© Wilma`s Verden.

   

VALPEDAGBOK
for Fotball-kullet
(Finnliden`s End of Crime "Eddy" - Nelvana`s Snowcrystal "Tuva")

Eddy & Tuva

INFORMASJON OM FORELDRE.

Tur i marka 5,5 uker gammel.

14 juli.-og det hele er over.
Så er det sistemann sin tur, Hyypia eller nå kallt "Dennis", sin tur til å reise ut i verden. Han skal med fly i morgen til Gardermoen og videre i bil til Ilseng der han skal være samboer med en trivelig dame.
I de siste dagene har det vært varmt, temperaturen har vært ca. 22 -24 grader, så i dag bar det til havet med hundegjengen, Tuva ELSKER vann så hun styra i vannet konstant i 2 timer, Wilma og Bajaz tok seg noen svømmeturer, en puddelhanne som var med synes ikke no særlig om å svømme, men han fikk da vassa litt, lille Dennis derimot svømte et par gang han også, kjempetøff var han, men ble fort kald i det iskalde vannet.
I kveld har han og Tuva med eiere vært her en tur så nå har vi tatt skikkelig farvel og ønsket han lykke til som "søring" :-).
Nå når sistemann har reist så avsluttes denne valpedagboka, men nytt om fotballkullet vil komme etterhvert som vi får inn nyheter og det vil også bli laget en bildeside til hver og en etterhvert som vi får inn bilder av dem.
VI ØNSKER FOTBALL-GJENGEN LYKKE TIL UTE I DEN STORE VERDEN.

Dennis er godt fornøyd med sin nye samboer, tenker disse to skal vel få det godt sammen.

12 juli.
Har vært på fjellet et par dager så har ikke fått oppdatert, men her kommer da siste nytt fra valpefronten.
På fredag reiste Beate eller nå "Rubi" til sin familie i Ballangen. De har ventet lenge på valp og gjordt mange forberedelser. Rubi la seg ned i buret i bilen og sov, ikke et eneste pip hele veien. natta lå hun også i bur uten noen protester, sov godt i 7 timer, så heiv ho innpå maten og fortsatte med å gjøre seg kjent i sitt nye hus. Utrolig hvor greit disse valpene har tatt nye utfordringer. Eirin og familien har mye av æren for at valpene er så enkle og godt sosialiserte.

"Rubi" (Beate) med sin nye familie fra Ballangen.
Regner med vi blir å treffe denne trivelige gjengen igjen da avstanden ikke er så stor, er jo bare en "svipptur" i nordnorsk målestokk :-)

I dag kom Else sin nye samboer hele veien fra Bergen, hun skal være over til i morgen da de sammen skal reise med fly fra Bardufoss. Else kalles nå til daglig "Dina".
Dinas eier har allerede meldt seg inn i spanielklubben og hun blir nok kjent med flere springereiere etterhvert i Bergensområdet. Har allerede lagt litt planer om både trening og utstilling.

Dina (Else) med sin nye samboer.
Vi håper dere får en fin flytur hjem til Bergen i morgen.
Nå har vi jo enda en god grunn til å ta oss en tur til vakre Bergen.


Bajaz fikk være med på valpebesøk i dag, han elsker valpene, men har ikke helt lært seg å begrense leken i forhold til valpenes størrelse, men så e han jo bare året så han er litt unnskyldt da.
Else går i dekning når han klasker labbene i bakken.


En puddelvalp på 10 uker heiv seg med i leken også.
Bajaz, Tuva, Else (Dina), puddelen (tenker de fleste skjønte det :-)) og til sist kommer Hyypia (Dennis)

10 juli. Valpene 9 uker.
I dag har de siste 3 vært hos dyrelegen og fått microchip og veterinærattest. Noen hadde spydd i bilen på turen, men hvem var ikke godt å si. Etter veterinærbesøket kom Eirin og valpene opp hit på besøk. Valpene kosa seg i valpegården vår og på verandaen. For tia har vi også Bajaz her, han er fra Wilma`s siste kull og er nå over året, han syntes det var kjempekos med småvalper, enda bedre ble det da hans bror Theo også kom. Theo og Bajaz fant fort tonen og ble gode kompiser og begge storkosa seg ilag med de små. Valpene trenger nok et bad etter at gutta har sikla på dem. De store gutta synes nok disse småjentene lukta vel godt.
I dag skal lille Beate eller nå Ruby gjøre seg klar til å forlate barndomsheimen, hun skal flytte til Ballangen til en familie som har ventet leeenge på denne dagen.

