapp så laaang oppblokking.
Hun har spist litt kyllingfilet, men vil ikke ha noe annet i kveld.
"Bestemor" Benedikte og "tante" Maren har vært innom med Zoolac og ønsket oss lykke til, de drar sørover i morgen og kommer tilbake leeenge etter valpene er kommet til.
Karin kommer for å være "backup" i natt, kan være greit å ha en hjelpende hånd om det blir hektisk eller komplikasjoner.
Akkurat nå føler jeg meg som en zombie her, har sovet alt for lite og regner ikke med det blir så mye søvn til natten, men sånn er det, får bare ta det igjen en annen gang :-0
Havresuppe med kalk og druesukker m.m. er kokt og klar, greit å gi litt under fødsel om Ylva blir sliten.
Veterinæren som har vakt er og informert, men håper vi slipper å tillkalle hjelp.

kl. 14.00
Intet nytt, oppblokkingen er i gang og tempen hopper litt opp og ned, var oppe i 37,6, men er nå nede på 37,01. Dette kan nok ta sin tid og håper på valper til natten, men det kan og drøye til i morgen.
Ylva har hatt matlyst i hele dag, normalt så har ikke tispene så stor matlyst like før fødsel så jeg tror vi har ei lang ventetid foran oss. Hadde man bare kunnet sovet litt, kjenner jeg hadde trengt litt ordentlig søvn før det setter inn, men å sove på dagen er ikke så enkelt.

Kl.07.00
Rolig natt, men lite søvn. Det er Millionfisken her på Sjøvegan i helga og konserter til ca. 02.30, huset vårt ligger over sentrum, helt inntil marka, så stille og rolig og ingen biltrafikk, men konsertene DE høres, er nesten som å sove like utenfor konsertområdet, kjempegøy med liv i bygda, men blir lite søvn å få. Men heldigvis var det flott musikk, Violet Road e ikke det verste man kan ligge å høre på.
Sovnet vel i 03 tida og sto opp igjen kl. 06.00.
Ylva har vært ganske rolig, ønsket å gå ut i 02 tia, fikk tissa og sprang inn på kjøkkenet, hun var virkelig SULTEN igjen, fikk seg en liten matbit så bar det i seng igjen.
Nå på mårran spiste hun alt hun fikk, det er supert, hun har matvegret litt innimellom og trenger den næringen hun kan få.
Ingenting tyder på at det nærmer seg fødsel, men det var helt til jeg tok temperaturen......den er nå nede i 37.0 som helt klart er et skikkelig temperaturfall. Mulig den vil ligge å hoppe opp og ned før det skjer no, men ting er absolutt på gang.


Magen vokser.
Hun har fått seg en skikkelig klipp også så hun er klar til fødsel. Har klippet bort mye rundt pattene, her var det så langt at valpene ville fått problem med å finne frem og iblandt vanskelig å få godt vakum om de får mye pels i munnen. Med så mange valper er det greit at alle pattene er lett tilgjengelige. Skjørtene er også klippet kort, det blir mye gris under fødsel og er så mye greiere å holde rent om det ikke alt for mye pels. Sist hun hadde valper sparte jeg skjørtene, men det var helt til en av valpene hadde viklet seg inn i dette og hang fast etter hodet da Ylva kom vandrenede inn i stua.
Nei.....får vel sette meg ned med det nye og så vanvittig spennende håndarbeidet mitt..........fjerning av stifter på aviser.....johoooo.

06 juli -dag 59:
Her er det stille, veeeeldig stille, tempen ligger nå på 37,6, den har ligget mellom 37,7 og 37,9 de siste dagene. Ylva har det tungt og har dårlig matlyst, men i ettermiddag spiste hun en porsjon valpefor oppblødt i kyllingkraft, og har fått litt kokt kylling m.m. innimellom.
Har klippet klør og fjernet en del pels rundt pattene og bak i skjørtet, med 10 valper så er det greit at alle pattene er lett tilgjengelige.

Hun har vært ute ofte og tisset og labber for det meste rundt i rolig tempo. Peser innimellom, men er nok ikke oppblokking, bare har det tungt og er hard i magen.
Nå er alt klart til fødsel, så da er det bare å vente og vente og vente........

04 juli: dag 57.
Det begynner å bli tungt for Ylva, hun har vært litt uvel på ettermiddag/kveld, men ikke kastet opp. I morgest var første gang hun ikke spiste opp frokosten, får nok få mange små og smaklige måltider fordelt utover dagene så hun får i seg nok næring. Sist drektighet matvegret hun også litt de siste dagene.