Bajaz med Dennis og Ruby, ja også lille Mø da (kosekua)


Bajaz og Theo med valpene i valpegården.Åh,.........dåkker lukter jo himmelsk.


Tenk, om et år er disse små like store som sine "onkler"

07 juli
Bare halparten av gjengen igjen, Torres sin familie kom i dag og henta han. Han kommer inn i en stor, aktiv, trivelig og engasjert familie fra Beisfjord utenfor Narvik, og tenk....han skal fortsette å kalles Torres,
kjempenavn synes vi også.
Han satte seg godt til rette i sin nye seng i bilen og syntes det var helt greit,
regner med vi får en tilbakemelding etterhvert om hvordan hjemturen ellers har gått.
Vi har fått trivelige rapporter fra både Maja og Kompis, der har det gått helt problemfritt å flytte til nytt hjem.

Torres med sin nye familie fra Beisfjord.


Dina (Else) lurer på om det er greit å stjele litt tørrfisk fra pusen.

05 juli.
I dag var det Gerrard, eller nå "Kompis" som han til daglig skal kalles, som dro ut i verden. Han skal bo hos en trivelig familie i Tromsø, der er vi sikre på at han skal få det godt. Han ble plassert i en deilig seng bak i bilen og la seg likegodt ned for å sove dær før de starta å kjøre. Vi får nok rapport når de er kommet hjem på hvordan turen har gått. Han bor såpass nært at vi regner med å treffe han ofte. De har planer om å starte på valpekurs så snart Tromsø hundeklubb kommer i gang med aktivitetene etter sommerferien, noen utstillinger blir det nok også etterhvert. Vi ser fram til å treffe dem igjen.

04 juli.
I går dro første valp ut i den store verden, det var Turid Laila eller Maja som hun nå kalles som reiste til en veldig trivelig familie på Finnsnes, der skal hun være aktiv i Senja hundeklubb og trene både spor og lydighet, og det er nok en stor mulighet til at den lille damen blir å trene litt utstilling også, det hadde i alle fall vært artig om vi treftes rundt utstillingsringen iblandt. Men hun bor ikke så langt unna så vi regner med å treffe henne nå og da, spennende skal det bli å se henne vokse seg til. Er i alle fall helt sikker på at denne tøtta får det helt fantastisk hos sin nye familie.

"Maja" med sin nye familie.

3 av valpene fikk sin veterinærsjekk i går, de skal reise med et par dagers mellomrom. De siste 3 skal til sjekk neste fredag så ikke veterinærattesten blir for gammel før levering. Veterinærene gikk grundig gjennom de 3 som var Turid Laila, Gerrard og Torres. De kunne ikke finne noe å sette fingeren på og guttene hadde begge steiner på plass, de var forresten på plass allerede ved 6 uker. Valpene tok veterinærbesøket med stor ro og lot seg villig undersøkes, stikket fra microchip-nåla var vel det eneste som ikke var noe populært.

Alt skal sjekkes, tenner, bitt, hjerte, navler, øyne, ører, mage, hale, testikler m.m.


Dette var veterinær Anne`s siste arbeidsdag på senteret så vi var glad vi fikk tatt farvel med en så trivelig arbeidsoppgave. -Vi ønsker henne lykke til videre i sin karriere lengre nord.
8 ukers bilde av valpene.

VEKT-TABELL
  1 uke 2 uker 3 uker 4 uker 5 uker 6 uker 7 uker 8 uker
Gerrard
790 1140 1770 2430 3190 3990 5200 5900
Torres
810 1140 1640 2190 3000 3750 4500 5600
Hyypiä
850 1280 1730 2360 3360 4100 5400 5800
TL
785 1170 1820 2460 3400 4150 5500 6000
Else
725 1120 1600 2110 2690 3420 4500 5200
Beate
680 1020 1480 2070 2960 3410 4500 5200

De siste 2 ukene måtte vi gå over til badevekta så her blir det ikke helt riktig, men sånn ca. blir det da.


26 juni.
Her skjer det mye, de er nå mye mer aktiv og våkne. Været har vært flott og de er mye ute. Pappa Eddy med familie kom på besøk fra Sverige, kjempetrivelig at de ville komme den lange turen til Lavangen for å hilse på gjengen.

Pappa Eddy.


Tuva og Eddy foran sine små håpefulle.

Vi fikk også tatt 7 ukers bildene, men med dårlig tid og et gjeng valper som har helt annet å gjøre enn å stå stille så ble det no "sådær". Sola var litt skarp i øynene så man ser ikke så mye av øyene på de. Neste fredag da de er 8 uker får vi satse på å ha god tid og få gode bilder av dem alle.
Nå skal vi sitte her og krysse fingre, labber og tær for pappa Eddy som skal på utstilling i Gällivare i helgen.
7 ukers bilder finner dere i linker over.

24 juni.
I går fikk gjengen sitt første bad og klipp. Det gikk supert, alle blei litt stuss da de havnet i baljen, men taklet det helt greit og var rolige. Klippen (litt på ører og labber) ble heller ikke noe problem.
Turid Laila var en tur ute i stua aleina mens de andre sov, labba litt rundt og leka seg, plutselig satte hun kursen ut på trappa, skynte seg ned trapperampen og ned på gresset for å tisse :-), tydelig at hun hadde tanken om at tissing er greies å gjøre ute i det fri.

Torres i baljen.


En trøtt Gerrard etter klippen.

22 juni.
Valpene har i dag fått MASSE sosialisering. Det har vært åpen gård hos Bella`s familie og da var det jo supert å ha med valpene.

Maten servert utendørs.


Ikke bare to-beinte ville se på de små.


Med så mye oppmerksomhet og kos så blir man ganske så trøtte.


Da er det godt å ha en hestebox å ta siestaen i.

Flere bilder fra Åpen gård finnes i fotoalbumet.

I går hadde valpene besøk av en diger Bullmastiff, ingen var redde for han, men syntes han var veldig spennende.

Nå er det endelig bestemt hvilken valp som skal flytte hvor:
Gerrard - Tromsø (Kalles nå Kompis)
Torres - Beisfjord
Hyypia - Hedmark
Turid Laila - Finnsnes
Else - Bergen (Kalles nå Dina)
Beate - Ballangen (Kalles nå Rubi)

19 juni (6 uker)
Oj, som tiden flyr. Nå er det bare 2 uker til de første skal dra ut i den store verden, det er nesten sånn at man synes det går litt vel fort. Været er på topp for tia og valpene er mye ute, nå er det skjelden de bæsjer inne, det synes de er best å få gjordt ute, tisse derimot, ja det skjer jo hvert sekund føles det som så det kommer både litt her og der. I går var en hel gjen fra barnehagen på besøk, god sosialisering både for unger og valper, valpene synes nå det meste er bare morro. Ja, foruten denne fotograferingen da i ståposisjon.........det er sannelig ikke enkelt å få bra bilder, men gikk over all forventning, det var faktisk bare Else og Beate som protesterte en del, men vi fikk da tatt bilder av alle i både sitt og stå-posisjon, selv om sikkert alle ståbildene kunne vært bedre så styra vi ikke så alt for lenge med det, det skal jo taes flere ståbilder etterhvert som de vokser. Tuva er nå sparsom på melkeskvettene, og hun har til og med måtte lære seg å sette grenser for rampen, hun gir litt lyd og så holder hun de over snuten, da blir de så snille så og lar pattene være.
Lille Zarah på 6 mnd. og storebror Neo var med i dag på valpevisitten. Zarah ble kjempetrygg på disse små "pirayaer" og koste seg stort. Neo setter klare grenser for de, men bare med lyd, han vet virkelig hvordan man skal kontrollere disse små rampene, og de er veldig lydige når han snakker til dem, tar gjerne et par steg bak og setter seg ned for å se på han.
6-ukers bildene ligger under linken over.


Zarah og valpene i valpegården.


-Men hva er dette for no rare greier?