2 juli: Dag 55
Oj, oj, oj...............her blir det livlig etterhvert.
Var i røntgen i dag for å få overblikk i anntall valper og fikk rett og slett hakeslepp......det er fullt...vi telte 10, men kan være noen som ligger gjemt. 10 holder i massevis det.
Man får nok belage seg på mye jobb framover og kanskje leie inn litt hjelp når Dag er borte, men det skal bli skikkelig gøy også.
Ylva er ikke stor, faktisk mindre enn hun var sist da hun hadde 8 i magen så disse er nok ikke så store i størrelse, det er bra, håper de plopper ut som perler på ei snor og alt går fint med fødselen.
Nå må Ylva få mere mat, hun har nå fått 3 måltider pr. dag med valpefor, kylling og mye annet godt, men vi går over til 4 måltider nå og gjerne litt ekstra utenom det også, hun vil trenge det med så mange i magen.
Har bestillt ekstra med valpemelkerstatning så jeg kan gi tillegg om det trengs.
Her må vi sette oss ned å fjerne stifter på aviser til den store gullmedalje, det kommer til å gå noen aviser etterhvert.
Den første tiden går det mest i pledd, vetbed, laken og kladder, godt å ha egen vaskemaskin til valpetepper da.


Her er det det fullt, vanskelig å telle når de er så mange og det kan være at en ligger litt gjemt. Man ser skallene godt, men tror ikke at det som ligger helt til venstre i bildet (mer grå sirkel) er en skalle, tror det kan være bilde av tarm.


Dag 55, snart 8 uker. Har vokst en hel del i magen, men regner med at den siste uka nå så vil hun vokse mye.

Den siste uka før fødselen intresserer ikke tispa seg for stort sett annet enn å hvile. Hun blir stille og er mindre sosial enn vanlig. Ofte er også apetitten mindre enn vanlig, og et par døgn før forventet valping bør man gi litt mindre mat enn vanlig.
Døgnet før valping er det vanlig at tispa ikke vil ha noe mat.
En tid før valping begynner hun å grave, samle håndklær, tepper og det hun måtte ha tilgjengelig i valpekassa.
Dette vil hun holde på med i 1 - 48 timer ( vanligvis 6-12 timer) før fødselen begynner. Dievortene kan være veldig varme og spente- Området rundt skjeden blir stor og slapp, bekkenmusklaturen blir også så slapp at det synes.

 

27 juni: 7 uker drektig.
I går tok vi en tur innom Ylva for å ta 7 ukers bilder av magen og ta en titt på tilstanden.
Selvfølgelig hadde jeg glemt å sette kortet tilbake i fotoapparatet så fikk ta bilder med mobilen, blir ikke de beste bildene, men bedre enn ingenting.
Ylva eser og eser, men er ikke diger så satser på 5 -6 valper, tirsdag tar vi en tur i røntgen for å få litt mer innblikk i antallet, ikke sikkert vi klarer å telle eksakt, men sånn cirka blir det i alle fall.
Nå har vi begynt å kjenne liv i magen, er man tålmodig så kjenner man de sparker og bukter seg der inne.


7 uker drektig i dag, har ikke vokst så mye enda, men det yrer av liv.


Her er hun 7 uker drektig forrige gang, og hun var nok større i magen da.

Hva skjer der inne?:
De er nå ca. 107 mm. Kroppen er velproporsjonert. Forbening av de siste ben i skallen, ambolten i mellomøret og hvirvelsøylesentra.
På dag 55 (tirsdag når vi skal i røntgen):
Ca 144 mm.
Alle melketenner er forkalket, og nedre første molar forkalkes (permanent tann).
Skjoldbruskkjertelen, sacralben 1 og 2 (korsben) , alle ribben, virvler og sentra.


Wilma fikk være med på besøk så da passet det fint med et bilde av 3 generasjoner:
Wilma 9 år, Ylva 5 år og Frøya 2 år.