16 juni. (5,5,uker)
I dag har gjengen vært på sin første biltur med påfølgende skogstur. Bilturen gikk over all forventning, noen få pip de første metrene, så la de seg til å sove. Vel framme i skogen fikk de masse nye intrykk, noen tøffere enn andre, men heile gjengen kosa seg stort. På turen hadde vi med 3 voksne og en unghund, bestemor Wilma, mamma Tuva, onkel Neo (Toller) og lilletante Zarah (Toller på 6 mnd). Valpene har nå truffet flere fremmede hunder av forskjellige raser og det har gått supert, de er ikke særlig sky og søker kontakt med en gang.
Her er bilder fra dagens tur.
14 juni
Pappa Eddy har vært i vinden, han har gått både funksjonstest og MH med skudd med godt resultat.
Og i helgen har han vært på utstilling i Umeå, der fikk ha CERT og ble fjerde beste hanne. - Vi gratulerer sååå mye.
Valpene har nå utvidet området sitt og er mye på besøk i stua. Flere andre hunder har de og fått hilse på og det har gått helt supert, lille-onkel Baja`s fikk komme på valpevisitt i går, har stussa litt på disse små og var vel lettere forvirret med alle små rundt seg så han oppdaget heller ikke at en av dem faktisk var en KATT :-)12 juni (5 uker)
I dag har vi fått tatt 5-ukers bilder av hver og en. De er så deilige og sosiale nu, kommer spurtende til grinda så snart noen stikker hodet inn til dem. Matvett har de også og er absolutt ikke magre. Tuva gjør fortsatt reint etter dem både på valperommet og ute i gården, det sparer en for mye arbeid, men ikke så deilig å kose så mye med Tuva som spiser så mye bæsj :-/
De skal veies i kveld, men jeg får ikke lagt inn på vektskjemaet før etter helgen, vi skal jo på hundeutstilling til Tromsø :-)))
5-ukers bilder finnes i linken over.

11 juni (nesten 5 uker)
Nu begynner det virkelig å bli fart i gjengen. Vi er så heldige og har hatt fint vær de siste dagene så valpene har vært ute flere gang om dagen, de storkoser seg i valpegården. Nå trenger de mer og mer sosialisering. Etterhvert skal flere hunder komme på besøk så de får erfaring på flere raser enn springeren, litt bilturer og noen turer i skogen er også planlagt. Ryggen min har slått seg helt vrang så noen stå-bilder blir det ikke enda, men det er og lite vits nå når de er så små.
Nå er også temaet bestemt på kullet, det må selvfølgelig bli et "Fotball-kull" da hele familien til Tuva er fotball-gale.
Noen eksempler:
Nelvana`s Corner
Nelvana`s Kick Off
o.s.v.
Noen som har ideer der ute så bare kom med forslag.


Her er noen bilder fra dagens luftetur.


Hey, give me five.


Eirin og gjengen i valpegården.


Første mann til melkebaren.Bestemor Wilma får hilse på lille "Turid-Laila", Tuva følger med
og lurer på om "gamla" husker hvordan man behandler slike små nurk.


Plutselig blir vi bare kjempetrett og ramler om og sovner hvor enn vi måtte være.

05.06 (4 uker)
Gjengen er 4 uker i dag og er i toppform, alle har passert 2 kilo, Turid Laila er snart oppe i 2,5 kilo, matvett har ho i alle fall.
Bestemor Wilma og "Lille-tante" Ylva har fått besøke de små i dag, helt OK for Tuva, Ylva syntes det var kjempespennende med de små, små springerklumpene, bestemor Wilma luktet nøye på dem, men bestemte seg ganske så fort at vaskingen det fikk tuva selv ta seg av og når de små begynte å leite etter pupp, ja da fikk ho beina med seg og kom seg ut.
Nå er leker de masse med hverandre og er veldig kontaktsøkende på folk. Snart skal de få komme ut en tur, men foreløpig har det vært så kaldt og surt og de er jo tross alt bare 4 uker ennå så ingen hast med det.
I morgen settes buret inn til dem så de kan få trening på å være i bur og at det er positivt.
Kom valpekjøper "sørfra" i dag for å hilse på, kjempetrivelig dame som ble med på tur med de voksne hundene. Eirin og Brita skal opp før fuglan kvitre i mårra og kjøre henne til flyplassen, så må Eirin skynde seg hjem igjen før neste valpeinteresserte kommer fra Tromsø.
4-ukers bilder ligger under linken over.

4 uker.

03.06 (vel 3,5 uke)
Vi har fått UDYR i valpekassen.....................en rosa sak med store høggtenner
og en heller småbleik og lettere ribba.

Hmmmm, mærkelige skapninger som har fløtta inn.

I dag kom førstemann eller rettere sagt dame (TL) stupende over kanten på valpekassa så nå ble kassen fjernet og valpene fikk hele rommet å tumle på, litt forsiktig på det glatte gulvet først, men tok bare minutter så sprang de overalt og hadde det helt fortreffelig. Nå er gulvet dekket med aviser og de har soveplass med tepper i et hjørne, nå gjenstår det å lære seg å tisse på avisene og IKKE i senga. Tuva holder fortsatt reint etter dem og er snar å fjerne små bæsjer fra rommet.
Mandag var det besøk av en trivelig familie fra Finnsnes som skal ha ei av tispene og til helga kommer ei dame hele veien fra Hedmark for å hilse på og en familie fra Tromsø, så nå får gjengen sosialisering for fullt.


No begynner vi å kunne det hær med fotografering.......sitte pent, smile og se i kamera.


Eirin og valpene.


Tuva har fotball-galskap og har selvfølgelig halsband deretter. Kanskje det skal bli et fotball kull dette?

30 mai.
Endelig er jeg tilbake igjen fra parringsturen med Mira. Var og tok 3 ukers bilder i dag av gjengen og gjett om de har vokst, nå er det full fart i kassen, de reagerer når man kommer inn og søker nå kontakt. Tennene har også kommet så nå starter piraya-faktene snart. Turid Laila har virkelig tatt for seg i melkebaren for nå er det hun som er tyngst med sine 1820 gram, Beate er fortsatt minst med 1480 gram. De har nå begynt å smake på fast føde, starter og karbonadedeig har vært stor favoritt.
Jeg synes det er veldig vanskelig å skille dem fra hverandre når jeg bare ser bilder av hodene, de er så utrolig like i tegningene, men ryggtegningene er ulike så der er det mye lettere å se hvem som er hvem. 3-ukers bilder ligger i linken over.

Fortsatt er melk fra Tuva`s struttende melkebar hovednæringen.

23 mai.
Utrolig hvor fort utviklingen går, i dag var det tydelig reaksjon på gjengen da vi kom inn, nesten alle er oppe på beina og det var mye mer liv i kassa enn i går. De ser ikke så godt enda, men registrerer bevegelser og har helt klart begynt å høre også. Nå må en ekstra planke settes på i inngangen til kassa for de klarer nå å komme over.
Jeg blir nå borte fram til fredag (skal følge Mira til sin kavaler Birk og håper på flere småtasser). Så 3-ukers bilder kommer nok ikke før lørdag, men da regner jeg med å se STOOOR forskjell. Valpepakkene er bestillt så de skal være kommet i god tid før valpene reiser.

22 mai.
I dag er valpene 2 uker og vi har tatt nye bilder. Nå kan vi såvidt se litt øyesprekker og de har lagt på seg mye, alle er nå over kiloet, Beate er fortsatt minst med 1020 og Hypiiä på hele 1280.
De har nå begynt å stable seg på beina så nå er det litt mer aktivitet i kassen. Det hender at noen henger så godt fast i pattene til Tuva når hun går at de henger med og havner utenfor kassen. Regner med at kassen blir fjernet om ei ukes tid. Ute er valpegården ferdig, der får de et flott område å boltre seg på.
2-ukes bilder av hver finner dere i linken over.


19 mai.
Valpene har det fortsatt supert, nå regner vi med å se små gløpper i øynene snart, skal bli så artig når de både ser og hører, man får litt mer respons og kontakt med dem da.
Mens valpene har sovet og spist i helgen så har pappa "Eddy" vært på utstilling i Piteå, det resulterte i at han vant Åpen klasse hanne med CK, her er bilde og kritikk:

Utm typ och balans. Välskuret huvud med fint uttryck. Varma fina ögon. Mkt god hals, fin överlinje. Välkroppad och samlad. Bra vinklar fram och bak. Mkt god pälskvalité. Mkt goda rörelser.
-Dommer Svein Helgesen -Norge

15 mai.
I dag har gjengen feira 1 ukes dag. Fortsatt er alle friske og fornøyde og ser riktig trillrunde ut. Beate er forsatt minst, men ser rund ut hun også, størst er Hypiiä med sine 850 gram.

1 ukes bilder av hver finnes i linken over.