24 juni: 6,5 uke drektig.
I går kom Ylva fra Tromsø og skal være her i Salangen til valpene leveres.
Hun har vokst mye i magen den siste uka, men vanskelig å si om det er et normalt eller et stort kull på gang, jeg håper det blir et passe stort, sånn 5-6 er perfekt, lett for både oss og tispa og nok plass i melkebaren.
Puppestellet har begynt å ese ut og noen av pattene er digre, hun har begynt å herde pattene sine ved at hun slikker dem.
Fikk seg et bad og en liten klipp i dag, men må nok klippe litt mer før fødsel da damen har fått mye beheng under og skjørtene er lange, er ille å klippe bort så mye, men opplevde sist gang at en av valpene "hang" seg i skjørtene og ble med ut i kjøkkenet da Ylva forlot valpekassen, tenker det kunne gått ille om den viklet seg godt fast og jeg ikke hadde vært hjemme, så da klipper vi heller bort litt ekstra.
Sjekk av tenner og ører er også gjordt pluss en pedikyre, så det ble et skikkelig spa-opphold her i Gudalen på damen.
Nå er hun i Løksebotn hos sin datter Frøya og kommer tilbake hit når hun skal i røntgen.

I dag ble det bare tatt "Mage"-bilde, men skal ta flere bilder av henne om noen dager når hun er 7 uker drektig.


Bilde fra i dag 6,5 uker drektig.


Dette bildet er fra forrige kull (2 år siden) her var hun også 6,5 uker "på vei" og 8 små i magen.
Vanskelig å se om hun er noe større eller mindre denne gang, men tror hun er en aning i "bedre hold" denne gang.

19 juni: sjette drektighetsuke:


Kristin har vært så snill å sende flotte bilder av den vordende mor.


Sånn ser magen ut i dag nesten 6 uker drektig. (bildet er speilvendt)


Sånn så ho ut ved 6 uker forrige drektighet da hun hadde 8 i magen,
tror nok ikke hun har like mange denne gang, men man kan bli litt lurt av pelsen,
hun ligger ikke samme vei så jeg har speilvendt bildet fra i dag.


Ylva har det helt topp, sulten som en ulv og har begynt å legge seg litt ut i magen. Nå begynner det å synes at hun er drektig. Enda 3 uker igjen til fødsel så hun vil vokse en hel del på den kommende tiden.

Hva skjer i løpet av kommende uke:
Tispa vil begynne å bli " stor", og melkeproduksjonen kan komme i gang. Dievortene er oppsvulmet, hun slikker dem ofte, det kan dryppe melkedråper ( hun herder dem)

45 dag -( lørdag 22 juni):
Ca. 86 mm. Fargemarkeringene kommer til syne, og pelsen begynner å vokse. Forkalkninger av de nedre premolarer, videreutvikling av knokler i
hvirvelsøyle og bekken.
Forbeiningen i knoklene har kommet så langt at man fra 49. dag (ca. søndag 17 april) kan se fostrene på røntgenbilder.
Poter og tredeputer blir ferdige, fostrene ser ut som valper. Fra nå av skal de bare bli større, de kan ennå ikke overleve utenfor livmoren.
I løpet av uken vil de vokse fra ca. 73 mm i begynnelsen av uken til ca. 105 mm i slutten av uken.

 

 

07 juni:

Det har vært en laaaang ventetid for å vite om det er noen små på vei, men i dag har vi vært i ultralyd og der kunne vi se minst 5 små, så her feires det.

Ylva har vist lite tegn til drektighet, men har sovet litt mer og hadde noen brekninger rundt 3 ukers drektighet, og kaste opp er noe hun aldri gjør.

Nå skal hun få litt ekstra mat og begynner å gi litt valpefor så hun har det "lille ekstra" å gå på.


Slik ser et hundefoster ut 25 dager gammelt.


Hundefoster 30 dager gammelt, Ylva er i dag (07 juni) akkurat 30 dager drektig.
Fra 25 til 30 dger har det skjedd mye i utviklingen.

Ylva er nå inne i sin femte drektighetsuke og
nå vil tispa vanligvis tydelig vise tegn på drektighet ved endret adferd,
men det er ennå ikke synlig på buken,
og man kan ikke lenger kjenne valpene slik man kunne i uke 4.
Den mest risikofylte tiden,
hvor kjemikalier og andre stoffer har kunnet skade fosteret, er over.
Tarmsystemet begynner å dannes, men det befinner seg ennå i navlestrengen.
Øynene anlegges,
øyelokkene formes og øreflippene vokser seg så store at de nesten dekker øregangen.
Værhårene over øynene og på overleppa anlegges.
De ytre kjønnsorganene begynner å utvikles, 5 par dievorter, samt melkekjertlene dannes.
Potene begynner å utvikle seg, til det som senere blir tær og tredepoter.
Ganen lukker seg på 33 dagen, og faren for ganespalting er nå over.