VEKT-TABELL:

  Dag 1 Dag 3 Dag 5 Dag 6 Dag 7 Dag 8
Gerrard
460 525 625 705 740 790
Torres
420 510 600 665 720 810
Hyypiä
490 540 660 735 770 850
TL
460 510 620 705 765 785
Else
400 480 535 590 665 725
Beate
400 450 525 565 625 680

14 mai.
Endelig har far i huset kommet hjem og jeg har fått dataen opp å gå igjen, fikk megavirus på maskinen og måtte bare la den ligge til experten kom heim i dag, så derfor har det ikke vært oppdatert noe de siste dagene, men heretter håper jeg da det ikke blir mere datatrøbbel for nå får jeg visst mye å oppdatere.
Valpene vokser fort og virker veldig fornøyde,
Tuva ser ut til å ha nok melk uten å få noe særlig melkespreng, hun er flink til å mate de ofte.
Det spekuleres for fullt hvilket tema vi skal ha på dette kullet, får komme tilbake til det.
Ellers så ryktes det at pappa "Eddy" har planlagt å komme på valpevisitt før rampen leveres, det skal vel blir kjempegøy, gleder oss til å treffe han og familien.

Her er gjengen 2 dager gammel.

08 mai -ettermiddag.
Fødselen er godt over og roen har senket seg i valpekassen.
Her er blider av heile gjengen med sine arbeidsnavn som er inspirert av "Pondus" og "Liverpool"
GERRARD:
Født kl. 07.10
Lever/hvit hanne
Mye hvitt og litt
spetter på rygg,
flekk ved venstre lår.
Vekt: 460 gram
TORRES:
Født kl. 07.40
Lever/hvit hanne.
Mye hvitt med
dråpe øverst i hodet
Vekt: 420 gram
TURID LAILA:
Født kl. 08.00
Lever/hvit tispe
Mørk med
motsatt Y på ryggen.
Sporer bak.
Vekt: 460 gram
ELSE:
Født kl. 09.25
Lever/hvit tispe
Flekk på høyre side,
hvitt belte over hofta.
Sporer bak.
Vekt: 400 gram
BEATE:
Født kl. 10.40
Lever/hvit tispe
Ganske mørk,
hvitt strek på
høyre side av rygg.
Vekt: 400 gram
HYYPIÄ:
Født kl. 12.40
Lever/hvit hanne
Noe mørkere enn
de andre hannene.
Vekt: 490 gram

08 mai (dag 61)
Kl. 04.30 var temperaturen nede i 36.9, kl. 06.00 gikk vannet og kl.07.10 kom det en lever/hvit hanne på 460 gram, kom fort ut, bare ei pressrie så var den ute, neste, en lever/hvit hanne på 420 gram kom kl. 07.40, kl. 08.00 kom det ei lever/hvit tispe med sporer. Alle er kvikke og raske og spiser godt. Nå er det nok 2 eller 3 igjen, spennende om det kommer flere tisper.
Tuva tok seg en god times pause.
Kl. 09.40 kom ei tispe til, lever/hvit og veide 400 gram, også denne har sporer bak.
Kan ikke foreløpig se at noen er tan farget, men vi får studere dem mer nøye når det hele er overstått.
Kl. 10.40 kom en tispe til, lever/hvit også denne, men uten sporer på bakbeina.

Ei stund etter de andre, kl. 12.40 kom sistemann, en lever/hvit gutt på 490 gram. Nå er alle ettrebyrder kommet ut og Tuva har roa seg så vi tror ikke det er flere, utfra røntgenbildet så stemmer det bra.
Noen ser ut til å være en aning lys-brun under halen, mulig de er tan-farget, nesten rart om ikke noen skulle bli tan da Tuva er bærer og Eddy er tan.

Gjengen er god og mett etter å ha besøkt melkebaren.
Bilder av en og en med arbeidsnavn og data kommer snart.

07 mai (dag 60)
Tuva var litt urolig i natt, men har vært rolig igjen i dag. Temperaturen er nå i kveld nede i 37,2, nå vet vi ikke om den har vært lavere eller om den faller mer, får bare fortsette å måle ofte. Hun har nå funnet ut at senga på gjesterommet er perfekt for valpefødsel så hun har lagt seg til der. Ingen tegn på at oppblokkingen har begynt, men det spørs om Eirin får sovet så mye i natt om det setter i gang.
Har spist litt i dag, men i går ville hun ikke ha noe, så hun føler seg stakkar ikke helt "toppers".
Hun har allerede fått melk i pattene så melkebaren er klar.
Jeg regner med å få meg en god natt søvn i natt og vil vel trenge det om natt til lørdag blir tilbrakt ved valpekassen, telefonen ligger på nattbordet så jeg kan få beskjed når oppblokkingen starter.
Skal prøve å få oppdatert så snart det er endringer.
06 mai (dag 59)
Nu nærmer det seg fødsel. Tuva er ennå rolig og ingen tegn på at det skjer noe så tidlig, håper at ting kommer igang fredag. Temeraturen ligger og svinger litt mellom 37,5 og 38, det er vanlig, men det kan ofte være vanskelig å få med seg et skikkelig temperaturfall selv om man måler temperaturen flere gang om dagen, men så er det jo bare dag 59 og tidlig enda, mamma Wilma fikk sine valper på dag 61 på første kull og dag 63 på andre, så vi får nå se hva Tuva finner på. Har kokt peang, saks m.m. og gjordt klart utstyr til fødselen. Eirin har for lengst gjordt valperommet klart og satt inn valpekassen. Nu gleder vi oss alle til den store dagen.

Valpene er nå ferdig utviklet og slik ser en goldenvalp ut på dag 60 mens den ennå koser seg i mammas mage.

02 mai. (8 uker drektig)
I mårra e det 8 uker sia Tuva var på frierferd hos Eddy, magen har begynt å sige ned og hun tar livet med ro. Ho og Bella har vært her i natt da husfolket deres skulle i konfirmasjon. Tok oss en liten tur på Teisteberget så de kunne springe og turen ikke skulle bli for hard for den vordende mor, Tuva kosa seg og sprang litt ilag med Wilma og Bella, men bare korte småspurter, for det meste gikk hun sammen med meg og jentene.

Har klippt bort alt beheng bak så hun ser da litt "stusselig" ut i stussen.


Tuva i farta 8 uker drektig.
(Ligger noen bilder fra turen i fotoalbumet også)

30 april. (7,5 uker drektig)
I dag har vi vært i røntgen, spenningen var stor da røntgenbildet kom opp på veggen og vi kunne begynne å telle, 1,2,3,4,5..........hm antagelig 6 :-).
Ser ut til å bli et passe stort kull, det var vanskelig å se klart utfra bildet så jeg legger ikke det ut på nettet, men garantert 5, nesten sikkert 6 og vi skulle ikke bli overrasket om der var 7. Nå er det bare å vente å se hva det blir og hvilken fordeling det blir på kjønn.
Kulen Tuva hadde fått i halsen er ennå der, men synes den har krympet litt og blitt litt fastere. Veterinærene får ta en titt på den om den ennå er der etter fødselen. Ellers er hun i fin form og har vært her i dag for bad og klipp, fikk tatt et par bilder før skjørtene falt, hun ser jo enorm ut på bildene, men en nybada, fluffy pels gjør at hun ser noe større ut enn hun er.

7,5 uker drektig

Tuva har fått mye pels i det siste. Her er hun da nybada og litt "fluffy"


Som vordende mor har hun fått et "verdig" og "tenkende" utrykk over seg.

 


Tuva 7,5 uker drektig.


Mamma Wilma i samme posisjon, 7 uker drektig.

 

26 april. (7 uker)
Bare 2 uker igjen og Tuva vokser. Eirin har allerede kjent liv der inne så alt virker normalt. Nå gleder vi oss til røntgen på onsdag, skal prøve å få lagt inn røntgenbildet.
Et 50 dager gammelt foster er ca 107 mm langt og har begynt å se ut som en valp med pels på. Ved 55 dager er fosteret hele 144 mm langt - så det dobler størrelsen sin nå den kommende uken.
Det er en superrask utvikling nå de to siste ukene.
Tispa vil begynne å bli " stor", og melkeproduksjonen er i gang. Dievortene blir oppsvulmet, hun slikker dem ofte, det kan dryppe melkedråper ( hun herder dem)
I løpet av denne uken vokser håret/pelsen ut, forbeiningen i knoklene har kommet så langt at man fra 49. dag kan se fostrene på røntgenbilder.
Poter og tredeputer er ferdige, fostrene ser ut som valper. Fra nå av skal de bare bli større, de kan ennå ikke overleve utenfor livmoren. ( fra ca.dag 60 kan fosteret overleve utenfor livmoren)
21 april.
Va innom Tuva på lørdag, å hun har virkelig vokst og begynt å legge seg ut i sidene, pattene er og litt fylte, nå er jeg ikke lengre i tvil om at det er småtasser på gang. Vi oppdaget også at Tuva hadde fått en kul på halsen, man blir jo redd når det dukker opp kuler og spesielt på en drektig tispe. Eirin var hos dyrelegen på mandag og fikk sjekket den, heldigvis mener de at det bare er en tett spyttkjertel og det ble skrevet ut antibiotika som ikke påvirker valpene i tilfelle den er eller skulle bli infisert. Ellers er Tuva i fin form, har begynt å få litt valpefor ilag med maten for å få nok næring. Hun har og fått et spesiellt utrykk.......hun sitter som en liten dronning og bare tenker og ser veeeeldig voksen ut, pelsen skinner og har vokst masse, men snart skal vi ta saksa fatt og klippe bort masse før fødselen, er så mye mer praktisk under og like etter fødsel.
Vi vil vente til over dag 50 med å ta røntgen så er vi sikre på at de kommer godt fram på bildene, så regner med å få time onsdag i neste uke.
14 april.
Det har nå passert 5 uker siden Tuva ble parret, ultralyd ble det vanskelig å få til i påsken og veterinærene mener at når vi nå har ventet så lenge så bør vi vente bare litt til og heller ta et røntgenbilde, da kan man jo få litt peiling på anntall også. Men Tuva vokser og ser allerede drektig ut, har fortsatt varierende matlyst og leker ikke like heftig som før. Aldri før har hun vært så vakker i pelsen som akkurat nå, og det er jo vanlig med drektige tisper. Snart skal hun begynne med litt valpefor i maten og får nå mat 3 gang pr. dag.
02 april
Tuva er i toppform, men sliter fortsatt med å få ned maten. Hun er normalt et stort matvrak så her må det da være ting på gang.
30 mars (3 uker etter parring)
Så var 3 uker gått, ennå for tidlig å si noe som helst, men håpet vårt stiger med at Tuva ikke ville ha mat på dag 21, og det er jo ikke normalt for henne, så jeg har STOR tro på at det er ting på gang.
Planen var jo å få tatt en ultralyd etter 4 uker, men det blir i den stille uke så da får vi vente til etter påske, da er hun i så fall 5 uker drektig.
22 mars (2 uker etter parring):
Selv om Tuva har tatt livet litt mere med ro i det siste er hun sprek som en loppe ute på tur. I dag har hun vært med "Spanstinden rundt" sammen med søster Bella. Denne uka kommer hun inn i en periode der de eventuelle fosteremnene skal fordele seg i livmorhornene og feste seg i livmorveggen, i denne perioden får hun ikke usettes for større stress.

20 mars:
Mens Tuva ligger hjemme og ruger gjør Eddy som mannfolk flest.........LEVER LIVET.


Eddy trener rypeapport.


Jippiiiiiiii, dette er vel livet (ja, forutenom damebesøk da)

17 mars:
Tuva har vært innom i dag og hun har allerede forandret seg, hun er blitt mye roligere og sover mer enn vanlig.
Pattene er mer struttende og rosa sammenlignet med søster Bella som også var på besøk her i dag.
Ennå er det tidlig å si noe, bare 1,5 uke siden parring, vi får nok vente til det er gått 4 uker og ta en ultralyd for å se om vi finner liv inni magen.

08 og 09 mars
Tuva har vært på frierferd til Gälliware i Sverige der vakre "Eddy" bor.
Det ble vellykket parring på kvinnedagen og dagen derpå (kanskje vi får mange små damer???)
Tusen takk til Jessica og Andreas som hadde mulighet til å ha Tuva hos seg noen dager til jobben var gjordt,
i tillegg hadde de tatt mange flotte bilder, noen ser dere her:


Vakkert par, klare for å lage vakre småtasser.


Litt barnslige er det da lov å være selv om man har fått seg kjæreste."Eddy", en staselig kar.


Tuva koser seg i Gälliware.